Cei aproximativ 800 de bistrițeni care locuiesc în cartierul Slătinița ar putea avea, după ani de așteptări, o stație de epurare și rețea de canalizare. Investiția ar urma să se realizeze cu fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.
Încă din anul 2018, Primăria Bistrița a depus o cerere de finanțare în vederea obținerii unor fonduri europene pentru a rezolva problema privind canalizarea în localitatea Slătinița. La aproape doi ani de atunci, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Vest a transmis că proiectul a parcurs etapa de evaluare tehnică şi financiară și că se va demara etapa precontractuală. Proiectul va fi finațat prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.
În acest context, Consiliul Local Bistrița trebuie să aprobe cheltuielile care îi revin municipalității pentru derularea investiției. Proiectul de hotărâre care prevede acest lucru va fi dezbătut în ședința Consiliului Local Bistrița din 13 februarie.
Valoarea totală a proiectului este de 5,5 milioane lei, din care 5,2 milioane lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Contribuția proprie a Primăriei Bistrița este de circa 100.000, sumă care reprezintă 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului și încă aproximativ 180.000 cheltuieli neeligibile, reprezentând cheltuieli pentru probe tehnologice si teste, si cheltuieli cu portiuni de conductă în afara proprietății unității administrativ-teritoriale.
Durata de implementare a proiectului este de 26 luni și acesta este complementar cu un alt proiect care vizează rezolvarea problemei privind alimentare cu apă în Slătinița, proiect intitulat ”Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrita Nasaud’’ finantat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.
”Obiectivul proiectului este construirea unei stații de epurare și conducte de canalizare în localitatea componentă Slatinița, în vederea îmbunătățirii regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate în municipiul Bistrița. Rezultatele aşteptate prin implementarea proiectului sunt reprezentate de creșterea calității vieții a 830 de persoane care locuiesc în localitatea componentă Slătinița și de îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a localității prin construirea unei stații de epurare și conducte de canalizare ”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi dezbătut în ședința Consiliului Local Bistrița.