Lucrarile de la Colegiul Andrei Muresanu au intrat in caracatita de la Ministerul Culturii
Lucrarile de modernizare si reabilitare ale cladirii vechi a Colegiului National Andrei Muresanu sunt inca in curs de desfasurare, iar igrasia si-a facut aparitia pe peretii exteriori, izolati si zugraviti.
SC Creativ Group SRL este aproape de finalizarea lucrarilor de reabilitare si modernizare a imobilului, insa proiectul se dovedeste a nu cuprinde toate elementele de istorie din imprejurimile amplasamentului. Firma bistriteana a beneficiat de doua suplimentari financiare, una de aproximativ 91.000 de lei, iar a doua de circa 535.000 de lei.
Proiectantul Utilitas are relasii apropriate la Ministerul Culturii, iar pe acest lucru si-au permis sa faca un proiect incomplet. Situatia a fost similara si la Cluj-Napoca, unde au cerut 1,5 milioane de euro in plus fata de proiectul initial. Ne intrebam cate suplimentari mai pot avea lucrarile la Colegiul National Andrei Muresanu.
SC Creativ Group SRL, specializata in lucrari pe monumente istorice, este abonata municipalitatii la lucrari pe bani publici. In afara de lucrarile de la Colegiul National „Andrei Muresanu”, printre obiectivele la care firma a castigat lucrari in ultimii ani se numara Biserica Evanghelica, Liceul de Arte Plastice, „Corneliu Baba”, iar de curand „Casa cu Lei” si reabilitarea acoperisului Primariei Bistrita.
Bistritenii reclama
O bistriteanca a semnalat unele aspecte cerand municipalitatii sa ia masuri in acest sens. Femeia a precizat ca in anumite zone tencuiala deja se macina, iar un zid a fost vopsit cu lavabila, fara a fi refacut mai intai.
Femeia ii cere primarului Ovidiu Cretu sa se sesizeze vis-a-vis de problemele semnalate si sa le remedieze.
„In unele zone tencuiala deja se macina, cade, iar la 10 metri s-a dat cu lavabila direct peste caramizi. Asta in conditiile in care se folosesc bani europeni. Va rog , domnule primar, sesizati-va!”, a mai adaugat aceasta.
Directorul Colegiului National „Andrei Muresanu” a explicat pentru Gazeta de Bistrita ca de fapt este vorba despre un zid care nu a fost cuprins in proiect.
„Toata lucrarea este in gestionarea primariei. Este vorba de un zid care nu este prins in lucrari. Zidul dinspre Eminescu nu a fost prins in reabilitare, ci este un element ca sa boldeze vechimea imobilului. Acel zid nu trebuie facut nimic cu el, trebuie sa ramana in stadiul lui de zid de 100 de ani. Pe partea exterioara constructorul a dat cu un var. In 15 decembrie va fi predarea. Toata lumea va fi invitata. E vorba de curtea interioara dinspre Eminescu. E o curticica unde oricum noi nu facem nimic. Am cerut o solutie tehnica si pentru el. Nu este in pericol sa se prabuseasca, dar e inestetic”, a declarat Camelia Tabara, directorul Colegiului National Andrei Muresanu.
Pe de alta parte, reprezentantii Primariei Bistrita spun ca problemele aparute vor fi rezolvate in primavara, cand vremea va permite asta.
Contractul de executie a lucrarilor de consolidare si modernizare a corpului A (n. r. –corpul vechi) a Colegiului National Andrei Muresanu a fost atribuit prin licitatie firmei SC Creativ Group SRL Bistrita, care isi desfasoara activitatea in asociere cu SC Euras SRL din Satu Mare.
„Din cate stiu, Colegiul National Andrei Muresanu din Bistrita se reabiliteaza, responsabil fiind Primaria municipiului Bistrita. Am insa o intrebare: de cand au inceput lucrarile ati fost vreodata sa vedeti cum se desfasoara acestea? Va intreb deoarece partea din spate a cladirii (in parcarea din spate la Banca ING) este bataie de joc felul in care s-a refacut”, scrie reclamanta.
Primaria promite ca rezolva problema
Referitor la sesizarea primita, reprezentantii Primariei Bistrita sustin ca stiu despre aceste probleme si le vor rezolva pe viitor. Purtatorul de cuvant al municipalitatii, Mihai Rusti, a declarat pentru Gazeta de Bistrita ca deocamdata lucrarile nu sunt gata, iar eventualele greseli ale constructorului vor fi taxate, daca este cazul, atunci cand se va face receptia muncii lui.
„Daca nu si-au facut munca cum trebuie vom vedea la final. Atunci se face receptia lucrarilor, iar in cazul in care nu sunt toate in regula, se va reface lucrarea acolo unde este cazul pana iese bine”, spune Mihai Rusti.
Cu alte cuvinte, lucrurile nu vor ramane asa, iar constructorul va trebui sa refaca izolatia si zugraveala in primavara, cand se mai incalzeste vremea.
