Liviu Rusu, nasul licitatiilor, dedica contracte pe banda rulanta pentru firmele de casa
Auto Valmar, Gama, Iridex, Brinel, Frasinul si Diferit. Firmele de casa ale nasului licitatiilor Liviu Rusu, baronul Consiliului Judetean Bistrita Nasaud, primesc contracte pe banda rulanta pe bani publici. Daca Auto Valmar si Gama isi impart de patru ani contractele privind cornul livrat elevilor bistriteni, iar Frasinul si Diferit isi impart de trei ani contractele de deszapezire, Iridex este o firma care a primit doua contracte de aproximativ 15 milioane de lei in aceeași luna datorita apropierii cu Dan Voiculescu, iar Brinel realizeaza comunicarea pe internet a judetului la supra-pret. Gazeta de Bistrita va prezinta licitatiile suspecte realizate in timpul mandatului lui Liviu Rusu care ar putea fi rodul unei anchete a DNA.
2008, 2009, 2010 si 2011 sunt anii in care societatile Auto Valmar si Gama au fost abonata la contractele de furnizarea cornurilor in scoli.
In 2008 societatea AUTO VALMAR a prins ambele loturi in operatiunea produselor de panificatie fiind "recompensata" din bani publici cu 799.150 lei si 363.285 lei. In total societatea condusa de Vasile Marica a primit din banii publici 1,16 milioane de lei.
Societatea Auto Valmar a castigat pentru un lot suma de 816.514 lei in 2009 de la licitatiile organizate de Consiliul Judetean Bistrita și a mai primit pentru un alt lot suma de 361.334 lei. Gama S.R.L. pune mana si ea in 2009 pe un lot in valoare de 354.524 lei de la Consiliul Judetean. Aceeasi societate a mai primit in cadrul aceluiasi an un alt contract pentru un alt rand de loturi pentru o suma de 374.953 lei. Oficialii Gama au fost recompensați cu un al treilea lot in valoare de 219.393 lei toate in anul 2009. Licitatia in care cele doua societati si-au impartit contractele a fost intitulata "Furnizarea de produse de panificatie pentru prescolari si elevii din cls I-VIII din invatamantul de stat si privat din județul Bistrita Nasaud. Auto Valmar a caștigat 1,1 milioane de lei in 2009, iar Gama au fost “premiați” cu 948.870 lei.
Firma Auto Valmar a primit si in 2010 suma de 346.955 pentru acelasi tip de contract. Societatea Gama, care mai apare in contractele din anii anteriori, a primit si ea in 2010 suma de 200.240 din partea Consiliului Judetean Bistrita. Acționarul Gama S.R.L. au fost remunerați cu un alt contract pentru alt lot de 359.646 lei. Gama a fost recompensata și in decursul anului 2010 cu o suma frumușica de 559.886 lei.
Sume mai mari in 2011
In 2011 s-au marit sumele alocate si astfel, pentru laptele, cornurile si merele elevilor din clasele I – VIII, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a alocat un buget de 7.662.000 de lei. Doua dintre firmele care apar sunt Gama si Auto Valmar, care apar in toate licitatiile din ultimii patru ani. Liviu Rusu a pastrat firmele sale favorite pentru licitatiile organizate din banii publici ai judetului. Astfel, impartirea a fost facuta in asa fel incat sa multumeasca mediul privat si sa favorizeze anumite firme. Auto Valmar si Gama sunt doua societati abonate la banii publici in licitatiile Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.
Auto Valmar este o societate detinuta de omul de afaceri Vasile Marica. Este o companie care a reusit sa isi creasca sau sa isi pastreze cifra de afaceri in perioada de criza cu ajutorul licitatiilor “aranjate” de la Consiliul Judetean Bistrita Nasaud. Singurul coeficient economic care a crescut in mod negativ este valoarea datoriilor societatii, care cresc de la an la an. Astfel, daca Auto Valmar avea datorii de 376.917 lei in 2009 in 2010 a avut datorii de 675.252 lei.
Gama, cealalta societate abonata la banii publici, este detinuta de Emil Nicolae Madar. Societatea a realizat o cifra de afaceri similara in 2009 si 2010, insa raportul profitului a scazut de la 140.859 lei la 2.002 lei. Valoarea datoriilor firmei a crescut si ea pana la 1 milion de lei.
