În ultimii ani, Europa, dar și tot globul, a fost zguduită de atacurile teroriste. În ultimii ani, din diferite motive, majoritatea absurde, teroriștii au omorat mii de oameni. Franța a deținut cel mai mare număr de atacuri teroriste din ultimii ani.
Spania, 2004: În dimineața zilei de 11 martie 2004, zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri din Madrid, în timp ce pasagerii intrau și ieșeau din 4 spații diferite. Exploziile au avut loc în același timp, într-un interval de doar 3 minute. Exploziile au avut loc stațiile Atocha (3 bombe), El Pozo del Tío Raimundo (2 bombe) și Santa Eugenia (1 bombă) și o a patra în calea Téllez spre Atocha (4 bombe).
Atacul a cauzat cel puțin 200 de decese (dintre aceștia 181au murit pe loc din cauza exploziilor) și peste 1400 de răniți, număr cu care devine al doilea cel mai puternic atac suferit de Europa în timpuri de pace, după atacul aerian (asupra unui avion Pan Am) din Lockerbie pe 21 decembrie 1988.
Poliția a reușit în total să detoneze alte bombe găsite, în total erau pregătite 13 bombe. Au fost 15 decese ale unor cetățeni români.
Autorii atacului sunt și în ziua de azi necunoscuți.
LONDRA, 2005: Tot dimineața, în jurul orei 8:50 ora locală, o serie de explozii a lovit transportul în comun, unde teroriștii au profitat de orele de vârf ale dimineții.
Atacurile au avut loc în momentul în care Regatul Unit găzduia summitul G8 de la Gleneagles (Scoția), la o zi după câștigarea de către Londra a dreptului de organizare a Jocurilor celei de-a XXX-a Olimpiade. Rețeaua de transport în comun cu autobuzul a fost închisă în zona centrală.
Au murit cel puțin 40 de persoane, iar numărul total al răniților au fost în jur de 700. Un martor ocular a declarat că „erau operați răniți în îmbulzeala de la stația Liverpool Street.”
Exploziile care au părut identice s-au datorat faptului că din cauza atacurilor, liniile electrice s-au deteriorat și astfel exploziile au părut similare.
BULGARIA, 2012: La ora locală 16:50, la aeroportul Sarafavo din Burgas, a avut loc un atentat anti-israelian. Cinci turiști israelieni au fost asasinați la aeroportul din localitatea menționată, în urma exploziei unei bombe plasate într-un autocar.
Șoferul acestuia și autorul atentatului au decedat de asemenea în atentat. Israelul a acuzat că la originea atacului s-a aflat mișcarea libaneză Hezbollah.
FRANȚA, 2015: În dimineața zilei de 7 ianuarie, în jurul orei locale 11:30, 12 oameni au fost uciși (10 jurnaliști și 2 polițiști) și 11 răniți în atacul asupra sediului săptămânalului satiric, Charlie Hebdo. Atacatorii au fost doi mascați și înarmați care au luat cu asalt birourile editoriale și au început să tragă cu arme automate.
Diverși martori au raportat că atentatorii au strigat Allah akbar și într-o franceză fără accent „On a vengé le prophète Mohamed!” ( în franceză „Profetul Mohammed a fost răzbunat”). Unii martori au raportat că atacatorii s-au identificat ca aparținând Al-Qaeda din Yemen.
FRANȚA, 2015: În seara zilei de 13 noiembrie, în capitala Franței au avut loc atacuri armate cu bombă și luare de ostatici, în apropierea stadionului Stade de France, unde au avut loc cel puțin trei explozii și șase atacuri armate. Atentatele au început la ora 22:16 ora României și au fost revendicate de Statul Islamic.
Atunci, statul francez a declarat starea de urgență și a reintrodus controlaele la frontieră. Cetățenii au fost sfătuiți să nu iasă din case, pentru propria lor siguranță.
Prima explozie a fost detonată la poarta J a stadionului, ucigând trei suporteri, în timpul primei reprize a meciului amical de fotbal dintre reprezentativele Franței și Germaniei. Celelalte două explozii s-au auzit în timpul transmisiei televizate a meciului, dar jucătorii și spectatorii n-au fost informați despre ceea ce se întâmplă decât după finalul meciului.
Primele împușcături au avut loc în jurul orei 22:20 asupra persoanelor aflate în zona cafe-barului Le Carillon. Apoi, atacatorii au transversat strada și au deschis focul asupra restaurantului Le Petit Cambodge ucigând 11 persoane. doi cetățeni români, Lăcrămioara Pop și Ciprian Calciu, care se aflau la o terasă în Paris, au fost împușcați mortal dintr-o mașină în care se aflau teroriști. Informația a fost confirmată de autoritățile franceze. De asemenea, doi cetățeni români au fost răniți.
Opt „teroriști” și-au pierdut viața în atentate, dintre care șapte s-au aruncat în aer. Patru dintre acești agresori au murit în sala de spectacole Bataclanm, dintre care trei acționând o centură cu exploziv, ultimul fiind ucis în timpul asaltului forțelor de ordine
BELGIA, 2016: În dimineața zilei de 22 martie, au avut loc trei explozii în Bruxelles. Două dintre ele au avut loc la Aeroportul Zavantem, iar a treia a avut loc la distanță de o oră în stația de metrou Maelbeek, chiar în apropierea sediului Uniunii Europene. A fost vorba despre un atentat sinucigaș.
Au murit 34 de persoane, dintre care 14 la aeroport și 20 la stația de metrou și 198 de răniți, 92 la aeroport și 106 la stația de metrou.
Într-un film de pe camera de supraveghere a aeroportului au fost surprinși trei bărbați, suspectați de autorități de comiterea atentatelor. Cei trei au fost identificați ca frații Khalid și Brahim El Bakraoui, respectiv Najim Lacchraoui. Potrivit Dernière Heure, Khalid și-ar fi detonat bomba în stația de metrou Maelbeek, iar fratele său Brahim în aeroportul Zaventem. Un al treilea suspect este încă dat în urmărire. Atentatele sunt cele mai grave acte de terorism din istoria țării.
FRANȚA, 2016: În noapte dinspre 14 spre 15 iulie, un individ înarmat a intrat cu un camion în mulțimea care asista la un foc de artificii odată cu Ziua Națională a Franței. Aproximativ 80 de persoane au decedat și alte 100 au fost rănite la Nisa.
Martorii susţin că la faţa locului s-ar fi auzit şi focuri de armă înaintea atacului. Teroristul a fost ucis de poliţie. Doi cetățeni români au fost răniți în atentatul de la Nisa. De asemenea, camionul transporta arme și grenade.
Autorităţile le-au cerut oamenilor să rămână în case. S-a declarat situație de urgență pentru trei luni de zile.