În comuna Recea Cristur conduce “mafia” liberala. Primarul Alexandru Rus si comisarul sef Toma Rus fac legea în Recea. Afacerile oneroase derulate de cei doi au intrat în vizorul DNA, dar de fiecare data au scapat “basma curata”.

Comuna clujeana Recea Cristur este una dintre cele mai ciudate comune din judet. Într-o comuna în care “ochiul” mass media priveste destul de rar, baronii locali îsi desfasoara afacerile necurate nestingheriti. Primarul Alexandru Rus împreuna cu Toma Rus, fostul sef al BCCO Cluj-Napoca controleaza respective comuna, instituind un regim de teroare. Afacerile în care acestia sunt implicati au facut de multe ori obictul unor dosare penale, totusi, de fiecare data cei doi au reusit sa scape “basma curata”. Primarul liberal Alexandru Rus, chiar daca a fost implicat în diverse scandaluri, a decis ca mai trebuie sa candideze pentru un nou mandat, pentru a continua “afacerile” care l-au consacrat.

“Legea sunt eu”    

Gazeta de Cluj v-a prezentat de-a lungul mai multor numere afacerile oneroase  care i-au avut în prim plan pe cei doi. Astfel, în numerele trecute din Gazeta de Cluj v-am prezentat modul în care comuna Recea Cristur din judetul Cluj este una dintre comunele clujene în care interesele unor anumite persoane influente trec de multe ori peste interesul cetateanului. Astfel, am aflat din surse sigure ca primarul Rus Alexandru ar fi acordat exploatarea unei suprafete importante de padure din fondul privat al primariei unei firme apropiate acestuia fara ca în vistieria primariei sa intre vreun leu. Mai mult decât atât, în urma acestui contract, primarul Rus Alexandru a primit „cadou” un autoturism Honda CRV, masina care valoreaza aproximativ 30.000 euro. Sursele Gezetei au confirmat ca automobilul cu pricina a fost achizitionat pe numele patronului firmei care a concesionat exploatarea celor 90 de hectare de padure. Totusi, masina respectiva este condusa tot timpul de primar, nicidecum de catre patronul respectivei firme. Primarul Alexandru Rus a fost anchetat de catre politia Dej pentru mai multe ilegalitati din domeniul forestier, însa dosarele au disparut ca prin minune. Din informatiile pe care le detinem, respectivul dosar ar fi fost „rezolvat” de catre Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj împreuna cu apropiatul acestuia, comisarul Toma Rus, fostul sef al BCCO Cluj-Napoca.

 

Afaceri cu caminul

O alta ilegalitate comisa de catre Rus Alexandru face referire la situatia caminului cultural din satul Ciubanca, comuna Recea Cristur. În momentul de fata spatiul cu pricina a fost închiriat unei societati comerciale, în respectiva locatie îsi desfasoara activitatea un bar. Din surse sigure am aflat ca primarul Rus Alexandru a concesionat respectiva locatie, dar din informatiile noastre, nu exista un contract scris, nu s-a stabilit o redeventa clara, contractul facându-se numai verbal, iar banii care ar fi trebuit sa intre în consturile primariei intra lunar în buzunarul primarului.

Spaga contra subventii

O alta ilegalitate marca Rus Alexandru face referire la concesionarea a 125 de hectare de pasune aceleiasi firme de la care a primit autoturismul Honda, redeventa ceruta fiind de 1000 RON pentru toata suprafata concesionata. Asta în conditiile în care UE împreuna cu Statul român aloca subventii de 300 de euro pentru fiecare hectar. Asta înseamna ca primaria a pierdut peste 37.500 euro, bani care ar fi provenit daca ar fi depus o cerere pentru acordarea de subventii. Totusi, Rus nu a facut caest lucru, el preferând sa concesioneze acel teren pentru o suma derizorie, creând o paguba substantiala pentru bugetul local. Totusi, din informatiile noastre, în urma concesionararii respectivului teren, Rus a încasat o suma serioasa, cu multe zerouri.

Locuinta de primar

O alta problema sesizata vizavi de situatia ciudata în care se afla primarul Rus este faptul ca acesta, desi nu are alt venit în afara de salariul de primar, are cea mai frumoasa si moderna casa din comuna, evident dupa locuinta comisarului sef Toma Rus aflata în satul Caprioara. Este curios de observat care este modalitatea prin care primarul a reusit sa obtina fonduri pentru a-si construi casa, în conditiile în care, conform declaratiilor mai multor sateni, înainte de a prelua functia de primar, acesta era un om modest. Singurele supozitii legate de modalitatea prin care Rus Alexandru a reusit sa obtina fondurile necesare refacerii locuintei sunt în principal de natura penala, fiind foarte posibil ca acesta sa fi obtinut banii necerari pe acelasi tipar ca si în cazul masinii pe care conduce în momentul de fata. Mai mult decât atât, surse bine informate din anturajul acestuia ne-au declarat sub rezerva anonimatului ca mobila din casa acestuia a fost trecuta pe aceeasi factura ca si mobila achizitionata pentru primarie, factura platita, evident, din banii contrubuabilului.