16 milioane dati unei companii refuzate
Un contract gros a fost servit de baronul Liviu Rusu societatii Iridex care a fost refuzata in principalele licitatii din alte judete. Desi la Cluj a participat alaturi de greii licitatiilor, societatea Hidroconstructia, au pierdut un contract de 100 de milioane pentru constructia gropii de gunoi, dar au mai pierdut si contractul pentru demolarea stadionului. Astfel ca societatile "cu relatii" care nu au intrari la contractele groase intra pe usa din spate la Consiliul Judetean Bistrita Nasaud. Scopul contractului de 16,1 milioane de lei "primit" de la Rusu a fost un amarat de act aditional pentru "Construirea Centrului de Management Integrat al Deseurilor, Statiei de Sortare si Statie de Compost, in Judetul Bistrita-Nasaud." Licitatia a fost publicata pe SEAP in februarie 2010. Iridex este detinuta de FEODOROV VALENTIN, TEODORESCU VIRGINIA, NICOLAESCU CRISTIAN si IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL care ii are printre asociați pe fostul senator PC PASCU CORNELIU, banuit de colaborare cu securitatea.
Iridex a pierdut la Cluj
Iridex a participat la licitatia pentru constructia Centrului de Management Integrat al Judetului Cluj. Acestia s-au asociat cu Hidroconstructia si Argif si desi a castigat in prima instanta contractul pentru ca a oferit suma cea mai mica, a pierdut contestatia la Curtea de Apel Cluj. Instanța a decis ca firma Iridex nu are experiența pentru a putea duce la capat construcții de mare anvergura in județul Cluj, dar pentru Bistrița Liviu Rusu poate face un compromis. SC Iridex este patronata Cornel Pascu, fost senator PC si unul dintre partenerii de afaceri ai lui Dan Voiculescu. Societatea a incercat sa demoleze si stadionul Ion Moina din Cluj, oferindu-se sa duca la bun sfarsit obiectivul pentru o suma de 1,2 milioane in sase luni, dar nu a castigat.
Senatorul care facea bani cu Camera Deputatilor
Valentin Feodorov este actionar si administrator la grupul de firme Iridex, controlat de fostul senatorul conservator Corneliu Pascu. Grupul Iridex, prin una dintre firmele sale (SSB), a incheiat in 2005 un contract de salubrizare cu Camera Deputatilor. Iridex mai are contracte cu multe institutii de stat.
Corneliu Pascu are o avere de 33-35 de milioane de euro. El si-a inceput afacerile in umbra lui Dan Voiculescu cu contracte de salubritate in Bucuresti. Pascu a finalizat o rampa ecologica la Chiajna, dupa o investitie de 3,8 milioane de euro. Pe acel spatiu, Pascu a construit o centrala producatoare de biogaz, cu o putere electrica de 2,4 megawati.
Senatorul Pascu a primit prin firma sa de salubritate, miliarde de lei din bugetul Camerei Deputatilor. Corneliu Pascu a fost senator de Buzau din partea Partidului Conservator si avea in trecut o avere estimata la 20 de milioane de dolari. Contactat de EVZ, Corneliu Pascu a spus ca nu stie care este valoarea contractului pentru ca nu se ocupa de conducerea firmei. „Eu sunt un actionar acolo, unul neimportant”, sustine parlamentarul conservator. De fapt, el detine nominal 8,2 la suta din firma SSB SA. Alte 22 de procente revin fiilor sai, gemenii Florin si Cristian Pascu, in timp ce 6 procente sunt controlate de o terta persoana. Grosul actiunilor SSB (63%) apartine companiei Iridex Group Import-export, in care familia Pascu dicteaza de la inaltimea celor 70 de procente detinute. Din acest total, 60 de procente ii revin lui Corneliu Pascu, restul fiind impartite de gemeni. Astfel, din datele de la Registrul Comerțului rezulta ca senatorul este chiar actionarul majoritar al SSB, nicidecum „unul neimportant, acolo”.
Un alt contract dedicat
5 statii de transfer si 5 centre de colectare in judetul Bistrita Nasaud este un alt contract “dedicat” societatii Iridex. Culmea este ca institutia Consiliului Judetean i-a acordat in aceeasi luna inca un contract de 14 milioane de lei societatii Iridex Group Constructii. Societatea are acelasi actionariat ca si firma Iridex, FEODOROV VALENTIN, TEODORESCU VIRGINIA, NICOLAESCU CRISTIAN si IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL. Asociatul persoana juridica este detinuta de PASCU CORNELIU, CROITORU DOINA, FEODOROV VALENTIN, PASCU CRISTIAN si PASCU FLORIN.
Serviti la Ministerul Justitiei, serviti si la CJ BN
Compania Brinel a realizat un site de internet la o valoare spectaculoasa pentru Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud. Una dintre cele mai mari investitii din judet are frecvente erori, desi a costat o suma astronomica. Societatea a primit un contract de la baronul Liviu Rusu de 2,8 milioane de lei. Proiectul s-a intitulat “realizarea si implementarea unui sistem informatic integrat la nivelul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.” Site-ul contine putine informatii de interes public si putine linkuri, iar valoarea uriasa de 2,8 milioane de lei care a fost cheltuita pe un portal judetean. Interesant este cum Ministerul Justitiei a cheltuit o suma cu aproximativ 40% mai mare pentru un portal national care este de o importanta mult mai mare. Acea licitatie a fost contestata si la vremea respectiva.
