Curtea Supremă i-a acceptat în principiu recursul consilierului județean Luca Peter (PDL) împotriva deciziei Curții de Apel Cluj, magistrați care l-au declarat incompatibil în urma raportului ANI. El are termen în februarie 2015 și va afla verdictul la aproape 4 ani de la presupusa incompatibilitate.
Luca Peter (PDL) va afla abia după patru ani dacă va fi declarat incompatibil cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Decizia magistraților a fost să amâne acest proces enorm de mult.
”Urmare finalizării evaluărilor în cauza privind pe domnul Peter Luca, a rezultat faptul că în calitate de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, s-a aflat în stare de incompatibilitate în mandatul de consilier județean din perioada 2008-2012, începând cu data de 29.12.2010 când s-a semnat contractul de către firma la care acesta deține funcțiile de administrator și reprezentant, SC Instal Construcnord SRL (soția, Peter Mariana deține calitatea și funcțiile de asociat unic, administrator și reprezentant) cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, instituție aflată în subordinea CJ BN și până la data de 27.12.2011(data încetării contractului)”, se arată în raportul ANI din 2012.
”Încheiere din 10.07.2014. Admite în principiu recursul declarat de Peter Luca, împotriva deciziei civile nr.475/2013 din 27 septembrie 2013 pronunțată de Curtea de Apel Cluj – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal. Fixează termen de judecată pe fond a recursului la data de 5 februarie 2015. Cu citarea părților. Pronunțată în camera de consiliu, astăzi 10 iulie 2014”, arată decizia judecătorilor ICCJ.
Primarii de pe lista neagră
În 2013, doi edili au fost taxaţi de Agenţia Naţională de Integritate şi au fost declaraţi incompatibili cu funcţiile pe care le deţin. Este vorba de Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa, şi Vasile Dologa, primarul comunei Tiha Bârgăului. Astfel, în luna septembrie a anului trecut, ANI l-a declarat incompatibil pe primarul Bistriţei Ovidiu Creţu.
„Creţu Ovidiu Teodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât, a deţinut, simultan, funcţia de Primar al Municipiului Bistriţa, Jud. Bistriţa-Năsăud, şi calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIŢA SUD S.R.L”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate.
Potrivit primarului Ovidiu Creţu lucrurile nu ar sta aşa cum sunt prezentate de ANI, întrucât situaţia ar fi fost generat de o greşeală din partea Registrului Comerţului, care însă a fost rectificată. Cu toate acestea, decizia ANI a fost cea prezentată mai sus şi drept urmare primarul Bistriţei s-a arătat decis să meargă în instanţă. Însă magistraţii Curţii de Apel Cluj au dat dreptate Agenţiei Naţionale de Integritate. Ovidiu Creţu a înaintat recurs, care se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un prim termen având loc în luna iulie a acestui an.
Vasile Dologa a fost declarat incompatibil în decembrie 2013, deoarece, potrivit ANI, a deţinut simultan timp de aproape un an, mai precis în perioada 20 iunie 2012 – 03 iulie 2013, atât funcţia de primar, cât şi calitatea de cenzor al Ocolului Silvic Tihuţa-Colibiţa RA. Potrivit portalului instanţelor de judecată, în luna ianuarie,Vasile Dologa a atacat decizia ANI în instanţă, cazul fiind judecat de magistraţii Curţii de Apel Cluj, care s-au pronunţat în favoarea primarului din Tiha Bârgăului. „Admite cererea formulată de reclamantul D.V. în contradictoriu cu pârâta ANI şi în consecinţă: dispune anularea raportului de evaluare nr.59548/G/II/13.12.2013 întocmit de pârâta (n. r. – Agenţia Naţională de Integritate). Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 02.09.2014”, este hotărârea dată de Curtea de Apel Cluj.
Primarii bistrițeni vizați de ANI în 2014
Anul acesta, în lunile februarie şi martie, a venit rândul altor trei aleşi locali bistriţeni să fie declaraţi incompatibili. Este vorba de primarul comunei cetate – Daniel Moldovan, primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie – Ioan Mate, şi viceprimarul comunei Livezile – Petri Dorel Cifor. În cazul lui Daniel Moldovan – primarul comunei Cetate, inspectorii ANI au reţinut faptul că acesta se afla în stare de incompatibilitate încă din iunie 2012. „Daniel Moldovan se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 iunie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de primar al comunei Cetate şi calitatea de comerciant persoană fizică – P.F.A.”, precizează Agenţia într-un comunicat de presă.
O lună mai târziu, primarul comunei Cetate a atacat decizia ANI în contencios la Curtea de Apel Cluj, însă instanţa nu i-a dat câştig de cauză. „Respinge acţiunea formulată de către reclamantul MD în contradictoriu cu pârâta ANI. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 02.06.2014”, este hotărârea instanţei clujene, care a fost atacată în recurs de primarul Daniel Moldovan.
Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, a fost declarat şi el incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. Conform comunicatului ANI, Ioan Mate s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie – 01 august 2012, întrucât, simultan cu funcţia de primar al comunei Sânmihaiu de Câmpie, a deţinut şi funcţia de administrator al S.C. MATE A S.R.L. şi S.C. EUROAGROMAT S.R.L., încălcând, de asemenea, prevederile legale în vigoare în ceea ce priveşte incompatibilitatea aleşilor locali. Pe portalul instanţelor de judecată – Curtea de Apel Cluj – nu se regăseşte niciun dosar cu numele lui Ioan Mate care să aibă ca obiect anularea raportului de evaluare întocmit de ANI.
Petru-Dorel Cifor, viceprimar al comunei Livezile, s-a aflat şi el în stare de incompatibilitate mai bine de un până să-şi clarifice situaţia. Astfel, potrivit ANI, Petru Daniel Cifor,în perioada 25 iunie 2012 – 31 octombrie 2013, în calitate de viceprimar al comunei Livezile, a deţinut simultan şi funcţia de administrator al S.C. PETROCIF MIXT COM S.R.L. Viceprimarul comunei Livezile a atacat decizia ANI în instanţă, în luna aprilie, cererea fiindu-i respinsă luna trecută din „lipsă de interes”.
„Admite excepţia lipsei de interes a cererii de suspendare a executării Raportului de evaluare şi în consecinţă respinge cererea. Respinge cererea de anulare a Raportului de evaluare nr. 12077/6/II/20.03.2014 emis de ANI. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 11.09.2014”, este sentinţa magistraţilor clujeni, împotriva căreia nu s-a depus încă recurs. În luna aprilie a fost declarat incompatibil şi viceprimarul comunei Dumitriţa, Vasile Petronel Nica. Potrivit ANI, acesta „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 septembrie 2006, întrucât deţine, simultan cu funcția de viceprimar, şi calitatea de administrator şi reprezentant al S.C. BIAGABIITA S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.