Doua sali clasa ale Colegiului National „George Cosbuc” din orasul Nasaud au fost afectate în urma unei defectiuni produse la instalatia de apa, asta dupa ce în urma cu doar doi ani unitatea de învatamânt a beneficiat de o reabilitare în valoare de peste 280.000 de euro. Elevii sustin ca sunt obligati de catre directorul scolii, Dorel Coc, sa se întoarca în salile de clasa, asta în conditiile în care peretii sunt plini de apa si igrasie, iar mirosul de mucegai a devenit deja insuportabil.

SC Cipt Partener SRL, firma care a executat lucrarile de reabilitare este în continuare protejata atât de inspectorul scolar general, Mihai Muresan, cât si de directorul scolii, care „acuza” un robinet. De pe urma incidentului care a inundat doua sali de cursuri ale Colegiului National George Cosbuc din Nasaud, doar elevii au de suferit, asta în conditiile în care executantul lucrarilor, firma SC „Cipt Partener” SRL pare sa fie protejata atât de inspectorul scolar general, cât si de directorul unitatii de învatamânt. În urma cu doi ani firma a câstigat lucrarea de reabilitare a colegiului în valoare de peste 280.000 de euro, însa problemele atât privind calitatea lucrarilor cât si la termenul de predare nu au întârziat sa apara, ultima distrugând doua sali ale colegiului. În ceea ce priveste buna desfasurarea cursurilor, atât Mihai Muresan cât si Dorel Coc sustin ca acestea nu a fost afectata, elevii dispunând de spatii pentru desfasurarea orelor. Acestia nu sunt însa de aceeasi parere, sustinând ca directorul Coc îi obliga sa se întoarca în salile afectate, amenintând cu scaderea notei la purtare în caz contrar.

Generalul iritat
Contactat pentru o declaratie referitoare la incidentul produs la Colegiul National George Cosbuc, inspectorul scolar general, Mihai Muresan, s-a aratat foarte irascibil, ocolind sa dea un raspuns privind vinovatul – „ Sunteti într-o mare eroare! Nu a fost nicio defectiune la instalatia de apa. Nu s-a întâmplat nimic senzational! Doua clase au fost afectate de o defectiune, însa programul educational se desfasaora normal. Totul este în regula. Una din clase are sala de curs permanenta, iar o clasa este de zburatori. Cei din urma tin cursurile în salile de clasa ale colegilor care sunt la ora de educatie fizica.” Revenind cu întrebarea privind cauza defectiunii, Muresan ne declara ca: „A cedat un racod. Senzational! S-a spart un tub”. Cât despre vinovat, nici un cuvânt: „S-a spart un tub, mare lucru! Într-adevar firma „Cipt Partener” a executat lucrarile de reabiliatare, însa nu are nicio legatura, asta se putea întâmpla la oricine acasa. A face din asta un capat de tara e cale lunga. Totul este în regula. Programul se desfasoara în conditii normale, chiar eu am fost si am verificat situatia”. Atitudinea generalului s-a schimbat drastic, tinând cont ca la începutul saptamânii trecute acesta s-a aratat, în fata camerelor de luat vederi ale postului public de televiziune, vizibil revoltat de situatia creata. Acesta a declarat la momentul respectiv: „Nu mi se pare normal ca la un interval de timp atît de scurt elemente din instalatia de apa sa cedeze si astfel sa se produca astfel de incidente”.

„Robinetul e de vina”
Directorul unitatii de învatamânt din Nasaud, Dorel Coc, are o varianta putin diferita de cea a generalului, însa în ceea ce priveste vinovatul situatia este similara. „S-a spart un robinet în laboratorul de chimie, însa problema a fost remediata. Situatia s-a agravat din pricina faptului ca totul s-a petrecut la sfârsit de saptamâna, când nu era nimeni în cladire, iar salile de clasa au fost inundate. Procesul de învatamânt nu are de suferit. Una din clasele de elevi a fost mutata într-o sala libera, de unde elevii sunt plecati în practica, iar cealalta se desfasoara în aula liceului”, a declarat Coc. Cât despre nominalizarea vinovatului nici vorba: „Lucrarile de reabilitare s-au finalizat în urma cu doi ani. Este adevarat ca atunci s-a schimbat si instalatia de apa si s-au montat robinete si chiuvete noi. Unul din cele sase robinete s-a stricat. Nu as putea nominaliza vinovatul… Eu sunt profesor de filozofie, nu ma pricep la instalatii. Parerea mea este ca robinetul e de vina”.

Elevii se plâng
Elevii afectati de incidentul de la colegiul din Nasaud se arata contrariati de modul în care sunt nevoiti sa învete. Acestia îl acuza pe directorul unitatii de învatamânt ca îi obliga sa se întoarca în salile cu pereti uzi si miros greu de mucegai. În cazul în care salile în care ar trebui sa se desfasoare orele de curs sunt „revendicate” de colegii carora le-a fost acordata sala la începutul anului, directorul îi pofteste politicos în salile de clasa afectate, amenintând însa cu scaderea notei la purtare pe cei care se opun. Problema salilor de curs afectate se va remedia doar în vara acestui an, dupa ce se usca peretii, iar cheltuielile vor fi suportate din bugetul propriu.

Executie á la Cipt Partener
Lucrarile de reabilitare la Colegiul National „George Cosbuc” din Nasaud, au început în luna mai a anului 2005, finantarea facându-se din bani obtinuti de la Banca Mondiala. Lucrarile de executie în valoare de aproape 300.000 de euro au fost câstigate de firma SC „Cipt Partener” SRL Bistrita. Lucrarile prevedeau o serie de lucrari la consolidarea cladirii, reabilitarea sarpantei, reînnoirea instalatiei electrice cât si schimbarea instalatiei de apa si a sanitarelor. Daca pe parcursul executarii lucrarilor directorul unitatii de învatamânt s-a aratat destul de nemultumit de lucrarile firmei prestatoare, dar mai ales de prelungirea termenului de predare a lucrarilor, acum când se cauta vinovatul pentru avariile produse, nici nu vrea sa aduca respectiva firma în discutie. Lucrarile executate în anii trecuti au fost de foarte proasta calitate, în special la partea de finisaje, tencuiala puscând, iar la scurt timp dupa terminarea zugravelii muncitorii au fost nevoiti sa rada tot si sa o ia de la început. Contactat telefonic administratorul „Cipt Partener”, Constantin Uta, nu considera ca fima sa se face vinovata pentru incidentul produs, dând vina exclusiv pe personalul licelului care nu supravegheaza periodic presiunea apei. „Am auzit ce s-a întâmplat la scoala de la Nasaud. Nu consider ca firma mea e vinovata. Nici un gram nu ma consider vinovat! Eu nu pot controla presinunea apei. Instalatia cât si robinetele rezista doar pâna la o anumita presiune. Într-adevar robinetul si instalatia era noua, dar asta se poate întâmpla si la un robinet nou. Personalul de la scoala e de vina, ei trebuiau sa supravegheze presinea apei. Nu a fost supravegheata instalatia de aceea s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Lucrarea a iesit din garantie deja de un an. Nu noi suntem de vina”, a declarat Uta.
Din pacate incidentul produs la Nasaud nu este un caz izolat. În urma cu un an si jumatate, cinci sali de clasa din corpul C al Grupului Scolar „Grigore Moisil” din municipiul Bistrita au fost inundate. Lucrarile de reabilitare la sarpanta care a lasat aproape o suta de copii fara sali de curs au fost executate tot de firma „Cipt Partener” SRL Bistrita.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.