Crin Antonescu, liderul PNL, a declanşat ofensiva totală pentru menţinerea funcţiei din fruntea partidului, dar şi pentru conducerea acestuia cu mână forte, altfel va renunţa să mai candideze.
Ludovic Orban, deşi nu a făcut încă un anunţ oficial, intenţionează să candideze şi el la şefia PNL.
Social-democratul Adrian Năstase consideră că actualul lider al PNL, Crin Antonescu este un pericol pentru PSD, deoarece „a început să joace la o miză mare”.

Situaţia în PNL pare să se complice tot mai mult. Recent, pe lângă bine ştiuta candidatură a lui Crin Antonescu la funcţie de preşedinte al PNL, şi-a anunţat candidatura la funcţia supremă a partidului şi Viorel Cataramă. Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele PNL, se pare că nu va sta nici el deoparte de lupta pentru preşedinţia partidului. Dacă Antonescu şi Orban intenţionează să menţină PNL în Opoziţie, Cataramă ţine cu dinţii ca liberalii să intre la guvernare alături de PD-L.

Crin vrea mai multă putere

Din declaraţiile pe care le-a făcut Crin Antonescu, săptămâna trecută, la o emisiune la Realitatea TV, reiese în mod clar că în interiorul partidului există divergenţe privind modalitatea de alegeri. Mai mult, Antonescu a întins puţin coarda şi a precizat că nu va candida la şefia la partidului, dacă în Congres colegii săi nu acceptă propunerile sale de program, doctrină şi strategie.
Potrivit lui Antonescu, el nu va candida decât dacă va avea la dispoziţie „mijloacele reformatoare ale partidului”.
„E un Congres în care se acreditează ideea că eu aş fi favorit la Preşedinţie, ba chiar că, cu exotica excepţie şi binevenita excepţie a domnului Cataramă, nu aş avea contracandidat, dar e posibil să nu candidez nici eu. Este o informaţie în urma unei analize. Am apucat aşa să o spun pe fugă. Pe mine nu m-a interesat şi nu mă interesează nici acum să fiu cum necum preşedinte al unui partid, fie şi al PNL la care ţin atât de mult şi pe care îl consider un partid prestigios”, a declarat Crin Antonescu, adăugând că vrea să fie o mână forte „pentru a forţa acest partid să se deschidă, să se modernizeze”
„Mă interesează să fiu preşedintele acestui partid dacă voi avea mijloacele reformatoare de a face sau nu acest lucru. Ori noi, ori PD-L se va impune în România ca partid de dreapta. Noi trebuie să avem mijloacele, atitudinea de a creşte”, a explicat liderul PNL.

Rival de temut

După ce apropiaţii lui au lansat în partid varianta votului pe baza de moţiuni, Antonescu a anunţat oficial, la televizor, susţinerea unei asemenea propuneri. El a mai precizat că va propune la congres un proiect politic şi o echipă de conducere, din care l-a nominalizat doar pe senatorul Mircea Diaconu. Totodată, Antonescu a afirmat în echipa sa nu va propune persoane după bunul plac, „aşa cum au făcut Tăriceanu şi Stolojan”. „Vor fi oameni care fie au fost votaţi la congresul anterior, fie conduc organizaţii şi au avut rezultate foarte bune măcar la ultimele alegeri”, a spus Antonescu. Chiar dacă nu i-a nominalizat încă pe cei care vor face parte din echipa sa care i-ar putea fi alături în fruntea partidului, liderul PNL a specificat însă că din această echipă ar pute fi exclus Ludovic Orban, pe care însă îl respectă şi îl preţuieşte. Motivele care stau la baza renunţării la Orban sunt divergenţele de opinie apărute în ultima perioadă cu privire la modul de alegere a noului preşedinte şi a echipei de conducere a partidului.
„E posibil ca domnul Ludovic Orban să nu fie în această echipă pentru că între mine şi domnia sa, în acest moment cel puţin, există o divergenţă în legătură cu acest mod de alegere. Domnul Orban este de părere că nu e bine să introducem sistemul cu moţiuni şi cu echipe cu argumente pe care de altfel şi eu le-am susţinut cu prilejul altor Congrese. Numai că ceea ce vreau să fac eu acum nu e nicidecum, e doar o aparenţă faţă de ceea ce a făcut domnul Stolojan în 2002, parcă, şi domnul Tăriceanu în 2005. E cu totul altceva, pe alte criterii. Dacă drumurile noastre se despart, se despart, în orice caz rămânem în partid, indiferent cine are câştig de cauză şi într-un sens mai larg, rămânem în echipă”, a spus Crin Antonescu.

