Lichidatorii judiciari ai unuia dintre dezvoltatorii imobiliari importanți ai orașului, care a ridicat acum câțiva ani două blocuri de locuințe cu spații comerciale și de birouri pe Independenței lângă Kaufland, se chinuiesc să se scape de o parte din datorii, ajungând să vândă inclusiv sălile de sport din complex și locurile de parcare.

Casa8tima Imobiliare SRL a început să investească în Bistrița acum mai bine de un deceniu, oprindu-se însă la doar un proiect imobiliar, care i-a și băgat în faliment. Societatea comercială este în spatele celor două blocuri cu locuințe, spații comerciale și spații de birouri de pe Independenței, de lângă supermarketul Kaufland.

Adrian Vereș și Claudiu Gagea, cei doi investitori se lăudau pe pagina de internet a SRL-ului că societatea are capital mixt anglo-american și că pentru materializarea acestor proiecte s-au folosit de vasta experiență dobândită în afaceri în țările unde locuiesc în prezent.

Atât de bine au fost primite cele două proiecte imobiliare, încât investitorii nici măcar n-au apucat să le termine, întrucât bistrițenii nu prea s-au înghesuit să cumpere apartamentele și spațiile comerciale amenajate.

O serie de probleme de natură juridică cu terenul pe care au fost cele două blocuri ridicate i-au alungat pe doritori. În 2011, puținii locatari ai celor două blocuri au rămas fără curent electric pentru că nu aveau branșamente individuale. Pentru a rezolva problema, fiecare a fost nevoit să scoată din buzunare 1.000 de lei, pentru branșare individuală.

2011 a fost și anul în care Casa8Tima intra oficial în insolvență, iar ulterior în faliment. Lichidatorul judiciar a fost desemnat Cziriac&Cziriac din Maramureș, care s-a apucat să vândă pe bucăți tot ce deținea SRL-ul.

Zeci de persoane, firme și instituții speră să-și recupereze datoriile

Procesul de insolvență a fost deschis în 2011 la Tribunalul Bistrița-Năsăud și încă nu s-a finalizat. Pe lista celor care au de recuperat bani de la această firmă se numără furnizori de utilități, cum este Aquabis sau Electrica, dar și mai multe instituții: Direcția Generală a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud, Primăria Bistrița sau Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instanațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune.

Casa8Tima are datorii și la Alpha Bank România, SC Metal Construct SRL sau Magnetic BN COM SRL. La aceste firme se adaugă și mai multe persoane fizice, care s-au înscris la masa credală.

Pentru 2017, Casa8Tima raporta o cifră de afaceri de 33.711 lei și un profit de doar 8.880 de lei. Datoriile treceau de 4,8 milioane de lei. Acesta este însă cel mai mic nivel al datoriilor înregistrat în ultimii ani.

În 2016, SRL-ul avea o cifră de afaceri de 42.251 de lei, pierderi de 510.171 de lei și datorii de peste 5 milioane de lei. În 2016, cifra de afaceri se apropia de 60.000 de lei, însă pierderile treceau de 2 milioane de lei, iar datoriile se apropiau și ele de 6 milioane de lei.

Pe minus au fost și în 2014, când cifra de afaceri ajungea la 174.837 de lei, profitul abia trecea de 1,2 milioane de lei, iar datoriile ajungeau la 9,6 milioane de lei. Cele mai mari datorii, de 15,3 milioane de lei au fost înregistrate în anul 2008, când și cifra de afaceri era mare, ajungând la 5,4  milioane de lei, iar profitul trecea de 1,4 milioane de lei.

Ani de zile s-au chinuit să vândă la licitație apartamentele din blocuri

Lichidatorul judiciar a avut o sarcină complicată. Încă din 2011 s-a chinuit să vândă la licitație apartamentele din cele două blocuri. Prețurile cerute variau între 21.000 de euro și 43.000 de euro, fără TVA.

Culmea cele mai ieftine, sub 30.000 de euro, erau tocmai apartamentele de la mansardă, care se doreau a fi „de lux”. Asta pentru că investitorul n-a mai avut bani să le amenajeze și finiseze corespunzător, astfel că cei care se încumetau să cumpere aveau de investit sume importante pentru a le face „locuibile”.

În anul 2014, la trei ani de la deschiderea procedurii de insolvență în cele două blocuri mai erau 27 de apartamente. În blocul A mai erau 15 apartamente, iar în blocul B un număr de 12 locuințe. La acestea se adăugau spațiile comerciale și sălile de sport amenajate.

La 8 ani de la deschiderea procesului de insolvență, lichidatorul maramureșean tot nu a reușit să vândă toate bunurile societății și să plătească datoriile uriașe acumulate.  A pornit la drum cu datorii de 13 milioane de lei și a ajuns la ultima raportare financiară pentru 2017 la datorii de 4,8 milioane.

În 2011, valoarea activelor imobilizate era de 4,7 milioane de lei, ajungând la 517.314 lei, în anul 2017. Lichidatorul mai are de vândut spații comerciale, o sală de sport și parte din locurile de parcare, din parcarea privată a celor două blocuri.

Cziriac & Cziriac scoate la licitație un spațiu comercial de 34 de metri pătrați situate la parterul Imobilului A cu câte 18.600 de euro.

În Imobilul B, se vând două spații comerciale, situate la parterul clădirii. Unul are 72 de metri pătrați și se vinde cu 36.000 de lei, iar altul are 79,5 metri pătrați și se vinde cu 39.800 de euro. La aceste prețuri se adaugă și TVA-ul.

Lichidatorul mai scoate la licitație o sală de sport, situată la demisolul imobilului B. Aceasta are 100 de metri pătrați, iar prețul de pornire al licitației este de aproape 26.000 de euro, la care se adaugă TVA-ul.

Pentru a valorifica tot ce se poate, lichidatorul s-a apucat să scoată la licitație inclusiv locurile de parcare supraterane. Licitația pentru un loc de parcare pornește de la 800 de euro, plus TVA. Firma maramureșeană organizează câte o licitație publică la fiecare două săptămâni.

În perioada în care trăgeau tare să termine cele două blocuri de pe Independenței, cei de la Casa8Tima aveau planuri mari inclusiv pentru orașul Cluj-Napoca. Aceștia anunțau prin anul 2009 că vor să ridice pe Calea Moților o unitate turistică de 5 stele cu 170 de camere.

Evident proiectul nu s-a mai concretizat, deși bistrițenii de la Casa8Tima Imobiliare ajunseseră să negocieze cu reprezentanții gigantului lanț hotelier Hilton, care a deschis în 2013, în Cluj-Napoca, un hotel cu 109 camere, cu centru de fitness, zone de gustări și de lucru sau bar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.