Dosarul instrumentat de procurorul Felix Alexandru Coman de la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud scoate la iveală relaţia dintre fostul şef de post de la Târlişua şi un contrabandist ce era agent de pază, Talpă Gheorghe. Dacă în urmă cu câteva ediţii, Gazeta de Bistriţa prezenta faptul că Talpă a făcut 10 luni de arest fiind încadrat ca şi funcţionar public ce furniza informaţii nedestinate publicităţii, după o evaluare amănunţită a dosarului în cauză revenim cu noi detalii despre reţeaua de contrabandişti de ţigări şi despre ”colaboratorii ” anumitor agenţi de poliţie ai IPJ Bistriţa-Năsăud.

 

În rechizitoriul întocmit în primăvara anului trecut, de către procurorul Felix Alexandru Coman se prezentau acuzaţiile aduse inculpatului Gheorghe Talpă dar şi a fostului şef de post, Ioan Ţermure.

Talpă, conform celor prezentate de procuror, era agent de securitate(de pază, fost gardian public) angajat la Direcţia Judeţeană de Pază, cu care Primăria Târlişua avea contract. Ulterior, DJP a devenit LDP Security SRL, acţionar majoritar al acesteia fiind Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

În atribuţiile de serviciu, lui Talpă îi revenea: constatarea infracţiunilor, reţinerea şi predarea făptuitorilor, precum şi a bunurilor sau obiectelor ce au legătură directă cu încălcarea legii sau alte fapte ilicite.

 

Relaţia Talpă-Tomoiagă, poliţistul care s-a sinucis luna trecută

În schimb, acesta, nu doar că promitea protecţie anumitor persoane în faţa organelor de poliţie ci şi acorda sprijin oamenilor legii. Anchetatorii au dovedit că Gheorghe Talpă figura ca martor la mai multe acţiuni ale celor de la IPJ, desfăşurate pe raza comunei Târlişua.

„Era văzut de cetăţeni, zilnic la sediul Poliţiei din Târlişua şi lua masa cu şeful de post Ioan Ţermure. De asemenea, Gheorghe Talpă colabora şi cu agenţii de la Secţia 5 de Poliţie Rurală Petru Rareş.

În situaţiile în care, în comuna Târlişua se organizau activităţi de control poliţienesc – percheziţii, razii, etc., organele de poliţie, de fiecare dată, îi cereau sprijin inculpatului Gheorghe Talpă, care cunoştea bine populaţia şi chiar „îndeletnicirile” unora dintre cetăţenii comunei”, se arată în rechizitoriu.

În schimbul acestor „servicii prestate” suplimentar, Talpă avea acces la programul agenţilor de poliţie, inclusiv graficele de patrulare, agenda cu controale şi patrule.

În cadrul aceluiaşi dosar, se arată că inculpatul se lăuda că are o relaţie apropiată cu şeful unităţii Ioan Tomoiagă, fapt pentru care „sub acoperirea” acestor relaţii îşi permitea să comită infracţiuni  şi să protejeze activităţi ilegale.

Din nefericire, în prezent şeful Secţiei 5 Poliţie Rurală Petru Rareş a fost găsit în 25 aprilie, dimineaţa, de către un coleg în birou, cu leziuni provocate prin împuşcare la nivelul pieptului.

Potrivit cercetărilor, Tomoiagă s-ar fi sinucis lăsând un bilet de adio prin care îşi cerea iertare de la familie pentru gestul ce urma să îl facă.

Coincidenţa face ca decizia lui Tomoiagă de a-şi pune capăt zilelor să vină la aproximativ un an de la întocmirea rechizitoriului din acest dosar.

Conform surselor apropiate anchetei, ultima persoană apelată de Tomoiagă înainte să se sinucidă a fost întocmai Gheorghe Talpă.

maini_cu_catuse.jpg

„Protecţie informativă” de cea mai bună calitate, prin telefon

Spre exemplu, martorul Burulea Dorin Melinte a susţinut că în primăvara anului 2014, finul său, Cămăraş Vasile, voia să se deplaseze din satul Răcăteş înspre satul Breaza cu un scuter ce nu era înmatriculat sau înregistrat. Burulea susţine că a apelat la Talpă pentru a afla dacă poliţia era prezentă sau nu.

„Din Procesul Verbal de redare a unei convorbiri telefonice, martorul s-a recomandat ca fiind ”Dorin din Răcăteş”, iar dialogul cu inculpatul Talpă Gheorghe este mai mult decât relevant:

  • B.D.M:-Este ceva prin sat?
  • T.G.:-Totul e sub control!
  • B.D.M:-Vrea să meargă unul la Breaza da să teme…
  • T.G.: -Să meargă pe baza mea”

Relaţiile lui Talpă ajungeau până la angajaţi din Ocolul Silvic Beclean, pe care acesta îi proteja în acelaşi fel.

