Tandemul Hoalbă – Crișan, nașul și finul primar din Prundu Bârgăului își fac de cap și sfidează orice normă legală și calcă în picioare orice sentință judecătorească definitive. Concret își bat joc de autoritățile statului, unele mult prea slugarnice politic prin oamenii care au ajuns în funcție numiți  sau sprijiniți pe față sau mai cu perdea de ei cărora le-au pupat poalele. Iar în Bistrița-Năsăud sunt multe, inclusiv din cele care ar trebui să aplice legea sau să vegheze la respectarea și aplicarea acesteia. După ce Hoalbă a pierdut în serie procesele pentru construirea halei metalice, în care urma să funcționeze un depozit de materiale, de lângă casele familiilor Cireș și Tăut, iar instanțele de judecată de la Bistrița și Cluj i-au anulat două certificate de urbanism și două autorizații de construire, anul trecut, nașul primar Crișan i-a eliberat o autorizație de construire a unei case. “Casa” e chiar hala ridicată anterior și pe care nu a demolat-o, deși instanța îl oblige la asta. Deși sesizate despre acest lucru, atât IPJ Bistrița-Năsăud, cât și Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița DORM, fără a lua măsurile de rigoare!!!

După ce i-au învins de două pe afaceritul Cristian Hoalbă și pe finul acestuia primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan, au comis alta lată. Anul trecut, lui Hoalbă i s-a eliberat de primăria condusă de Doru Crișan o nouă autorizație de construire… pentru o casă. Asta în condițiile în care, Hoalbă nu a demolat hala metalică, așa cum este obligat de instanță prin sentința judecătorească definitivă, pronunțată în octombrie 2020.

Una dintre vecinele lui Hoalbă care l-au dat în judecată pentru construirea halei metalice, a sesizat Inspectoratul Regional de Stat în Construcții, ai cărui reprezentanți au mers în teren și au constatat căruță de nereguli. Drept urmare, conducerea Inspectoratului a sesizat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, care ulterior a acționat în instanță, unde cere anularea certificatului de urbanism, dar și a autorizației de construire eliberate în aprilie 2021 de Primăria Prundu Bârgăului pentru Cristian Hoalbă.

Cele trei femei care s-au mai luptat de două ori cu Hoalbă și primarul Crișan în instanță și i-au învins au acționat și ele separat în instanță și au deschis un dosar în care cer anularea autorizației de construire eliberată lui Hoalbă în aprilie 2021 de Primăria Prundu Bârgăului.

Pe de altă parte, cele trei au depus și o plângere penală împotriva lui Hoalbă și al lui Crișan. Dosarul a lâncezit în IPJ BN vreo 3 ani, iar de alți 2 stă în sertarul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița. O cauză extrem de complexă, ce să zicem! Așa că, să nu ne mai mirăm că procurorilor le ia vreo 7 ani ca să ancheteze o evaziune fiscală sau 10 pentru un trafic de droguri, iar până să ajungă instanța să se pronunțe, faptele se prescriu și infractorii rămân nepedepsiți.

Hoalbă voia sa facă hală în ARIE PROTEJATĂ?!!!

Dar să vedem ce spune Inspectoratul Regional de Stat în Construcții în urma verificărilor efectuate cu privire la noua construcție, așa-zisa casă, pe care Hoalbă o vrea construită în locul halei metalice. De ce așa-zisa casă? Pentru că, potrivit indiciilor, Hoalbă vrea să mascheze construirea halei metalice. În primul rând când vrei să construiești ditamai casa pe o amprentă la sol de peste 500 mp, casă prevăzută cu etaj, nu o gândești pe o structură metalică a unei hale construită din panouri ușoare de tip sandwich. Că cel puțin așa pare că se dorește, altfel hala era zburată demult de acolo. În plus, a propos de ditamai casa, zona permite doar construire de case mici de tip rural

Dar lăsând la o parte aceste ipoteze, Inspectoratul de Stat în Construcții a descoperit salbă de nereguli, în primul rând în actele eliberate lui Hoalbă și semnate de primarul Doru Crișan.

