După 7 ani în care Parcul Industrial a cheltuit mai mult decât a produs, acționarul majoritar, Primăria Bistrița caută înlocuitor. Mandatul lui Ioan Magda se termină în iunie anul acesta, iar municipalitatea caută deja un înlocuitor, care va conduce parcul din Sărata pentru următorii 4 ani.

Anul acesta în luna iunie expiră mandatul lui Ioan Magda, care conduce Parcul Industrial Bistrița Sud din 2018, el preluând scaunul după demisia lui Iulius Dumitru. Primăria Bistrița a pregătit o comisie care să evalueze candidații și speră să găsească un înlocuitor pentru Magda până în iunie când îi expiră mandatul.

Printre pretențiile pe care le are Primăria Bistrița de la noul administrator se numără: crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor în zonă, atragerea de investitori care prin investițiile create vor genera pe termen mediu și lung noi locuri de munca, promovarea parcului industrial prin abordarea unei atitudini pro-active, atragerea de afaceri care produc valoare adăugată mare, care folosesc tehnologie modernă și sunt inovative.

De asemenea, noul administrator trebuie să încheie parteneriate cu reprezentanți ai mass-media locală și națională pentru promovarea imaginii, să îmbunătățească mentalitatea pro-activă a personalului și a celor care lucrează în numele societății, să crească cifra de afaceri, profitul și să reducă cheltuielile de exploatare. Bineînțeles, acesta trebuie să crească și gradul de ocupabilitate a Parcului Industrial.

Parcul Industrial a fost inaugurat acum 7 ani, se întinde pe 30 de hectare și a costat 6 milioane de euro.  Ei bine, în cei 7 ani de funcționare, parcul industrial a reușit să aibă doar 8 rezidenți, care și-au mutat activitatea acolo.

Ce înseamnă asta în termeni de venituri? Cei 24.795 de metri pătrați închiriați aduc în  bugetul Parcului Industrial 24.795 de euro sub formă de taxă de administrare și 15.325 de euro sub formă de taxă superficie. Adică, în total, Parcul Industrial are venituri anuale de 40.000 de euro, în jur de 200.000 de lei.

Profit, estimat să scadă cu 25.000 de lei anul acesta

Potrivit proiectului de buget, societatea care administrează Parcul Industrial Bistrița Sud estimează un profit de doar 75.000 de lei anul acesta. Proiectul de buget votat săptămâna trecută de consilieri prevedea venituri de 658.000 de lei și cheltuieli de 583.000 de lei.

Anul trecut, deși a rulat o sumă mai mică: venituri de 438.000 de lei și cheltuieli de 331.000 de lei, profitul trecea de 100.000 de lei. Anul trecut, cheltuielile cu bunuri și servicii au înghițit 139.000 de lei, iar cheltuielile cu personalul 190.000 de lei. Pe salariile efective ale personalului a mers suma de 102.000 de lei.

Anul acesta se estimează cheltuieli cu bunuri și servicii de 260.000 de lei, cheltuieli cu taxe și impozite de 25.000 de lei și cheltuieli cu personalul de 194.000 de lei, deci cu 100.000 de lei mai mari decât anul precedent. Pe salariile efective ale angajaților merge suma de 139.000 de lei, iar pe bonusuri 46.000 de lei. Cheltuielile aferente contractului de mandat și a altor organe de conducere și control, comisii și comitete ajung și ele la 100.000 de lei.

Până la data de 31 decembrie 2022 suprafața totală închiriată ajungea la 57.391 de metri pătrați. Taxa de administrare percepută ajungea la 57.391 de euro, iar taxa de superficie la 43.684 de euro.

„Pentru închirierea a 14.700 de metri pătrați pentru 7 societăți rezidente în „Parcul Industrial Bistrița Sud”, societățile aprobate de către Adunarea Generală a Asociaților în luna decembrie 2022, la care urmează să fie dezmembrate parcelele solicitate și să se încheie contractele de administrare. Contractele se vor încheia începând cu data de 01.04.2023 (data la care se va termina dezmembrarea parcelelor).(… ) Se previzionează închirierea suprafețelor de 10.000 de mp începând cu 01.07.2023”, se arată în cel mai recent raport al societății.

Tot anul acesta, Primăria Bistrița a alocat bani pentru studiul de fezabilitate al unui parc fotovoltaic ce urmează a fi amenajat în vecinătatea parcului. De asemenea, s-au alocat bani pentru studiile aferente extinderii parcului industrial, deși încă n-a fost identificată o sursă de finanțate. Au fost alocați bani și pentru studiul de fezabilitate al unui incubator de afaceri, care, cel mai probabil va fi amenajat tot în cadrul parcului industrial.

În 2022, postul lui Ciobănică a adus o gaură în buget de 100.000 de lei

La început de 2022, mizându-se probabil pe promisiunile unor SRL-uri că-și vor reloca activitatea în Parcul Industrial, se mai înființează un post de director executiv. La concurs participă nimeni altul decât consilierul local și omul de afaceri Dan Ciobănică.

Acesta reușește să se angajeze la Parcul Industrial, de unde încasează lunar peste 4.000 de lei, în mână. Împreună cu contabilul angajat cu doar două ore pe zi, care încasează sub 1.000 de lei, venirea lui Ciobănică înseamnă o creștere a cheltuielilor cu personalul de peste 100.000 de lei. Asta dacă luăm în calcul și dările la stat. Pentru salariul administratorului, care este tot de 4.000 de lei lunar, se cheltuie 84.000 de lei.

Gurile rele spun că Dan Ciobănică și-ar fi „promis” votul în Consiliul Local pentru diferite proiecte, dacă primește ceva în schimb. Cum pentru postul de city manager bătaia este mare, a fost nevoit să se mulțumească cu postul de director executiv la Parcul Industrial.

Primăria a executat silit Parcul Industrial, care și-a căutat dreptatea în instanță

În 2016 s-au înregistrat pierderi în valoare de aproape 400.000 de lei, iar în 2017, pierderile s-au diminuat, ajungând la 276.000 de lei. Datoriile acumulate inclusiv la bugetul local a determinat Primăria Bistrița, prin Direcția de Taxe și Impozite, să execute silit firma care administrează Parcul Industrial.

Această acțiune a municipalității a dus la micșorarea capitalului social al firmei, fiind la un pas de imposibilitatea de funcționare. Așa se face că administratorul Business Park Bistrița Sud s-a gândit să scoată SRL-ul din budă tocmai cu ajutorul municipalității, pe care a acționat-o în judecată.

SRL-ul ar datora Primăriei Bistrița aproape 440.000 de lei. Procesul a fost înregistrat în 2018, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Business Park Bistrița Sud contesta practic deciziile referitoare la obligațiile fiscale ale SRL-ului.

Este vorba despre taxele pe clădiri în valoare de 24.000 de lei, taxe pentru teren extravilan – 3.000 de lei și taxe teren intravilan în valoare de peste 400.000 de lei. La începutul acestui an, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate Business Park Bistrița Sud și a cerut Primăriei Bistrița să anuleze deciziile de impunere. Legislația pare să fie de partea SRL-ului care administrează Parcul Industrial.

Atât Tribunalul Bistrița-Năsăud, cât și Curtea de Apel Cluj a dat dreptate Parcului Industrial, care a reușit astfel să scape de datoriile avute tocmai la acționarul majoritar al său.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.