Inspectorul principal de poliţie Leon Cloşcă a fost arestat preventiv, începând cu data de 25 noiembrie 2014, de procurorii DNA, decizia definitivă fiind pronunţată de instanţa Curţii de Apel Cluj. Alături de Cloşcă, în arest se află pentru aceeaşi perioadă şi comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan şi comisarul şef Roberto Hasnăş. Toţi trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi fapte de corupţie.

 

Faptele comise de cei Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă sunt uluitoare. Conform procurorilor, ele atestă activitatea infracţională desfăşurată de cei trei, atrăgând în aceasta totodată şi pe alţi lucrători din cadrul Poliţiei din Bistriţa-Năsăud.

Săvârşirea actelor infracţionale nu a fost o întâmplare, ci o conduită calculată şi conspirată, fapt care subliniază îndrăzneala neobişnuită a inculpaţilor şi gravitatea faptelor comise. Inculpaţii au avut această îndrăzneală mizând pe susţinerea politică pe care credeau că şi-au asigurat-o”, spun procurorii.

 

Materiale de construcţii, drept şpagă

La data de 24 iunie 2014, Inspectorul principal Leon Cloşcă a fost contactat telefonic de un angajat al SC Pavimat Pardoseli SRL,un anume Florin Niculai, care îi relatează că a fost depistat în trafic, în timp ce conducea un autovehicul neînmatriculat şi cu numere false de înmatriculare.

Drept urmare, Cloşcă îi cere agentului Andrei Gabriel Avram să nu constate comiterea unor infracțiuni rutiere- circulația pe drumurile publice cu un vehicul neînmatriculat şi cu numere false În conversaţia cu subordonatul său, Cloşcă foloseşte un „cod” de inspitaţie meteorologică, absurd în situaţia dată, pentru a îngreuna probarea intervenţiei ilicite făcute, susţin procurorii.

”Îi vreme urâtă acolo? … no păi amu da de-a fi vreme bună, să nu ploaie că am niște haine întinse la nevastă-mea, să nu le ude”.

Intervenţia a avut şi un rezultat, fiindcă potrivit aceleiaşi surse, Cloşcă a beneficiat de numeroase avantaje materiale de la SC Pavimat Pardoseli SRL, firmă care i-a efectuat lucrări la un imobil de-al său: „turnare beton şi altele”.

„Este de menţionat că Cloşcă Leon Anton şi-a încălcat în mod flagrant atribuţiile de serviciu şi a împiedicat constatarea infracţiunilor, în condiţiile în care beneficiază de avantaje materiale de la SC Pavimat Pardoseli SRL, care efectuează lucrări la un imobil aparţinând ofiţerului de poliţie”, spun anchetatorii.

La data de 27 iunie 2014, Leon Cloșcă este sunat de un bărbat care spune că ”mi-o făcut o pană un băiat în Feldru … și … numa să mă duc să-i duc o roată mai târziu un pic”. Inspectorul Cloșcă întreabă: ”cine este mecanicul”, numele codat al agentului Florin Pădurariu. În urma intervenției asupra agentului, infracțiunea nu mai este consemnată. Procurorii DNA susțin că inspectorul Cloșcă a primit de la bărbatul care i-a cerut ajutorul, materiale de construcții.

 

Ajutor pentru amicii primarului de Năsăud

La data de 10 iulie 2014, inspectorul Cloșcă este sunat de un anume Silviu Catarig (n. r. – un afacerist apropiat al primarului Mircea Romocea) că are o problemă ”tehnică”.

Vecine, o făcut cumnata mea o pană la Ilva Mică, oare n-ai pe cine să trimiți să ajute o țâră acolo?”, i-a spus, potrivit anchetatorilor, Catarig lui Cloşcă.

Inspectorul principal Cloșcă întreabă „cine sunt mecanicii”, după care îl sună pe agentul Alexandru Mureșan și îi spune: „îi aglomerație mare acolo, fluidizați bine acolo, că intersecția aia e grea”. Agentul Mureşan Alexandru răspunde: „Nu. Nu, Facem să nu fie”.

 

O mână mare, întinsă pentru familia partenerului de afaceri

La data de 16 iulie 2014, la solicitarea Robertei Opre, fiica omului de afaceri Ioan Opre, zis Păcală, arestat pentru proxenetism, inspectorul principal Leon Cloșcă intervine pe lângă agentul Nicolae Acu pentru a nu reţine permisul de conducere al prietenului ei, Flaviu. Ordinul este ascultat de agent.

Pe Cloşcă, nu îl leagă doar o veche prietenie de Ioan Opre, ci şi afacerile, întrucât cei doi au împreună o păstrăvărie. În acte, deci oficial, păstrăvăria cu pricina situată la Strâmba lângă Ilva Mică, figurează pe numele tatălui lui Leon Cloşcă – Costănuţ Cloşcă. Partener de afaceri este în acest caz este soţia lui Ioan Opre, – Geta Opre.

