Fostul premier Ludovic Orban a declarat că președintele României, Klaus Iohannis, zice una, iar mâine zice alta, în contextul aderării țării noastre la spațiul Schengen.

„Președintele Klaus Iohannis, care astăzi zice una, mâine zice alta, trebuia să știe foarte clar care e poziția fiecărui stat din UE cu privire la aderarea României la Schengen și să realizeze toate demersurile diplomatice, pentru a îndepărta opoziția lor”, declară fostul premier Ludovic Orban, informează Mediafax.

Ludovic Orban spune ce trebuie să facă România, pentru a convinge statele reticente să o accepte în Spațiul Schengen: ”Să poarte negocieri bilaterale, să identifice care sunt cauzele reale ale opoziției guvernelor din țările respective, să încerce să acționeze asupra cauzelor. Este obligația președintelui de a conduce toate aceste eforturi. La noi, președintele este cel care reprezintă România în Consiliul European. De asemenea, conform Constituției, el conduce, practic, toată politica externă a României și evident, aici, toate demersurile trebuie făcute la cel mai înalt nivel, așa cum din păcate nu au fost făcute până acum. În mod normal, președintele care astăzi zice una, mâine zice alta trebuia să știe foarte clar care e poziția fiecărui stat din UE cu privire la aderarea României la Schengen și pe baza evaluărilor făcute, să realizeze toate demersurile diplomatice, în special în relațiile bilaterale, dar și în cadrul instituțiilor europene, pentru a putea îndepărta această opoziție”.

Fostul premier subliniază că ”România are dreptul de a deveni membru Schengen, este un drept al cetățenilor români, integrarea României în Schengen nu este un cadou politic acordat unei guvernări sau unei coaliții aflate la guvernare, ci este consfințirea unui drept pe care-l are fiecare cetățean român, ca urmare a apartenenței României la UE”.

Ludovic Orban crede că nu sunt șanse foarte mari ca România să adere la Spațiul Schengen, după Consiliului JAI de pe 8 decembrie: ”Sincer, nu cred că sunt foarte mari șansele. Îmi doresc ca decizia să fie favorabilă, dar vedeți că ce a apărut în ultimul timp reflectă o lipsă de efort diplomatic care să fi fost efectuat în mod constant. Poziția Austriei trebuia cunoscută (…). E foarte importantă poziția Germaniei și a Franței”, scrie stiripesurse.ro.

Citește și: Cum v-a mințit Robert Sighiartău că a dublat alocațiile la copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.