Mamele din Bistriţa-Năsăud preferă să rămână în concediu maternal timp de doi ani, chiar dacă primesc mai puţini bani de la stat.
Cel puţin asta reiese din statisticile oferite de conducerea Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud (AJPS BN).

Conform informaţiilor furnizate de directorul AJPS BN, Doina Sigmirean, de la începutul anului şi până în prezent peste 300 de mămici din judeţul nostru au optat pentru concediul de doi ani, în timp ce doar puţin peste 40 au decis să stea acasă cu copilul un an.
Nici tăticii din Bistriţa-Năsăud nu se feresc să stea acasă şi să îşi îngrijească copilul. Anul acesta, circa 90 de bărbaţi au intrat în concediu de creştere a copilului, 13 pentru un an şi restul pentru doi ani.
Femeile care au devenit mame de la 1 ianuarie 2011 pot să aleagă între cele două opţiuni de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea bebeluşului.

309 mămici, în concediu doi ani

Preşedintele României, Traian Băsescu, a promulgat anul trecut Legea pentru aprobarea OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Ordonanţa de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial în 10 decembrie 2010 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2011.
Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor au contestat legea, susţinând că restrânge drepturile beneficiarilor prin reducerea duratei concediului şi a indemnizaţiei pentru creșterea copiilor, însă Curtea Constituţională le-a respins sesizarea.
Astfel, începând din luna ianuarie 2011, mamele trebuie să aleagă între un concediu de creştere a copilului pe o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei, sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei.
Potrivit actului normativ, dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mămicile vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru tot intervalul de până la 24 luni. Aceşti bani nu se acordă însă mamelor care optează pentru concediul de doi ani şi care în cele 24 de luni vor dori să se întoarcă la locul de muncă.
De asemenea, mamele care se află în concediu de creştere a copilului, pentru copiii născuţi după 1 ianuarie 2011, vor beneficia lunar, până la finalul concediului acordat pentru creşterea primului copil, de un stimulent în valoare de 600 de lei.
Chiar dacă primesc mai puţini bani de la stat, majoritatea mămicilor din Bistriţa-Năsăud care au dat naştere unui copil începând cu data de 1 ianuarie 2011 au ales să stea acasă cu micuţii lor doi ani. Peste 300 de mame au optat pentru această variantă, în timp ce puţin peste 40 au ales să primească o indemnizaţie mai mare de la stat pentru o perioadă de un an.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud, Doina Sigmirean, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că „în conformitate cu prevederile O.U.G nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, de la începutul anului şi până în prezent un număr de 42 femei au solicitat indemnizaţie pentru creşterea copiilor în vârstă de până la un an şi un număr de 309 femei pentru copiii de până la doi ani”.

Şi taţii vor concedii

Dacă mai demult se întâmpla foarte rar ca un bărbat să stea acasă cu copilul în locul soţiei, mai nou tot mai mulţi tătici aleg să rămână în concediul de creştere al bebeluşului. Anul trecut, în judeţul nostru peste 430 de tătici au ales această variantă, în timp ce soţia a mers la muncă.
„Dacă în anul ce a trecut 434 de taţi au beneficiat de indemnizaţia de creştere a copilului, în prima jumătate a acestui an, 91 de bărbaţi au ales să stea acasă cu copilul. Dintre aceştia, 13 sunt în concediu de creştere a copilului pentru un an, iar ceilalţi, în număr de 78, au ales cea de-a doua variantă, de doi ani”, a mai completat Doina Sigmirean.
Şi la nivel naţional circa 10 la sută dintre „mămici” sunt de fapt tătici. Motivul principal ar fi că există numeroase situaţii în care salariile mamelor sunt mai mari decât cele ale bărbaţilor, aşa că acestea nu vor să-şi întrerupă serviciul.

Mamele, nemulţumite de noile legi

Mămicile nu sunt deloc mulţumite de noua lege privind concediul de maternitate, în condiţiile în care statul le-a tăiat şi din bani şi din timpul pe care trebuie să-l petreacă cu copilul.
„Este vital ca bebeluşul să stea în primii doi ani aproape de mamă, aşa e normal. Legile sunt făcute pe dos în ţara asta. Nu e corect să îţi dea bani mai puţini dacă stai acasă cu copilul doi ani. Toate sunt scumpe, iar odată ce acesta creşte, are nevoie de tot mai multe lucruri”, crede o proaspătă mămică.
O altă mamă spune că noua lege este o bătaie de joc la adresa tuturor celor care vor să facă copii în România.
„În loc să mărească cuantumul indemnizaţiilor şi a perioadei de stat în concediu maternal, ei taie tot. Nu este normal să abandonezi un copil în creşă la vârsta de un an, el are nevoie să stea aproape de mama lui în primii doi-trei ani. Banii pe care îi oferă dacă te întorci la muncă după primul an nu compensează faptul că pierzi cea mai frumoasă perioadă din viaţa copilului tău. Practic, te pun să alegi între bani şi copil”, a explicat femeia.
Concediul pentru creşterea copilului se acordă, la cerere, oricăruia dintre părinţi, dacă o perioadă de 12 luni în ultimul an, anterior datei naşterii copilului, a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Pe perioada concediului, contractul individual de muncă este suspendat, ca urmare a întreruperii temporare a prestării muncii, fiind suspendată plata salariului de către angajator.

Iulia Bartha

Mamele care aleg să stea acasă un an primesc lunar între 600 şi 3.400 de lei, al doilea an fiind neplătit. Totuşi, odată cu reîntoarcerea la locul de muncă, ele vor beneficia de o primă lunară de 500 de lei până când copilul va împlini doi ani. Pentru cele care decid să stea acasă timp de doi ani, cuantumul indemnizaţiei este cuprins între 600 şi 1.200 de lei.
Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se suplimentează cu 600 de lei începând cu cel de-al doilea copil, atât în cazul sarcinilor multiple, cât şi în cel al naşterilor survenite în timp ce mama se află în concediu maternal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.