Un bărbat din Salva, condamnat în 2020 de Tribunalul Bistrița-Năsăud la 3 ani și 9 luni de închisoare pentru tentativă de omor, tulburarea liniștii publice și port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, sentință menținută de Curtea de Apel Cluj în februarie anul trecut, a reușit recent să obțină reducerea pedepsei, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale prevăzută de articolul 155 din Codul penal. Reducerea nu este mare, de doar 6 luni, însă privind per ansamblu situația, reiese în evidență viteza de melc cu care se derulează anchetele penale, iar mai apoi judecarea celor inculpați.

În cazul de față, sălăuanul a beneficiat de prescrierea infracțiunilor de tulburarea liniștii publice și port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, pedeapsa finală ajungând la 3 ani și 6 luni din care a executat practic circa un an și 6 luni, iar la anul pe vremea asta are toate șansele să fie deja liberat condiționat.

Sălăuanul în cauză se numește Vasile Pop, iar motivul principal care l-a dus după gratii a fost alcoolul care i-a întunecat judecata. Culmea, tot băutura i-a adus și o circumstanță atenuantă la condamnarea pentru tentativa de omor, instanța considerând că omul a fost sub imperiul emoțiilor când a lovit cu cuțitul după ce și-a văzut prietenul bătut măr.

Dar să vedem ce s-a întâmplat în martie 2015, când bărbatul a comis fapta. Trebuie să menționăm că, în același dosar au fost cercetați încă doi bărbați din Salva, Ionuț Ani (victima lui Vasile Pop) și Marcel Morar, care s-au bătut într-un bar din Salva.

Doi s-au bătut, al treilea a dat cu cuțitul

Astfel, potrivit motivării sentinței pronunțate de Tribunalul Bistrița-Năsăud, în noaptea de 25 spre 26 martie 2015, Ionuț Ani se afla împreună cu un amic în barul Pici Caffe, ambii în stare de ebrietate. Conform documentelor de la dosar, Ani avea un comportament deranjant față de celelalte persoane aflate în local, iar la un moment dat a început să arunce cu sticle de bere pe jos.

„… făcea tot felul de gesturi ciudate, spunea tot felul de cuvinte fără rost”, „… părea drogat, făcea exhibiții, adică figuri, dădea berea pe jos, se lua de barmană…”, sunt parte din declarațiile unor martori.

Între timp, în bar ajunseseră și Vasile Pop și Marcel Morar și încă doi bărbați, cei patru așezându-se și ei la o masă, unde au ajuns sticlele de bere aruncate de Ani. Atât barmana, cât și Morar i-au cerut lui Ani, la un moment dat să se liniștească, însă fără succes.

“Într-o primă fază între inculpatul Ani Ionuț și inculpatul Morar Marcel și martorul P. G. s-a iscat la un moment dat un «incident redus», în sensul că aceștia doar s-au îmbrâncit din cauză că inculpatul Ani Ionuț făcea gălăgie (…) . Ulterior aceștia s-au liniștit, iar inculpatul Morar Marcel a comandat băuturi alcoolice, solicitându-i barmanei să-i servească și pe cei cu care se afla la masă.

În scurt timp, fiind în stare de ebrietate , inculpatul Ani Ionuț a aruncat niște sticle de bere «doar ca să le spargă, nu ca să lovească pe cineva» (…). În acest context inculpatul Morar Marcel i-a atras atenția inculpatului Ani Ionuț să se liniștească, apoi i-a aplicat o lovitură cu palma în față. Momentul a fost surprins de barmană: «Am auzit strigăte, gălăgie și m-am dus în încăperea unde erau consumatorii, văzând cum Morar Marcel i-a dat o singură palmă lui Ani Ionuț» (…). În fața instanței aceeași martoră a declarat referitor la incidentul descris: «Am văzut când Morar Marcel s-a îndreptat spre Ani Ionuț, l-a luat de bluză fiind față în față și l-a ridicat de la pământ, am văzut în concret cum Ani Ionuț a luat o sticlă de pe masă, de bere, goală, și a mutat-o pe la spate din mâna stângă în mâna dreaptă, apreciind că aceștia urmau să se bată am apăsat butonul de panică» (…). Declarația barmanei (…) se coroborează cu declarația martorului B.F. (…), martor care în fața instanței a relatat în detaliu modalitatea în care inculpații Ani Ionuț și Morar Marcel s-au agresat reciproc.