În primul rând terenul este amplasat în Aria Protejată Natura 2000 Cușma, deci o piedică foarte mare pentru construire unui obiectiv industrial cum ar fi un depozit de materiale de construcție sau pentru TIR-uri (variante vehiculate)

“Astfel, cu privire la certificatul de urbanism emis de către Primarul comunei Prundu Bârgăului s-a constatat de către organul de control abilitat și competent faptul că cererea pentru emiterea acestuia nu este întocmită pe formularul corespunzător, F1, fiind astfel încălcate prevederile Anexei 1 la Ordinul MDRL nr. 839/2009 de aprobare a Normelor Metodologice de aplicare a Legii 50/1991. Certificatul de urbanism nr. 18/2021 este incomplet redactat și anume la rubrica «regimul juridic al imobilului» nu se precizează informații referitoare la încadrarea terenului în regimul special instituit (Amplasamentul studiat înscris în CF nr. 27175 nr. cad 27175 este situat în ARIA PROTEJATĂ NATURA 2000 CUȘMA în conformitate cu Planșa nr. U7 din PUG – Reglementări – Zonificare localitatea Susenii Bârgăului). Apoi la rubrica «Regimul economic al imobilului», în conținutul acesteia nu este trecută exact destinația zonei conform RLU (n. r. – regulament local de urbanism) – Zona de locuințe și funcțiuni complementare (L), fiind trecută «Zona de locuințe și dotări» (sunt enumerate dotări din zonă) similară cu cea din RLU, fără a se preciza utilizările admise, utilizările admise cu condiționări și utilizările interzise, în conformitate cu RLU al PUG. De asemenea, la rubrica “Regimul tehnic al imobilului”, în conținutul acesteia nu sunt trecute reglementările conținute în RLU pentru UTR9 – Zona de locuințe și funcțiuni complementare (L) așa cum prevede Norma metodologică de aplicare a Legii 50/1991, la art. 35, alin. 3, pct. 1, 2, 3, 4. În Certificatul de urbanism nu sunt înscrise următoarele informații: UTR 9 – Subzona 1.1 – Locuințe individuale cu regim mic de înălțime (majoritar parter) de tip rural, conform RLU, CUT, regimul de înălțime, înălțimea la cornișă, înălțimea maximă. Subcapitolele «Regim de aliniere», «Retrageri minime», «Volumetrie», «Utilități», «Circulații», nu sunt stipulate conform Regulamentului General de Urbanism PUG, aceste informații sunt incomplete”, a arătat Inspectoratul de Stat în Construcții în documentul transmis Prefecturii Bistrița-Năsăud, instituție care a menționat aceste aspecte în acțiunea depusă în instanță la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Mai mult decât atât, la emiterea certificatului de urbanism lui Hoalbă nu i s-au solicitat o serie de avize și studii.

“ (…) nu este menționat la Regimul tehnic la Condiții de echipare edilitară utilitățile existente de gaze naturale și telefonie și nu rezultă necesitatea obținerii acestor avize, menționându-se doar că «în zonă există utilități». Nu a fost solicitat prin certificat aviz de salubritate, necesitatea unui contract cu o firmă specializată având în vedere lucrările de demolare solicitate, în vederea transportului și depozitării materialelor ce rezultă în urma demolării. De asemenea, nu a fost solicitat avizul conform RLU al PUG pentru zona (L) (….)  Nu a fost solicitat acordul vecinilor pentru amplasarea construcției la mai puțin de 60 cm de limita laterală din dreapta, conform prevederilor art. 612 Cod civil. Apoi, nu au fost solicitate Studiu geotehnic și Studiu conform art. 10 alin 1 din Legea 372/2005”, se arată în documentul Prefecturii depus în instanță.

Documente întocmite aiurea, dă jmekeri ce-s!

Evident că dacă nu s-a respectat emiterea certificatului de urbanism, nici autorizația de construire nu a fost emisă cu respectarea prevederilor legii.

Astfel, Cererea nr. 3025/14/05/2021 pentru emiterea Autorizației de construire, prezentată la control, nu a fost completată corespunzător și nu este semnată și datată, arată Prefectura. Anexa la cererea-tip nu a fost prezentată la control.

Totodată, emiterea autorizației de construire nr 10/2021 a fost făcută în lipsa multor avize și studii, are de altfel nu au fost solicitate nici în certificatul de urbanism. Mai pe românește, Hoalbă nu avea nimic, Crișan nu i-a cerut nimic, dar i-a eliberat nașului “docomentele” necesare, sfidând legea ca șmecherii.

Cum vor decurge lucrurile în ambele dosare prin care se cere instanței anularea autorizației de construire primită de Hoalbă pentru așa-zisul căsoi de 500 mp, vă vom ține la curent imediat ce vor fi stabilite niște termene în dosar.

3 COMENTARII

  1. Garda de mediu și agenția de mediu dacă nu au dat aviz pot sa facă sesizare penala către parchet!
    Dar ei nu își mișcă fundurile fara sa facă oamenii sesizare, asa ca domnilor faceți sesizare și la ei.
    Dar cu rugămintea sa nu meargă în control doamnele bătrâne de la mediu ca alea merg degeaba și nu vad nimic… Ba mai mult o sa zică ca are dreptate primarul și halbă.. Spuneți ca ii dați în judecata și doar asa fac treaba si sa nu meargă bunicutele în teren. Faceți sesizare la mediu!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.