In legatura cu cea de-a doua problema – zidul care a fost vopsit cu lavabila fara a fi in prealabil consolidat si reparat, reprezentantii municipalitatii au precizat ca acesta nu face parte din proiectul de modernizare a corpului A. Mai exact, demersul vizeaza doar reabilitarea imobilului, nu si a acelui zid exterior, care delimiteaza curtea colegiului de o parcare de masini.
Cu toate acestea, executantul a vopsit zidul pentru a-i da un aspect mai placut. Tot in primavara, cand vremea va permite, primaria se va ocupa de consolidarea lui.
Investitie de milioane de lei
Printre proiectele pentru care edilul Ovidiu Cretu a reusit sa atraga finantarea europeana se numara si cel privind Consolidarea si modernizarea corpului A (cladirea veche) a Colegiului National Andrei Muresanu.
Conform datelor postate pe site-ul municipalitatii, valoarea totala a demersului este de 8.383.192 lei, din care asistenta nerambursabila este de 6.877.220 lei.
Licitatia privind executia lucrarilor a fost castigata, in 2010, de catre firma SC Creativ Group SRL Bistrita, valoarea contractului fiind de 4.865.524 lei, fara TVA, iar durata implementarii acestuia este de 16 luni. Firma bistriteana lucreaza la acest proiect in parteneriat cu SC Euras SRL din Satu Mare.
In ianuarie 2011, Creativ Group primeste o suplimentare de 91.255 lei, iar in aprilie inca 534.635 lei, astfel ca valoarea totala a lucrarilor de reabilitare si modernizare a scolii bistritene ajunge la 5,49 milioane lei.
Amplasamentul a fost predat constructorului la inceputul lunii august a anului trecut, urmand ca imobilul sa fie gata in lunile urmatoare, iar cursurile sa se poata desfasura in conditii normale, dupa ce aproape un an elevii si dascalii s-au descurcat cum au putut.
„Principalul obiectiv al proiectului consta in consolidarea si modernizarea cladirii corpului A, cu o suprafata desfasurata de 4752,72 metri patrati, in vederea asigurarii functionarii in conditii optime a unei cladiri cu o arhitectura speciala si cu o veche istorie educationala pentru asigurarea calitatii si accesului la educatie, inclusiv modernizarea utilitatilor”, spun reprezentantii primariei.
Printre lucrarile executate se numara cele privind reabilitarea exterioara si interioara a cladirii cu regim de inaltime D+P+2E si sala de sport veche, in care isi desfasoara activitatea Colegiul National Andrei Muresanu, crearea de facilitati speciale pentru persoanele cu dezabilitati, reabilitarea instalatiilor electrice, sanitare, termice si dotarea cu echipamente IT si mobilier.
Potrivit estimarilor municipalitatii, receptia lucrarilor ar trebui sa aiba loc la finele acestui an, cand expira termenul de executare, de 16 luni. „Lucrarile sunt in grafic, astfel ca nu ar trebui sa fie probleme in ceea ce priveste termenul lor de predare”, a conchis purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita.
Actualul Colegiu National Andrei Muresanu a fost infiintat ca institutie de invatamant la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, suferind numeroase modificari in ceea ce priveste denumirea, structura si nivelul de pregatire.
Acesta a functionat ca si scoala elementara, liceu teoretic si liceu industrial, iar in toamna anului scolar 1971-1972 a primit numele poetului Andrei Muresanu. Incepand cu data de 1 septembrie 1999, unitatea s-a transformat in Colegiu National, fiind una din cele mai prestigioase unitati de invatamant din judetul Bistrita-Nasaud.
Utilitas, experti in greseli
Utilitas este societatea care a creat un proiect incomplet pentru Colegiul National Andrei Muresanu. Societatea este detinuta de Szabo Balint Gyorgy si Kirizsan Imola, primul dintre acestia fiind printr-o pura coincidenta tatal lui Hegedus Csilla, consilierul ministrului Culturii Kelemen Hunor.
Szabo Balint este cunoscut si pentru lucrarile de mantuiala pe care le-a facut la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, unde proiectul a fost facut de asemenea incomplet. Probabil intrarile pe care le are la Ministerul Culturii si exclusivitatea care i s-a conferit prin aceeasi coincidenta pentru restaurarea patrimoniului sunt garant ale incalcarii regulilor de constructie si de bun simt.
Proiectul colegiului de la Bistrita nu are cuprins in plan restaurarea unui zid vechi de 100 de ani care este clasificat drept monument istoric, autoritatile neglijand si batandu-si joc de trecutul Bistritei. La proiectul intocmit pentru reabilitarea Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca, oficialii Utilitas nu au prevazut expertiza cladirii, cerand suplimentar pentru aceasta chestiune inca 1,5 milioane de euro.
Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro
Tiberiu Hrihorciuc