Liceul de Muzica Bistrita este la un pas de evacuare din cladirea în care functioneaza. Conducerea institutiei de învatamânt a înaintat o adresa Consiliului Local Bistrita, prin care cere sprijin în vederea gairii unei alte locatii. Cladirea este sub incidenta legilor fondului funciar, fiind ceruta spre retrocedare de Petru Bârsescu, mostenitorul fostului proprietar, Eleonora Dahinten.

La jumatatea lunii trecute, proprietarul de drept al cladirii, însotit de un avocat, a mers la adresa unde functioneaza în prezent Liceului de Muzica Bistrita a cerut la sa vada spatiile din cladire, lucru aceptat de conducerea institutiei.

La acea întâlnire a participat si inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita- Nasaud (ISJ BN), Mihai Muresan. La acea data s-a discutat situatia si s-a încercat sa se ajunga la o întelegere pe cale amiabila referitoare la cumpararea, cu fonduri ale Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului(MECT) a cladirii de la proprietar în momentul în care acesta va avea o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila asupra imobilului, adica asupa cladirii si implicit a terenului.

În urma acestei întrevederi nu s-a ajuns, însa, la un rezultat favorabil, proprietarul nefiind de acord cu o astfel de oferta, cu atât mai mult cu ct cladirea este într-o zona ultracentrala a municipiului.

Legea s-a schimbat, cladirea ramâne

Potrivit purtatorului de cuvânt al Primariei Bistrita, Mihai Rusti, mostenitorul cladirii a fost despagubit, în urma cu câtiva ani, în baza Legii 112/ 1995, cu suma de 232.299.940 lei vechi, conform careia era procedura în cazul imobilelor si terenurilor nationalizate, în care functionau institutii precum scoli, spitale sau altele. Ulterior, aceasta lege a fost abrogata si au intrat în vigoare alte legi – Legea 10 si Legea 247, care reglementeaza si aduce completari Legii 10. Conform acestor noi prevederi legale, proprietarul poate sa intre în posesia imobilului si terenului aferent care fac obiectul cererii de retrocedare. În situatia data, proprietarul a refacut din nou cerere de retrocedare, ceea ce era si drepul lui. Numai ca pentru a intra în posesie, acum acesta trebuie sa restituie statului suma primita cu titlu de despagubire în baza Legii 112/1995.

Conducerea liceului preocupata de soarta institutei

În urma acestei întrevederi, dar si gândindu-se la pericolul de a fi evacuati, consiliul de administratie al Liceului de muzica a hotarât sa trimita catre Primaria si Consiliul Local Bistrita câteva propuneri spre a fi analizate, cu privire la nevoile pe care le are scoala având în vedere ca este o unitate scolara de tip vocational, unica în judet si prin urmare are nevoie de spatii amenajate corespunzator.

Consiliul de administratie a înaintat Consiliului municipal trei propuneri în vederea iesirii din impas.Una dintre acestea ar fi atribuirea unui teren de 2.000 mp din domeniul public al municipiului pentru construirea unui campus scolar potrivit specificului unitatii de învatamânt cu profil muzical care ar trebui sa aiba 12 sali de clasa, sala de festivitate si treizeci de cabinete pentru desfasurarea orelor individuale de instrumente si canto.

Aceasta solutie are în vedere si posibilitatea conducerii institutiei de învatamânt si a ISJ BN de a include scoala pe lista de construire a campusurilor scolare, prin fonduri eupopene. În acest fel, municipiul Bistrita ar avea de câstigat un spatiu scolar modern necesar instruirii elevilor, atât din municipiu cât si din judet.

O alta solutie la îndemâna primariei ar fi atribuirea unei centrale termice care acum este dezafectata, situata pe strada Alba Iulia.

Aceasta, prin reabilitare, ar putea ajunge sa corespunda nevoilor si specificului unitatii scolare.

O ultima propunere este aceea de atribuire, în urma analizei cladirilor si spatiilor scolare existente, a unei cladiri distincte care, la fel prin reabilitare, reparatii si amenajari, sa corespunda unei scoli cu profil vocational.

Situatia nu este atât de grava

În prezent cladirea se afla în patrimoniul primariei, care este si proprietar al 20% din aceasta.

Purtatorul de cuvânt al Primariei Bistrita, Mihai Rusti, spune ca s-au luat la cunostinta propunerile consiliului de administratie al Liceului de Muzica, si considera binevenite astfel de propuneri, dar deocamdata, din punctual de vedere al acestei institutii situatia nu este acuta, nu exista pericolul iminent ca Liceul de Muzica sa fie evacuat.

Evacuarea nu este posibila, deoarece pentru a putea intra în posesia imobilului si terenului aferent, proprietarul trebuie sa restituie statului suma de 232.299.940 lei vechi, suma pimita de acesta cu titlu de despagubire în urma cu câtiva ani. Mai mult, acesta trebuie sa restituie aceasta suma recalculata la cursul de astazi, tinând cont de inflatie. De asemenea, conform Legii 10 si respectiv 247, proprietarul trebuie sa platesca înca 216.272 dolari, suma platibila în lei la cursul zile, care reprezinta contravaloarea reabilitarii de care a beneficiat cladirea, evaluare fiind facuta de un expert.

În plus Legea 10 prevede ca proprietarul este obligat pe o perioda de trei pâna la cinci ani, sa încheie un contract de închiriere cu chiriasul actual, contravaloarea chiriei fiind platita de la bugetul local.

Conform declaratiei purtatorului de cuvânt al Primariei Bistrita, Consiliul local este dispus sa cumpere cladirea. Daca proprietarul nu este de acord sa restituie contravaloarea investitiei, primaria este dispusa sa mearga în instanta.

Solutii în conformitate cu legea

Tinând cont de fapul ca imobilul care face obiectul retrocedarii exista trei posibilitati de a rezolva problema Liceului de Muzica – cumpararea acestei cladiri de la mostenitorul fostului proprietar, daca acesta este dispus sa vânda, prelungirea contractului de închiriere, gasirea unui alt spatiu pentru mutarea Liceului de Muzica. Potrivit, însa, purtatorului de cuvât al primariei, Mihai Rusti, deocamdata liceul îsi poate desfasura activitatea fara nicio problema în incinta acestei cladiri.

Dana Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.