În continuare inculpatul Ani Ionuț l-a lovit cu pumnii și picioarele pe inculpatul Morar Marcel, totodată, lovindu-l în cap cu o sticlă, reușind să-l doboare la podea în zona aparatelor de joc amplasate în aceea încăpere. După ce inculpatul-persoană vătămată Morar Marcel a căzut, inculpatul Ani Ionuț l-a lovit în mai multe rânduri cu piciorul în zona capului.

În timpul agresiunii, din toaleta localului a ieșit martorul P. G., care a intervenit imediat în ajutorul lui Morar Marcel, în sensul că l-a tras pe Ani Ionuț pentru a nu-l mai lovi pe Morar Marcel. În acele momente din baia localului a ieșit și inculpatul Pop Vasile care s-a îndreptat imediat spre locul în care era căzut Morar Marcel, a scos cuțitul pe care îl avea asupra sa și l-a lovit cu acel cuțit în spate, de 4 ori , pe inculpatul -persoana vătămată Ani Ionuț”, se arată în motivarea instanței de fond.

Viața i-a fost în primejdie

Ionuț Ani a fost dus de urgență la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, unde a fost supus de urgență unei intervenții chirurgicale, viața fiindu-i pusă în primejdie.

“Cuțitul corp delict a fost predat lucrătorilor de poliție de către inculpatul Pop Vasile, stabilindu-se că avea o lungime totală de 14 cm, lama având o lungime de 5,5 cm (…).

Prin Raportul de expertiză medico-legală nr. 1651/II/a/34/2015 emis de Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca s-a concluzionat că persoana vătămată Ani Ionuț a suferit leziuni corporale traumatice care s-au putut produce la produce la data de 26.03.2015 prin mecanismul de lovire cu un corp tăietor-înțepător (de exemplu cuțit) și lovire cu corp dur, aceste leziuni au necesitat spre vindecare un număr de 28-30 zile de îngrijiri medicale, viața victimei fiind pusă în primejdie.

S-a mai concluzionat că direcția de aplicare a loviturilor ca și poziția victimă-agresor au fost variabile în dinamica agresiunii (…).

Prin suplimentul la Raportul de expertiză s-a concluzionat că din cele 10 leziuni constatate pe corpul victimei, patru au fost produse prin lovire cu un corp tăietor-înțepător, restul leziunilor fiind produse prin lovire cu corp dur, necesitând 1-2 zile de îngrijiri medicale (…)”, se precizează în documentul instanței.

Drept urmare, Vasile Pop a fost condamnat la 3 ani și 6 luni la care s-au mai adăugat încă 3 luni, treimea din pedepsele aplicate pentru celelalte două infracțiuni.

În ceea ce îl privește pe Morar, și acest a fost rănit destul de zdravăn, el având nevoie de 13-14 zile de îngrijiri medicale.

Atât Morar, cât și Ani au fost acuzați de tulburarea liniștii publice și lovire, cei doi recunoscându-și faptele, iar la final, Tribunalul Bistrița-Năsăud i-a condamnat la 7 luni, respectiv 1 an și 2 luni de închisoare, ambii cu suspendare. Pedepsele s-au evaporat însă, după ce Curtea de Apel Cluj a constatat că, între timp, Ani și Morar și-au retras plângerile făcute unul altuia, astfel că judecata în ce privește  infracțiunea de lovire a rămas fără obiect.

Două infracțiuni, prescrise

După ce CCR s-a pronunțat în vara acestui an cu privire la neconstituționalitatea întreruperii termenului de prescripție a răspunderii penale prevăzută de articolul 155 din Codul penal, Pop Vasile a depus contestație în anulare, cerând instanței să constate prescrierea infracțiunilor de tulburarea liniștii publice și port sau folosire fără drept de obiecte periculoase.

Evident, procurorii s-au împotrivit, ei subliniind faptul că o decizie CCR acționează doar pentru viitor, în condițiile în care sentința definitivă a fost pronunțată anterior acesteia.

Instanța însă a înclinat balanța în favoarea lui Vasile Pop, întrucât, în lumina deciziilor CCR cu privire la prescrierea faptelor, cele două infracțiuni comise de el au împlinit termenul de prescripție înainte să se pronunțe instanța de apel, iar pe de altă parte funcționează principiul legii celei mai favorabile.

Drept urmare, Vasile Pop beneficiază de o pedeapsă cu 3 luni mai scurtă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.