Politist milionar

Toma Rus, “creierul” afacerilor dubioase din Recea Cristur, este probabil unul dintre cei mai bogati politisti români. Averea lui se ridica la milioane de euro. Modalitatea de dobândire a unei parti din averea acestuia se afla sub “lupa” procurorilor anticoruptie. Averea sa atinge cote astronomice, care depasesc milioanele de euro. Conform ultimei declaratii de avere, depuse în octombrie 2007, averea comisarului Toma Rus se situeaza în jurul valorii de doua milioane de euro, chiar daca salariul aferent functiei de director adjunct la DGCCOA a fost în anul trecut de numai 84.164 RON. În momentul de fata, el detine doua terenuri, unul în intravilanul comunei Recea Cristur de 13.697 mp si unul agricol de 84.800 mp în satul Caprioara. Totodata, în declaratia de avere se precizeaza faptul ca acesta mai are si un apartament de 203 mp în Cluj-Napoca si o casa de locuit de 505 mp în satul Caprioara. Conform aceleiasi declaratii de avere, el mai detine si bijuterii în valoare de 35.000 RON. Mai departe, conform declaratiei de avere, sotia acestuia Rus Zoia a încasat dividente de 208,506 RON în urma profitului obtinut de “companiile” pe care le detine familia Rus. Tot în ultima sa declaratie de avere, Toma Rus a declarat ca a vândut un spatiu comercial catre firma SC Frigo Transilvania SRL pentru suma de 50.000 euro.

Afacerile lui “Tomita”

Chiar daca statutul politistului interzice ca angajatii din structurile speciale ale MIRA sa detina firme, Toma Rus face rabat de la aceasta regula. În momentul de fata Toma Rus detine participatiuni la trei societati, Viafarm SRL, Viafarm Doi SRL si Viafarm Trei SRL. Conform paginii electronice a Ministerului Finantelor, în anul 2006 Viafarm SRL a avut o cifra de afaceri de aproape 5.3 milioane lei si profit de aproape 300.000 RON. Totodata, conform ultimului bilant depus, Viafarm SRL a avut datorii totale de peste 1.8 milioane lei. A doua societate a comisarului, Viafarm Doi SRL o duce mult mai prost. Astfel, conform ultmului bilant, Viafarm Doi SRL a avut  cifra de afaceri de aproape 340.000 RON, dar n-a avut profit. Mai mult, societatea a înregistrat datorii de aproape 120.000 RON. În schimb, Viafarm Trei SRL nu “produce” nimic, înregistrând doar datorii si pierderi.

Unele afaceri ale fostului sef al BCCO Cluj-Napoca  fac obiectul unui amplu dosar de urmarire penala. Gazeta de Cluj a prezentat pe larg în materialele publicate faptul ca averea lui Toma Rus nu ar fi fost obtinuta în cele mai legale conditii. Concret, Toma Rus a închiriat de la societatea Piscicola un spatiu situat în centrul municipiului, la un pret derizoriu, pe care mai apoi l-a subînchiriat, dar si faptul ca acesta a beneficiat de o locuinta de la Primaria Cluj-Napoca pe care a închiriat-o unei societati. În momentul de fata procurorii anticoruptie ancheteaza daca aceasta afacere a îndeplinit conditiile locale. Inspectorii IGP au demarat, la finele lunii septembrie 2006, o ancheta cu privire la modul în care societatea Viafarm SRL, patronata de Zoia Luminita Rus, sotia lui Toma Rus, a închiriat un spatiu comercial de 67,77 mp de la societatea Piscicola din Cluj-Napoca. Precizam ca spatiul respectiv a fost subînchiriat Bancii Transilvania. Pentru spatiul în cauza, situat în centrul Clujului, Viafarm, farmacia sotiei lui Toma Rus, plateste o chirie lunara catre “Piscicola” în valoare de 980 de lei (9,8 milioane de lei vechi) pe luna. Acelasi spatiu a fost însa închiriat de “Viafarm” Bancii Transilvania pentru 18 euro/metru patrat, potrivit declaratiei lui Toma Rus. Ceea ce înseamna o chirie lunara de 4380 lei noi, pentru spatiul initial. În realitate, suma încasata de Toma Rus doar din aceasta afacere este cu mult mai mare, deoarece suprafata utila a spatiului a fost dublata prin extinderea unor ziduri.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.