Legea care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise a fost contestată la Curtea Constituţională a României (CCR), astfel că aceasta nu poate fi promulgată înainte ca judecătorii să se pronunţe asupra sesizării. Şedinţa în care va fi soluţionată obiecţia de neconstituţionalitate va avea loc pe 27 ianuarie.

Potrivit documentului adoptat recent, prin vot decisiv, de Camera Deputaţilor, fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, discoteci şi restaurante, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii

„Precizăm că raţiunea cererii noastre nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice (interdicţie impusă deja prin Legea nr. 349/2002 în vigoare), ci vizează definiţia «spaţiului public închis», interzicerea fumatului în spaţiile private devenite prin efectul legii spaţii publice închise, a excepţiilor la interdicţia de a fuma şi a interzicerii vânzării la bucată a trabucurilor (ţigări de foi)”, scrie în sesizarea depusă la CCR.

Dacă CCR va admite sesizarea de neconstituţionalitate, Parlamentul va fi obligat să reexamineze dispoziţiile în cauză şi să le pună în acord cu decizia Curţii, aşa cum stabileşte Constituţia. Iar dacă sesizarea va fi respinsă, legea va putea fi promulgată de preşedinte după primirea deciziei care confirmă constituţionalitatea.

„Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România”, prevede propunerea de act normativ.

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea acum. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă.

„Prin definirea cât mai largă a spaţiilor în care fumatul este interzis se are în vedere evitarea apariţiei unor «excepţii» care ar putea impieta asupra aplicării legii, astfel încât unele categorii de cetăţeni să fie discriminate din punct de vedere al asigurării protecţiei sănătăţii. Totodată, legea creează cadrul general de reglementare, urmând ca, prin norme de implementare, să se definească exact tipurile de spaţii publice închise”, motivează autorii amendamentului în cauză.

Spre deosebire de regulile din prezent, propunerea de act normativ prevede şi interzicerea folosirii ţigărilor electronice în mijloacele de transport în comun, care vor fi considerate orice vehicule pentru transportul contra-cost al persoanelor.

Reglementarea actuală dispune, mai exact, că se poate fuma în baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice asemănătoare doar dacă există încăperi special amenajate în acest sens. Pentru ca acest lucru să fie posibil, spaţiile trebuie să respecte următoarele condiţii:
-să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor;
să fie delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta;
-să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
-să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun;
-să fie dotate cu scrumiere şi cu extinctoare şi să fie amenajate respectându-se regulile de prevenire şi stingere a incendiilor;
-să fie marcate la loc vizibil cu unul dintre următoarele indicatoare: „Loc pentru fumat”, „Spaţiu pentru fumat”, „Încăpere în care este permis fumatul”.

Fumatul va fi permis „numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale”, dacă sunt respectate condiţiile următoare:
-să servească exclusiv fumatului;
-să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise;
-să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;
-să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi să fie amenajate respectându-se regulile de prevenire şi stingere a incendiilor;
-să fie marcate la loc vizibil cu următoarele indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat vor risca din partea autorităţilor sancţiuni cu înăsprire graduală, reiese din proiectul de lege. Mai exact, vizate vor fi următoarele fapte:
-permiterea fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului;
-vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos;
-comercializarea pachetelor de ţigarete care conţin mai puţin de 20 de bucăţi;
-comercializarea produselor din tutun prin automate;
-vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani;
-comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ;
-folosirea unei embleme sau a denumirii unei mărci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.

În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice pentru faptele de mai sus vor fi următoarele:
-la prima abatere – amendă de 5.000 de lei;
-la a doua abatere – amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;
-la a treia abatere – amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.

Persoanele fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.