Potrivit procurorilor, a fost probat faptul că Leon Cloşcă „a condus efectiv activitatea unei păstrăvării, a comercializat cantităţi însemnate de peşte, a cumpărat şi a vândut, în mod repetat produse piscicole (furaj pentru păstrăv, medicamente piscicole) s-a ocupat de emiterea/primirea facturilor şi de încasarea contravalorii acestora”.

Anchetatorii dau ca exemplu că în 1 iulie 2014 Cloşcă este sunat şi discută despre transportul de peşte şi de preţul acestuia, ofiţerul intenţionând să vândă circa 800 de kilograme, la preţul de 17, 18 lei, iar două zile mai târziu ofiţerul oferă spre vânzare unei alte persoane trei tone de peşte, încercând să-l convingă pe interlocutor să accepte cumpărarea acestor mărfuri, deşi ofiţerul respectiv vinde cele trei tone de peşte la un preţ mai mare decât preţul pieţei.

De altfel, în cauză au fost interceptate şi înregistrate extrem de numeroase convorbiri, din care rezultă că, în cea mai mare a timpului de serviciu, ofiţerul de poliţie Leon Anton Cloşcă avea activităţi comerciale – respectiv achiziţii şi vânzări de mărfuri, încasări şi plăţi etc, menţionează anchetatorii.

„Cloşcă Leon Anton a organizat şi a condus în totalitate activitatea de producţie şi de comerţ arătată, aşa cum rezultă cu prisosinţă  din numeroase convorbiri şi comunicări telefonice interceptate în cauză.

Astfel, ofiţerul a procurat dotări materiale necesare păstrăvăriei (19.06.2014, ora 08:46), a dispus şi organizat efectuarea unor lucrări de construcţii, necesare pentru această activitate economică (23.06.2014, ora 11:16, 25.06.2014,  ora 13:01), a cumpărat produse de medicină veterinară, îngrijindu-se inclusiv de întocmirea facturilor aferente acestor produse (27.06.2014, orele 10:04 şi 15:18), a cumpărat hrană pentru peşti (05.07.2014, ora 11:43).

Cloşcă Leon Anton s-a îndeletnicit cu vânzarea unor cantităţi însemnate de peşte (01.07.2014, ora 20:55, 03.07.2014, ora 14:23).

De asemenea, ofiţerul de poliţie Cloşcă Leon Anton se îndeletniceşte de vânzarea furajului pentru păstrăv (aşa cum rezultă cu prisosinţă din numeroase convorbiri telefonice interceptate, cum ar fi cele din 17.06.2014, ora 16:15, 18.06.2014, ora 18:38, 30.06.2014, ora 09:12, 21.07.2014, ora 08:30 şi 23.07.2014, ora 16:09.

În cuprinsul convorbirilor telefonice interceptate în cauză, Cloşcă Leon Anton a recunoscut că păstrăvăria arătată îi aparţine”, se arată şi în motivarea instanţei Tribunalului Cluj.

 

Şi-a procurat ilegal lemne

Procurorii DNA Cluj susțin că Leon Cloşcă, în perioada 16 – 21 august, a procurat ilegal (cu acte false de provenienţă) mari cantități de lemne. Pentru transportul în siguranța a acestor cantități era ajutat de agentul de poliție Cornel Popârțac.

În seara zile de 28 august 2014, inspectorul Cloșcă intervine pe lângă agentul Dorin Ștăfănuțiu pentru a nu-l amenda pe Dumitru Bîgiu.

 

Sângeorzan, partener de vânătoare

Pe data de 18 septembrie 2014, Leon Cloşcă a intervenit abuziv asupra unor poliţişti din subordine în sensul determinării acestora să interzică prezenţa unor comercianţi în zona din apropierea benzinăriei deţinute în Năsăud de omul de afaceri Pavel Sângeorzan, cu toate că respectivii comercianţi aveau dreptul să se afle acolo fiindcă achitaseră contravaloarea chiriei spaţiului de pe domeniul public, Primăriei Năsăud.

Pe acelaşi Pavel Sângeorzan, Cloşcă îl ajută şi pe data de 30 septembrie, când omul de afaceri îi solicită ofiţerului de poliţie să intervină pe lângă șeful de post din comuna Dumitra, agentul Leon Fetti pentru a nu-l amenda pe un anume Gruia Pop.

Servilismul lui Cloşcă faţă de Sângeorzan îi aduc beneficii, poliţistul participând deseori la partide de vânătoare şi petreceri organizate de omul de afaceri. Fiindcă şeful de post din Dumitra a percutat în faţa ordinelor lui Cloşcă, pe 4 noiembrie a venit şi rândul acestuia să fie ajutat. În acea zi, Leon Fetti a accidentat cu maşina proprietate personală – Suzuki Vitara – grav o fetiţă de 8 ani – Ana Maria. Micuţa a suferit mai multe fracturi în zona capului şi a feţei, însă nu a fost întocmit niciun act de constatare, sesizare sau raportare cu privire la respectivul accident rutier. Evenimentul s-a produs pe raza comunei Dumitra, în zona numită Chir. În loc să anunţe evenimentul la 112, Fetti, prin intermediul soţiei sale, l-a anunţat pe şeful Poliţiei Năsăud Leon Cloşcă. Împreună, aceştia au hotărât să muşamalizeze accidentul fiindcă şeful de post, spun procurorii, se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Drept urmare, evenimentul nu a fost înregistrat în bazele de date ale IPJ Bistriţa-Năsăud.

