Lina Monica Crăciun, femeia din Bistrița-Bîrgăului acuzată că și-ar fi ucis trei bebeluși, ar putea fi eliberată de după gratii până la finalizarea procesului penal în care este judecată pentru omor. Pe 11 februarie s-a judecat cererea de revocare a arestului preventiv, în condițiile în care expertiza cerută de avocatul acesteia nu demonstrează dacă bebelușii s-au născut vii, astfel încât aceștia să existe măcar posibilitatea de a fi uciși de Lina Monica Crăciun, ori s-au născut morți. Chiar dacă rezultatul expertizei îi este oarecum favorabil femeii, instanța a respins cererea de revocare a arestului preventiv, însă a decis plasarea Linei Monica în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă și a fost contestată la Curtea de Apel Cluj, atât de Lina Monica, cât și de procurori.

După cum arătam în ultimul material scris pe marginea procesului Linei Monica Crăciun, femeia acuzată de procurori că și-ar fi ucis trei bebeluși după naștere, avocatul acesteia a solicitat instanței și i s-a încuviințat efectuarea unei expertize antropologice de către Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, care să demonstreze dacă bebelușii s-au născut vii sau morți. Concret, la unul din termenele de judecată în acest dosar, care a avut loc anul trecut, avocatul Linei Monica Crăciun a subliniat referitor la solicitarea sa, faptul că din expertize existente reiese faptul că acei copii s-au născut la termen, dar nu că s-au născut vii. Din aceleași expertize, a mai precizat avocatul, nu reiese și care este cauza exactă a morții copiilor.

Dacă s-au născut vii, nu s-a putut stabili

La finele lunii ianuarie anul acesta, expertiza antropologică suplimentară efectuată de specialiștii de la IML Mina Minovici din București, a fost depus la dosarul cauzei. Experții legiști scriu negru pe alc faptul că din materialul probator avut la disoziție nu pot trage o concluzie dacă cei trei copii au fost născuți vii sau morți. Singurul aspect clar este faptul c aceștia au fost născuți la termen, cu de altfel au precizat și legiștii Poliției Române.

Astfel, conform experților legiști de la “Mina Minovici”, bebelușii au fost toți născuți la termen: unul avea o lungime de 51 cm , cu vârsta intrauterină de 40 de săptămâni, un altul s-a născut după o perioadă intrauterină de 39-40 de săptămâni și avea o talie de 49 cm, iar cel de-al treilea a avut vârsta intrauterină de 39 de săptămâni și o talie de 49 cm.

“Viabilitatea reprezintă capacitatea nou-născutului de a se adapta condițiilor de a trăi autonom atunci când i se acordă condiții de îngrijire obișnuite. Este viabil nou născutul care se adaptează la viața extrauterină ca ființă independentă de corpul matern.

Conform OMS, limita inferioară a viabilității este cel puțin 28 de săptămâni/7 luni împlinite, greutatea peste 1000 g (deoarece sub această greutate imaturitatea organelor și sistemelor biologice nu oferă decât rareori șanse de supraviețuire și numai în condiții speciale de asistență medicală) și lungimea peste 35 cm. Se consideră că fătul este matur la termen.

Viabilitatea este condiționată pe de o parte de un anumit grad de dezvoltare (indici antropometrici peste limitele prematurității menționate anterior, iar pe de alta, de absența unor afecțiuni patologice incompatibile cu viața (malformații congenitale incompatibile cu viața, boli grave fetale intrauterine), sau traumatisme obstetricale (cum ar fi tratamentul cranio-cerebral cu hemoragii masive meningo-cerebrale).

Din acest punct de vedere, legiștii au ajuns la concluzia că nou-născuții erau viabili. Ce nu au putut însă stabili aceștia este dacă aceștia s-au născut vii, în condițiile în care, datorită gradului avansat de distrucție cadaverică, nu s-au putut formula concluzii nici asupra diagnosticului de viață intrauterină sau a duratei acesteia, dar nici asupra duratei existenței vieții extrauterine, aspect care este reprezentat de semnul instalării respirației pulmonare, care nu poate fi însă dovedit.

Drept urmare, în acest caz, într-o astfel de situație nu se poate vorbi clar dacă este vorba despre niște copii născuți vii și care ulterior au fost uciși sau despre niște copii născuți morți.

Apărarea a cerut revocarea arestului preventiv

Astfel, pe marginea acestui rezultat, care înclină destul de bine balanța în favoarea Linei Monica Crăciun, în condițiile în care posibilitatea inexistenței unei crime devine tot mai vizibilă, avocatul acesteia a solicitat instanței revocarea măsurii arestului preventiv.

