În ciuda faptului că unul dintre procesele dintre Marius Cotor, fostul director al Leoni și compania pe care a condus-o, s-a finalizat, judecătorii dând câștig de cauză producătorului neamț, războiul este departe de final. Leoni l-a chemat în judecată pe Marius Cotor, solicitând practic recuperarea prejudiciului cauzat de fostul director. Deși încă nu au fost făcute publice mai multe informații, se pare că ar fi vorba despre prejudiciul din frauda istorică de acum câțiva ani.

Anul trecut în luna iunie s-a finalizat procesul dintre Leoni Wiring Systems România și Marius Cotor, fostul director al sucursalei de la Bistrița. O lună mai târziu, Leoni care câștigase primul proces a mai deschis unul, în care îl chema în judecată pe Marius Cotor.

În prima fază dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, în luna iulie a anului trecut. Acesta a fost scos de pe rolul tribunalului în data de 23 octombrie, fiind mutat la Cluj.

Cererea de strămutare a fost formulată de cei de la Leoni. Curtea de Apel Cluj a admis strămutarea, trimițând cauza spre soluționare la Tribunalul Cluj, Secția mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă și asigurări sociale.

Această tactică a fost folosită tot de către cei de la Leoni și în primul proces, acesta ajungând să se judece la Tribunalul Maramureș.

În noul proces, Leoni cere despăgubiri de la Marius Cotor

Dacă în primul dosar cel care a deschis procesul a fost Marius Cotor, de data aceasta dosarul a fost înregistrat de cei de la Leoni care l-au chemat în judecată pe fostul director.

Deocamdată sunt puține informații publice despre acest dosar, însă, se pare că cei de la Leoni pretind despăgubiri de la Marius Cotor, în urma fraudei de 40 de milioane de euro de care l-au făcut în parte răspunzător. Nu se cunoaște deocamdată suma solicitată de Leoni.

Cei de la Leoni invocă răspunderea patrimonială. Potrivit Codului Muncii, salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătura cu munca lor.

Codul Muncii mai stipulează că în situația în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina și în legătura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare și evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.

Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părților, conforma aliniatului 3, NU POATE FI MAI MARE DECÂT ECHIVALENTUL A 5 SALARII MINIME BRUTE PE ECONOMIE.

Prima bătălie dintre Leoni și Cotor a fost câștigată de nemți

Oficial, Leoni a câștigat bătălia purtată în instanță cu fostul director general Marius Cotor în vara anului 2019, după mai bine de doi ani de judecată. Dosarul a fost înregistrat în anul 2017, în prima fază la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Fostul director general al Leoni, Marius Cotor, contesta atunci în instanță concedierea sa și cerea reintegrarea sa în funcția deținută, dar și o serie de despăgubiri substanțiale.

La un an de la debutul procesului, Curtea de Apel Cluj a admis cererea de strămutare formulată de cei de la Leoni, procesul mutându-se la Tribunalul Maramureș.

Tribunalul Maramureș a venit cu prima sentință la mijlocul anului 2018: „Respinge cererea formulată de reclamatul C.M.F. în contradictoriu cu pârâta SC Leoni Wiring Systems SRL”.

La aproape un an distanță, la începutul lunii iunie 2019, Curtea de Apel Oradea, care a judecat apelul, a respins apelul civil introdus de Cotor Marius și a păstrat în totalitate hotărârea dată de judecătorii maramureșeni. Decizia a rămas astfel definitivă.

Cotor cerea despăgubiri de zeci de mii de euro

Marius Cotor a fost concediat în 27 februarie 2017 și a susținut în cadrul procesului că nu a primit din partea companiei bonificațiile care i s-ar fi cuvenit pentru atingerea obiectivelor propuse pentru 2016, potrivit contractului individual de muncă.

Acesta a solicitat plata a 90.000 de lei, reprezentând „incentive compensation programme” (n.r. – stimulente financiare pentru atingerea obiectivelor propuse în cadrul companiei), precum și plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data de 27 februarie și până la soluționarea definitivă a cererii sale.

Directorii companiei mamă au considerat că Marius Cotor ar fi vinovat pentru pierderile suferite după tunul de circa 40 de milioane de euro, din 2016, când suma respectivă a ajuns în conturile unei societăți din China.

Cei aproape 40 de milioane de euro au fost transferați în tranșe, prima, în valoare de 1,2 milioane de euro fiind autorizată în data de 21 iulie 2016. Au mai urmat 15 transferuri până în data de 10 august 2016, când deja s-au strâns aproape 40 de milioane de euro.

Decizia de concediere a venit după termenul prevăzut de lege și anume după 6 luni de la eveniment. Mai mult, Cotor nu a fost audiat de comisia de disciplină din cadrul companiei și nu s-a făcut un audit managerial al activității sale imediat după incident.

În perioada în care compania ar fi fost furată, Cotor a fost în concediu de odihnă, locul său fiind ținut de Paul Nergheș, plan sector manager la acea vreme. Mai mult, atribuțiile directorului general nu includeau și plăți sau transferuri de bani, acestea fiind exclusiv atribuția departamentului financiar.

În documentul de chemare în judecată, Cotor mai spunea că imediat ce a aflat de evenimentele care au generat prejudicii și-a informat superiorul ierarhic. Asta s-a întâmplat pe data de 12 august 2016, când a aflat și Carmen Marica, șefa departamentului financiar, de faptul că a fost indusă în eroare.

Marius Cotor și-a întrerupt concediul și a revenit la muncă, luând legătura cu o casă de avocatură pentru a formula o plângere penală în vederea cercetării faptelor care au produs prejudiciul.

„Astfel, nu se pune problema exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu, când dimpotrivă am fost persoana care îndată ce am fost informat am luat măsuri corespunzătoare inclusiv formularea plângerii penale în fața organelor de cercetare penală, iar ulterior am dat concursul acestor organe pentru derularea anchetei”, a precizat Marius Cotor.

Marius Cotor nu este singurul care a dat în judecată compania nemțească în încercarea de a anula decizia de concediere. Daniela Leșan, o altă angajată din cadrul departamentului financiar a fost concediată, după ce reprezentanții Leoni au considerat că este responsabilă de frauda uriașă care a zdruncinat compania.

Dacă Cotor nu a reușit să-i învingă pe giganții de la Leoni, Daniela Leșan a reușit să câștige procesul, tot anul trecut, în primăvară. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au hotărât ca angajatei să îi fie tăiat 10% din salariu pe o perioadă de 3 luni și să fie reprimită la muncă. De asemenea, judecătorii au obligat Leoni Bistrița să o despăgubească cu salariile pe care le-ar fi încasat până la data sentinței.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.