Parcul Industrial de la Bistriţa-Năsăud a fost reatribuit primăriei în ideea în care lucrările pentru imobil s-au finalizat. Cert este că atât directorul firmei Business Park BistriţaSud Srl, firmă care de altfel va administra imobilul pentru primărie, şi-a stabilit un target mult prea jos pentru potenţialul zonei.
În conferinţa de presă organizată de primarul oraşului, Ovidiu Creţu şi directorul firmei Business Park BistriţaSud Srl, Iuliu Dumitru s-a precizat că scopul parcului industrial este de a da spaţii în chirie firmelor locale din oraş şi că nu vor să închirieze spaţii de dimensiuni mari pentru firme străine deja dezvoltate.
„Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea socială şi economic şi crearea unor locuri de muncă. Dezvoltarea oraşelor, municipiilor şi a Bistriţei, trebuie să se bazeze pe IMM-uri, căci nu degeaba sunt finanţate de UE. Daca în parc vine mâine o firma ce ar cere toate locurile şi promite că angajează 5000 sau 1000 de oameni, sigur că am încheiat contractul, dar prefer 500 de firme ce sa angajeze 20 de oameni. Prefer întreprinderi mici, ce să asigure un loc de muncă stabil. Exemplu Nokia de la Cluj(care şi-a luat lucrurile şi a plecat din parcul industrial TETAROM, al Consiliului Judeţean Cluj, lăsând în şomaj sute de angajaţi) este elocvent” explică primarul PSD, Ovidiu Creţu.
O vreme va bate vântul şi aşterne zăpada prin noul Parc Industrial
Din nefericire pentru bistriţeni, atât Ovidiu Creţu, cât şi directorul firmei ce va administra parcul Iuliu Dumitru au anunţat că nu vor investitori imediaţi care să ocupe parcul şi că doar în vara anului următor(când se va demara şi campania electorală la alegerile locale) se vor crea propriu-zis locuri de muncă. Până atunci vor selecta posibilele firme demne de a închiria spaţiu în parc.
„Într-o perioadă foarte scurtă, de câteva zile, maxim o săptămână jumătate vom clarifica toate problemele pentru caBusiness Park Bistriţa Sud Srl să preia cele 19,7 ha şi urmează o perioadă de negociere pentru fiecare lot . Aceasta societate ne aparţine şi trebuie să administreze parcul industrial. La posibile angajări pentru parcul industrial, ne aşteptăm undeva prin vara viitoare (când se va demara şi campania electorală la alegerile locale) . Existăpromovare şi marketing făcut, dar încă nu există mandat pentru semnarea contractelor. Abia acum am primit noi,Municipiul Bistriţa, de la constructor, imobilul pentru ca săîlînchiriem. În acest moment acolo este încă un şantier” mai adaugă primarul Creţu.
Management superficial şi pe bază de preferinţe
Practic politica de administrare a spaţiilor din parc se va face prin jurizare bazată pe preferinţele lui Ovidiu Creţu şi a lui Iuliu Dumitru. În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, lui Iuliu Dumitru i-a scăpat o declaraţie buclucaşă ce dezvăluie faptul că criteriul de selectare a firmelor ce vor spaţii în parc se va face după placul lui. În spatele perdelei de „încurajare a firmelor locale pentru a se dezvolta” aceştia vor refuza investitori străini cu capital serios şi cu un potenţial de a crea locuri de muncă.
„În clipa de faţă sunt câteva scrisori de intenţie din partea unor companii locale dar vom avea şi colaborări cu companii din străinătate, probabil. Viziunea e să populăm parcul cu întreprinderi mici şi mijlocii, de preferinţă locale, decât cu investitori ce să acopere toată suprafaţa. Probabil că dintre acele scrisori vreo şapte-zece firme vor fi acceptate . Astfel, pe 10 ha ar exista deja scrisori de intenţie pentru a le ocupa. Vorbim de firme din Bistriţa, dar nu neapărat relocări ci investiţii noi sau dezvoltări de companii noi” declară Iuliu Dumitru.
Irosire de spaţiu:La 2000 de parcări, Iuliu Dumitru vrea maxim 500 de locuri de muncă!
Proiectul Parcului Industrial Bistriţa Sud a fost realizat de SC Arhi Dinamic SRL din Satu Mare (n. r – firma care și-a încercat norocul şi la licitaţia de elaborare a documentaţiei pentru acelaşi obiectiv), societatea câştigând contractul cu o oferta de 29.500 de lei. Conform proiectului întocmit de SC Arhi Dinamic SRL din Satu Mare, Parcul Industrial Sărata (n. r. – actualmente Parc Industrial Bistriţa Sud) ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 30 de hectare, în imediata apropiere a Pepinierei Direcţiei Silvice. Aici sunt oferite terenuri pentru spaţii destinate industriei mari, medii, ateliere industriale, spaţii verzi şi instalaţii tehnico – sanitare.
De asemenea, în proiect sunt prevăzute peste 700 de parcări publice şi circa 1.220 de parcări private. Investiţia, în ansamblul ei, a fost estimată la aproximativ şapte milioane de euro. Astfel că, în vreme ce sunt incluse aproape 2000 de parcări reprezentanţii parcului anunţă că se vor crea între 250 şi 500 de locuri de muncă, „depinde de firme”.
„ În momentul în care va fi ocupat tot parcul vorbim de intre 250-500 de locuri de munca depinde de companii si de domeniul de activitate. Taxa de concesiune porneşte de la 0,21 euro/metru2/an” adaugă directorul firmei Business Park Bistriţa Sud Srl, Iuliu Dumitru.
Creţu recunoaşte că a preluat ideea cu parcul de la Ioan Turc
Primarul oraşului a admis că ideea de a construi un parc industrial a preluat-o de la liberalul Ioan Turc, după campania de la alegerile locale din 2008.
„Acest parc industrial a fost prevăzut în oferta electorală a domnului Ioan Turc, în anul 2008 când candida alături de mine şi de Radu Moldovan,pentru primăria Bistriţa. Am făcut atunci o înţelegere şi am preluat uneleobiective printre care şi acesta. în august 2009 am contractat cu ArhiDinamic SRL din Satu Mare un PUG pentru zona respectivă… Valoare totala contractului a fost de 35.175 de mii de lei, adică 7,8 milioane de euro” admite social-democratul, Ovidiu Creţu.
Preţul pe metrul pătrat de teren concesionat variază în funcţie de modalitatea de plată – anuală sau pe mai mulţi ani -, în baza acesteia fiind întocmit şi un punctaj, care, culmea, este invers proporţional cu preţul oferit per unitatea de suprafaţă. Spre exemplu, în cazul în care concesionarul este dispus să plătească anual o redevenţă 1,80 euro/mp/an va obţine între 1 şi 20 de puncte, în timp ce dacă ar plăti 0,25 euro/mp/an ar obţine între 51 şi 65 puncte.
După trei ani şi plata unei redevenţe de 2,34 euro/mp/an, concesionarul are posibilitatea de a achiziţiona terenul.
Pe lângă redevenţă, investitorii vor trebui să plătească însă şi o taxă de administrare, în valoare de 1 euro/mp/ an, taxă care va fi plătită şi după achiziţionarea terenului.
Subconcesionarea terenului este interzisă, spune regulamentul.