Potrivit avocatului Linei Monica Crăciun, infracțiunea de omor de care este acuzată clienta sa nu întrunește toate elementele constitutive ale infracțiunii, respectiv lipsește obiectului material, adică dovada că bebelușii s-au născut vii, pentru ca ulterior să fie uciși.

Mai mult, avocatul Linei a arătat că, potrivit actelor de la dosarul cauzei precum și a declarațiilor martorilor audiați, dovedesc faptul că temeiurile care au stat la baza măsurii arestului preventiv au dispărut în totalitate și în consecință se impune revocarea măsurii arestului preventiv și punerea în libertate a Linei Monica Crăciun. Totodată, avocatul a mai solicitat instanței să aibă în vedere și faptul că de la luarea măsurii preventive și până în prezent, a trecut un interval de 2 ani și 2 luni de zile, perioadă în care și dacă acuzațiile ar fi fost reale și mai ales dovedite, ar putea și ar trebui să fie considerată de instanță suficientă, însât să rețină că gradul de pericol social, inițial prezentat de inculpată, s-a diminuat, astfel încât să fi justificată revocarea acestei măsuri.

Parchetul s-a opus

Este de la sine înțeles că reprezentantul Parchetului s-a opus acestei solicitări și a venit cu argumente, reprezentate de probele pe care procurorul de caz le are la dosar, din care rezultă suspiciunea rezonabilă că Lina Monica Crăciun a comis fapta. Mai mult, a arătat reprezentantul Parchetului, în dosar nu au apărut împrejurări noi favorabile inculpatei care să justifice revocarea măsurii preventive sau luarea unei alte măsuri preventive. Totodată, din punctul de vedere al Parchetului, suplimentele la expertiză nou depuse la dosar, atestă faptul că nou născuții erau viabili, astfel că nu se poate exclude posibilitatea că aceștia să se fi născut vii. Drept argument în acest sens a fost adus faptul că Lina Monica Crăciun și-a ascuns sarcinile și dacă cei trei copii nu s-ar fi năsut vii femeia nu ar fi avut nici un motiv să ascundă existența copiilor, fiindcă felul morții ar fi putut fi stabilit de o expertiză medico-legală, astfel că ea nu ar fi avut nicio problemă din punct de vedere legal. În opinia procurorilor, întreaga conduită a inculpatei dovedește faptul că a urmărit, a premeditat să suprime viața celor trei copii imediat după naștere.

Numai că, fără existența probei supreme care să demonstreze faptul că cei trei copii s-a născut vii, nu există. Cum altfel să demonstrezi că „A” l-a ucis pe “B”, când tu nu poți dovedi că în acel moment “B” era în viață? Nu poți ucide un mort. Cam în jurul acestei probleme se învârte și acest caz.

În arest acasă

Instanța a fost extrem de precaută și nu a acceptat ridicarea măsurilor preventive, hotărând ca Lina Monica Crăciun să rămână în arest dar la domiciliu.

“Apreciem că în prezent, dat fiind privarea de libertate a inculpatei pe durata unui an și 10 luni, stadiul de soluționare a prezentei cauze, temeiurile care au stat la baza menținerii măsurii arestului preventiv nu mai pot fi avute în vedere la menținerea celei mai severe măsuri privative de libertate, astfel că se impune înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu, această măsură fiind suficientă la acest moment pentru îndeplinirea scopului prevăzut de lege, dar și pentru a înlătura eventualele riscuri de sustragere a inculpatei de la judecată ori de comitere de noi infracțiuni”, a arătat instanța.

Decizia nu este definitivă și a fost contestată atât de apărare, cât și de procurori la Curtea de Apel Cluj, termenul fiind fixat pe data de 19.

2 COMENTARII

  1. ASA MA… ! EXTRATERESTRII … i-a omorat toti copiii si i-a lasat in podul casei/ blocului … la ” uscat ” sau poate ca erau efectiv ai acelora … !
    Pe Cioaca l-au umflat si l-au bagat la zdup, fara sa fie gasita „disparuta ” Elodia … bazandu-se exclusiv pe prezumtii si presupuneri … Ceee… daca io am un pock de tzigari in mana, sau daca dupa mine pute a bagau… inseamna ca neaparat si io duhanesc (?) … nu cumva am stat intr-o masina sau o camera, cu „bagaii „care au vrut sa ma afume ca sa nu ” ma stric ” (???! ) sau daca deseori ma vede lumea ca ies si io dintr-o scara de bloc unde sta o cu.*.va … inseamna ca neaparat si io am fost la ea ???
    Nopoi ca cam tot ase-i …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.