Conform procurorilor, după ce a lovit fetiţa, Leon Fetti a dus-o la Spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa, cu maşina de serviciu, relatându-le medicilor care au consultat-o pe micuţă că aceasta ar fi căzut „de la alt nivel”.

Când a ajuns la spital, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean, Ana Maria era inconştientă, în comă traumatică, iar câteva zile mai târziu fetiţa a fost transportată, cu un elicopter SMURD, la Clinica de chirurgie infantilă Cluj Napoca.

În timp ce mama fetiţei nu recunoaşte foarte multe, aceasta susţinând că Ana Maria ar fi căzut de pe o scară sau a fost lovită de o maşină, dar nu cea a şefului de post, mătuşa micuţei susţine că Leon Fetti este autorul accidentului şi că acesta ar fi dat familiei 1.000 de lei pentru cheltuielile medicale.

De altfel, din documentele întocmite de procurori, reiese că însuşi Leon Cloşcă ar fi sugerat părinţilor fetiţei să spună că aceasta ar fi căzut de pe un gard.

 

Implicat în muşamalizarea de la Dumitra, actualul şef al Poliţiei Năsăud

Procurorii DNA susţin că Leon Cloşcă, în încercarea sa de a muşamaliza accidentul provocat de şeful de post din comuna Dumitra, agentul şef Leon Fetti, într-o discuţie telefonică purtată cu şeful Secției 6 de Poliție Rurală Năsăud, inspectorul principal Ilie Adrian Câmpan, foloseşte codul „meteorologic”.

„Îi vreme bună pe aici … da, vreme bună, nu ne-o sesizat niciun nor c-a ploua, îi OK”, spunea Cloșcă.

Câmpan îi răspundea tot cifrat: „Foarte bine, foarte bine. Că … am înțeles și eu că se încălzește vremea și … se face … se face timp frumos”.

De producerea acestui accident a aflat comisarul șef Mureșan, care nu a luat nicio măsură. „Mureșan l-a trimis pe comisarul șef Isopescu Petrică, de la Inspecția Internă, să verifice neoficial evenimentele produse.

Nici în urma acestei anchete nu se raportează nimic, ci se ascunde totul, astfel că în evidențele Poliției Bistrița nu este înregistrat niciun eveniment rutier și nu este efectuată nicio anchetă oficială”, se mai arată în dosarul DNA

Noua conducere a IPJ BN a deschis o anchetă pentru a scoate la lumină adevărul în acest caz, însă „autosesizarea” a avut loc abia după ce jurnaliştii au publicat dat despre acest caz.

Inspectorul principal Ilie Adrian Câmpan a fost numit la comanda Poliţiei Năsăud, după ce Leon Cloşcă a fost arestat preventiv de procurorii DNA.

 

Accidente cu morţi, măsluite

Pe data de 5 octombrie inspectorul principal Leon Cloşcă îi ordonă unui subordonat de-al său, agentul Gigi Stoian, să modifice nişte menţiuni cu privire la un accident rutier produs în satul Mogoşeni, comuna Nimigea, în urma căruia victima a decedat. Pentru a muşamaliza accidentul, Cloşcă îi spune poliţistului din subordine să scrie că respectivul eveniment ar fi avut loc pe un „drum de pământ”, care ar fi fost închis, fiind în lucru.

Modelul a fost preluat de fapt de la şeful IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureşan şi de la şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş, care cu câteva zile mai devreme muşamalizaseră un alt accident soldat cu decesul victimei, şi care voiau să acopere implicarea unor angajaţi ai Ministerului de Interne. Pentru aceasta au exercitat presiuni asupra primarului comunei Nimigea, Gavrilă Runcan, să elibereze un act din care să reiasă că drumul respectiv nu ar fi fost deschis circulaţiei.

Conform surselor Gazetei de Bistriţa, primarul Mircea Runcan a fost dus la finele săptămânii trecute la DNA pentru declaraţii în aceste cazuri de muşamalizare a accidentelor rutiere petrecute pe raza comunei pe care o conduce.

Un alt accident rutier în care a intervenit Leon Cloşcă, la ordinele lui Ioan Ovidiu Mureşan, este cel petrecut pe data de 12 octombrie pe raza localităţii Lunca Leşului, soldat cu decesul victimei. Şi în cazul respectiv s-a obţinut un act care să ateste că drumul pe care a avut loc accidentul nu era unul asfaltat, ci unul închis circulaţiei publice.

POLITIA NASAUDExclusiv! Surse: Primarii Mircea Runcan şi Toma Someşan, duşi la DNA pentru a fi audiaţi în dosarul poliţiştilor corupţi din IPJ BN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.