In urma unei licitatii organizate de Ministerul Justitiei in vara anului trecut, SC Net Brinel, firma de IT a clujeanului Marcel Borodi, a castigat un contract de 4,1 milioane de lei pentru instalarea a “zece servere tip 1, un sasiu, zece servere de tip 2, un server extern de stocare a datelor, doua firewall hardware, 9 switch-uri, un router, un rack cu doua intrari USB, o consola, o serie de servicii software pentru managementul serverelor, farewall, publicare in internet si un sistem de gestiune a bazelor de date”. Firma lui Borodi se numara printre societatile care au mare succes la licitatiile publice, prin acestea furnizandu-se servicii, calculatoare sau alta tehnica de calcul catre Oficiul National al Registrului Comertului, diferite universitati din Romania sau alte institutii de stat. In cazul contractului de 4,1 milioane de lei, SC Net Brinel a concurat impotriva unei singure firme, despre care nu se stie mai nimic. Brinel tocmai a finalizat un contract cu Universitatea Babeș-Bolyai pentru realizarea unui portal de e-learning .
Deszapezirea, tot cu favoriti
Deszapezirea drumurilor judetene din Bistrita-Nasaud va costa Consiliul Judetean 1,9 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei, de circa 1,3 milioane de lei, urmand sa intre in conturile SC Lucrari Drumuri si Poduri SA, societate aflata in subordinea institutiei condusa de Liviu Rusu, insa firmele de casa au primit si ele o bucata buna din cascaval. Celelalte doua firme care vor curata drumurile sunt Diferit SRL din Cluj si Frasinul SRL Anies, ambele primind contracte de zeci si sute de milioane de lei din banii publici si fiind de-a dreptul abonati ale acestor fonduri. Drumurile au fost impartite in cinci loturi: zona Bistrita, zona Beclean, zona Nasaud, zona Sieu si zona Lechinta.
SC Frasinul SRL, abonatul banilor publici
Frasinul a castigat o licitatie de 103.857 lei de la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud pentru intretinerea drumurilor pietruite. Societatea a primit contracte de 8,3 milioane de lei din banii publici ai contribuabililor. Un alt contract de la Consiliul Judetean a fost acordat societatii Frasinul pentru intretinerea drumurilor pietruite, curatari santuri, taiere acostamente pe drumurile judetene din judetul Bistrita-Nasaud. Suma acestui contract este de 866.433 lei. Frasinul a primit o licitatie de mai mult de 7 milioane de lei si de la Primaria Zagra pentru executia de lucrari la Proiect integrat alimentare cu apa, canalizare, ape uzate, statie de epurare, modernizare drum comunal in localitatea Perisor si reabilitarea caminului cultural in localitatea Zagra. Suma primita a fost de 7.118.875 lei.
Larionesi, cu pile la Guvern
SC Frasinul Anies apartine omului de afaceri Traian Larionesi, despre care surse ale Gazetei de Bistrita spun ca s-ar lauda in cercurile sale de prieteni ca are oricand o usa deschisa la ministere, dar si la Guvern. Numele acestuia este legat de cel al Asociatiei Cinegetice „Ursul Brun”, care a castigat prin atribuire directa fondul de vanatoare Budac Dealul Negru cu numai 5.000 de euro, reprezentand redeventa anuala obligatorie, in conditiile in care unele asociatii au oferit 25.000 de euro pe an. Astfel, timp de 10 ani, Asociatia Cinegetica „Ursul Brun” are dreptul exclusiv de administrare a fondului cinegetic. Fondul de vanatoare Tihuta este ravnit de aceeasi asociatie, dar deocamdata lucrurile sunt in stand-by.
Diferit, cel mai fidel abonat
Societatea Diferit este abonata licitatiilor publice fara nici un dubiu. Primarul PRM al Clujului de odinioara, Gheorghe Funar, a pus mana pe capul celor de la Diferit si de atunci nici un contract major de intretinere a drumurilor nu le-a scapat din mana. Unul dintre contractele groase pe care le-a primit anul acesta a fost de 30 de milioane de lei pentru repararea drumurilor din Alba-Iulia. Licitatia a fost contestata de doua societati. Diferit a „insfacat” contracte publice de cel putin 729 de milioane de lei in ultimii ani.
Tiberiu Hrihorciuc