Orban nu susţine votul pe listă

Prim-vicepreşedintele Ludovic Orban a luat decizia, încă neanunţată oficial, de a candida la şefia liberală, la congres, împotriva actualului său coechipier, ceea ce ar putea avea efecte imprevizibile, inclusiv ruperea partidului.
Deocamdată, Orban caută sprijin în teritoriu, prim-vicele liberal având, în ultima săptămână, discuţii cu mai mulţi preşedinţi de organizaţii, în încercarea sa de a obţine sprijin împotriva propunerii de statut făcute de Antonescu. Surse din PNL susţin că declaraţiile lui Antonescu sunt de fapt o ameninţare publică pentru Orban şi susţinătorii săi din partid, preşedintele PNL sperând că prim-vicepreşedintele liberal nu va risca să nu intre în noua conducere şi că va accepta votul pe listă.
Deteriorarea relaţiei în ultimul timp dintre cei doi lideri ai PNL se datorează, pe de-o parte, faptului că Orban l-a susţinut pe Antonescu la şefie crezând că va putea conduce din umbră partidul, lucru care se izbește acum de opoziţia tot mai fermă a preşedintelui liberal, şi pe de alta parte pentru că apropiaţi ai acestuia i-au băgat în cap că debarasarea de Orban i-ar întări foarte mult puterea şi autoritatea în partid.
Legat de modalitatea de alegere a echipei de conducere a PNL, cei doi lideri liberali nu au căzut la nici un acord, Antonescu dorind votul pe listă, pe când Orban pe cel uninominal. Surse din PNL susţin că săptămâna trecută, între Antonescu şi Orban a avut loc o rundă de negocieri, la cererea preşedintelui liberal, însă nu s-a ajuns la nici un acord. Astfel, Antonescu riscă foarte mult, la Congresul din martie, să piardă o parte din electorat. Motivul principal este popularitatea de care Orban se bucură în partid, iar, în 2009, el a fost sprijinit pentru postul de prim-vicepreşedinte de aceiaşi lideri de filială care au sprijinit alegerea lui Antonescu ca preşedinte PNL.
În plus, şi mesajul politic al celor doi lideri liberali este identic: refuzul de a intra la guvernare cu PDL.

Antonescu, „duşmanul de clasă” al PSD
 
În ciuda bunei relaţii afişate în ultima vreme dintre PSD şi PNL, preşedintele Consiliului Naţional al social-democraţilor, Adrian Năstase consideră că preşedintele liberal Crin Antonescu, „care a început să joace la o miză foarte mare”, a devenit un pericol. În cazul în care va deveni noul preşedinte al PSD, Năstase este hotărât să înlăture fără doar şi poate acest pericol. „Un alt tip de provocare, ceva mai subtil şi de lungă durată, este cea venită din partea PNL, care se profilează tot mai puternic drept principala forţă a opoziţiei, preluând inclusiv teme din portofoliul nostru politic, cum este aceea referitoare la menţinerea unui anumit nivel al punctului de pensie. Crin Antonescu este un lider care trezeşte simpatia cetăţenilor şi care a început să joace la o miză mare”, este de părere Adrian Năstase, în proiectul său „Forţă şi Echilibru”. Afirmaţia preşedintelui CN al PSD se bazează pe atenţionarea făcută de câţiva dintre strategii şi analiştii PSD, care sunt de părere că după alegeri, că PNL, sub conducerea lui Antonescu, a luat şi va continua să ia tot mai multe voturi de la alegătorii nevoiaşi pentru simplul motiv că liderul liberal are o imagine mult mai apropiată de Ion Iliescu, adică sărac, necorupt şi mai inteligent decât de liberali miliardari precum Călin Popescu Tăriceanu, Patriciu, Ruşanu, etc. „Miza mare”, la care Năstase se referă, ar putea fi exact acest segment electoral liberalii l-ar putea prelua până la viitoarele alegeri de la PSD, motiv pentru care social-democraţii vor fi nevoiţi să ia măsuri forte.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

  1. Antonescu a facut ln campania electorala numai gafe,e descalificat politic ,ce pretentii mai poate avea? Cine si din ce motive ar mai vota cu el. A inselat toate asteptarile si sperantele. cu atit mai grav daca nu-si da seama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.