Traficul de droguri este o activitate ilegalătot mai prezentă în societatea românească şi putem spune că a luat amploare foarte mare în ultimii ani. Însă numărul traficanţilor care ajung în faţa instanţelor nu este unul care să uimească opinia publică, iar când se ajunge la o condamnare, cei mai mulţi scapă cu suspendarea pedepselor.
Există în această situaţie şi o explicaţie: cantitatea de droguri găsită la percheziţii de oamenii legii este una extrem de mică, de obicei învârtindu-se în jurul a 1-2 grame, de obicei fiind vorba de cannabis sau rezină de cannabis (haşiş).
Având în vedere pedepsele foarte uşoare de care se bucură traficanţii de droguri, dar şi cantităţile foarte mici de droguri găsite de obicei la percheziţii, nu putem să nu ne întrebăm dacă nu este o problemă în ceea ce priveşte filajul acestora de către oamenii legii, dar şi momentele alese pentru efectuarea de percheziţii pentru depistarea unor cantităţi mai mari de astfel de substanţe interzise.
Captură record de cannabis, luna aceasta
Pe de altă parte, nu putem să nu remarcăm faptul că în urmă cu doar câteva zile procurorii DIICOT au depistat totuşi trei bistriţeni care se ocupau de traficul de droguri. În urma percheziţiilor a fost confiscată cantitatea de un kilogram de cannabis, iar doi din cei trei bistriţeni – Vasile Rareş Răzoare şi Mircea Lucian Oacheş – au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv. Interesant este faptul că faţă de cel de-al treilea bărbat – Zoltan Mihai Boroş -, procurorii au dispus doar reţinerea lui pentru 24 de ore, deşi la percheziţii au găsit la domiciliul acestuia peste 51 de grame de cannabis, zice-se pentru consumul propriu, fără să-l propună mai apoi instanţei pentru arestare preventivă. Spunem că este interesant în condiţiile în care Boroş are la activ o condamnare din 2009 de un an şi două luni de închisoare cu executare tot pentru trafic de droguri.
„La data de 5.12.2015, procurorii DIICOT – Biroul teritorial Bistriţa-Năsăud împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud au organizat prinderea în flagrant pe raza oraşului Bistriţa a inculpaţilor Răzoare Vasile Rareş şi Oacheş Mircea Lucian fiind identificată şi confiscată cantitatea de aproximativ 1 kilogram de cannabis.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la domiciliul inculpatului Răzoare Vasile Rareş a fost ridicată cantitatea de aproximativ 1 kilogram de cannabis, iar de la domiciliul inculpatului Boroş Zoltan Mihai a fost ridicată cantitatea de 51,56 grame de cannabis (deţinută pentru consum propriu).
Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că inculpaţii au procurat droguri de risc şi mare risc din Spania, pe care ulterior le-au comercializat pe raza municipiului Bistriţa.
La data de 06.12.2015 procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud au dispus reţinerea inculpaţilor Răzoare Vasile Rareş, Oacheş Mircea Lucian şi Boroş Zoltan Mihai pentru o perioadă de 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc şi trafic de droguri de risc şi mare risc” se arată într-un comunicat al DIICOT.
O zi mai târziu de la reţinerea pentru 24 de ore, aşa cum am precizat mai sus, Răzoare şi Oacheş au fost prezentaţi instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere încuviinţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Cei doi vor sta după gratii până pe data de 5 ianuarie 2016, inclusiv.
„Aventura” celor doi nu se va termina însă după cele 30 de zile de arest preventiv, fiindcă ancheta este în derulare şi este foarte probabil ca măsura să mai fie menţinută o vreme, iar până la trimiterea dosarului în judecată, aşa cum se obişnuieşte în România, va trece o perioadă bună de timp.
Fiul antrenorului Buhai, condamnat cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii
Există însă şi dosare în care instanţa de judecată s-a pronunţat, iar inculpaţii acuzaţi de trafic de droguri au scăpat cu condamnări de maxim doi ani şi câteva luni de închisoare, dar cu suspendare.
Un astfel de caz este cel al fiului fostului antrenor de fotbal Leon Buhai – condamnat şi el la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru corupere sexuală de minori. Ciprian Buhai a fost reţinut anul acesta de procurorii DIICOT sub acuzaţia de trafic de droguri de risc, deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, precum şi pentru punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consum ilicit de droguri, el fiind ulterior arestat pentru 30 de zile la domiciliu.
În luna mai dosarul a fost trimis în judecată, iar zilele trecute, pe 9 decembrie instanţa s-a pronunţat: Ciprian Buhai a primit o condamnare de 2 ani şi 10 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod Penal. Pedeapsa primită este însă cu suspendare, sub supraveghere cu un termen de 3 ani şi 6 luni de încercare. În plus, tânărul va fi nevoit să presteze muncă în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile în cadrul Primăriei municipiului Bistriţa sau la Centrul Creştin de Reintegrare Socială „Onisim” Bistriţa, potrivit sentinţei instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.
Din 7 inculpaţi doar unul execută pedeapsa
Un alt exemplu este sentinţa pronunţată în dosarul 186/112/2014, în care au fost inculpate mai multe persoane acuzate de trafic de droguri – Buta Mihai Florin, Coţi Marian, LegianRobert- Alexandru, Csilag Edit Corina, Gasznar Adrian, Rad Ioan şi Sălvan Sergiu Ionuţ.
În afară de Gasznar Adrian, care avea o condamnare anterioară la pedeapsa cu închisoare cu suspendare, toţiceilalţi au primit pedepse la închisoare de până la doi ani cu suspendare şi termene de încercare între 3 şi 5 ani.
Într-un alt dosar – 184/112/2015 – a fost trimis în judecată Cristian Pastor, tot pentru trafic de droguri. În luna octombrie a anului trecut instanţa s-a pronunţat şi a decis ca Pastor să primească 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani şi 8 luni.
Scopul: reeducarea
Exemplele pot continua, fiindcă lista celor care sunt acuzaţi de trafic de droguri şi trimişi în judecată şi mai apoi condamnaţi este una destul de lungă şi în Bistriţa-Năsăud. Aşa cum am precizat însă, cei mai mulţi primesc pedepse cu suspendare, ţinând cont de cantitatea mică de droguri găsită la percheziţii.
În plus, legiuitorul a mai ţinut cont de un aspect important, şi anume de faptul că e mai bună „întoarcerea păcătosului decât de uciderea lui”. Mai pe româneşte spus, celor care au greşit li se dă o şansă de îndreptare în perioada de încercare şi supraveghere, de reîncadrare în societate, decât să stea să îngroaşe rândul celor din penitenciare, de unde oricum nu ies mai buni decât au intrat.
[…] Majoritatea traficanţilor de droguri din Bistriţa-Năsăud, pedepsiţi la închisoare cu suspendar… apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]