Martorul Rusu Pompei este pădurar la Ocolul Silvic Beclean,care, deşi nu poseda permis de conducere, obişnuia să se deplaseze cu autoturismul în cantonul silvic pe care îl gestiona, în special pe drumuri forestiere.

Când voia să se deplaseze pe drumuri publice îl apela pe Talpă. Acest lucru s-a întâmplat timp de mai bine de trei ani de cel puţin 2-3 ori pe săptămână. Conversaţiile dintre cei doi erau scurte şi codate. Se folosea cuvântul ”moară” cu substrat.

  • R.P. : E liber la moară?
  • T.G. : Liber deocamdată.

Un alt cetăţean din comună, neidentificat de procuror, apare pe stenograme ca apelant la serviciile de ”protecţie informativă”pentru a afla care sunt mai exact traseele patrulei de poliţie, de la stradă, zonă sau chiar interval de timp.

contrabanda tigari

Făcea contrabandă şi încasa la pachet

Inculpatul este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu dar şi contrabandă. Talpă Gheorghe furniza anumitor oameni din Târlişua colete cu sute de pachete de ţigări aduse ilegal în România şi puse la vânzare pe piaţa neagră.

Ca bonus, clienţilor sau colaboratorilor ce vindeau în masă cartuşe de ţigări, Talpă le promitea şi protecţie informativă sau pile la poliţişti.

„În esenţă, în sarcina inculpatului s-a reţinut pe de-o parte, faptul că în perioada ianuarie-iulie 2011, în calitatea sa de agent de pază, în cadrul Direcţiei Judeţene de Pază din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a pretins de la numitul Aurel Sitar suma de 150 de ron, reprezentând protecţia ce i-o va acorda, pentru ca cel din urmă să desfăşoare activităţi de contrabandă, (…) asigurându-l pe cel în cauză că are influenţă asupra şefului de Post al Poliţiei din Târlişua, dar şi la nivel superior, în IPJ, şi că îl va anunţa despre eventuale controale efectuate de organele de poliţie”, susţin anchetatorii.

În 2011-2013 Talpă a comercializat ţigări de contrabandă cauzând un prejudiciu la bugetul de Stat, de peste 19.000 de lei. Pachetele de ţigări erau vândute la preţul de cinci lei bucata, iar pentru fiecare pachet în parte, Talpă încasa un comision de 10 bani, respectiv 50 de lei la bax.

parchetul-bistrita-nasaud-677x316_c

Primul contrabandist săltat l-a şi denunţat

Printre cumpărătorii de ţigări de la inculpat se numără şi Aurel Sitar. Din nefericire pentru cel din urmă, procurorii au efectuat percheziţii atât la domiciliul său cât şi la cel al fratelui, confiscând nu mai puţin de 900 de pachete de ţigări. Ulterior, Sitar a devenit mator denunţător în acest dosar şi a explicat organelor de cercetare de unde provenea marfă de contrabandă şi cum acţiona Talpă împreună cu ”pilele” din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

Potrivit celor spuse de Sitar, Talpă trebuia să îl anunţe înainte ca percheziţiile să aibă loc, însă subit, exact în acea zi, ”protectorul” dormea, iar Ţermure era plecat ”acasă în concediu”.

Sitar Aurel a fost prins cu 500 de pachete de ţigări, iar fratele său cu altele 400 despre care a susţinut că îi aparţin primului.

În cele ce urmează, redăm fragment din stenogramele ce conţin conversaţia telefonică dintre Sitar Aurel şi Talpă Gheorghe, purtată ulterior, în aceeaşi zi cu percheziţiile domiciliare în cauză.

  • S.A.: Ţermure ce zice, el ştie?
  • T.G.: Nu. El îi acasă în concediu.
  • S.A.: D-apăi dimineaţa la cinci, tu di ce nu ai sunat?
  • T.G.: Când?
  • S.A.: La cinci…când i-ai văzut că vin…
  • T.G.: D-apoi eu am ştiut? Aseară am fost liber…Am dormit mă…N-am fost la lucru. Mie mi-a spus altcineva.
  • S.A.: Da?
  • T.G.: … dintre ei, dintre ei…pe când am ajuns…unul de la Beclean mi-o spus acolo, când am ajuns la Negrei… acolo, că-s de la cinci. Că de ştiam dară ce…nu te anunţam?”
  • În aceeaşi zi s-au mai efectuat percheziţii la un individ, al cărui nume apare în stenograme ca „Nastasia” de unde, conform celor spuse de Sitar,  s-au ridicat 30 de cartuşe.

 

Gherla, arest la domiciliu şi după un an puţin aer

Gheorghe Talpă a fost în arest preventiv la Gherla pentru o bună bucată de vreme.

„Admite propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în dosarul nr. 609/P/2014 cu privire la inculpatul T.G., ca fiind întemeiată şi în consecinţă: – dispune prelungirea arestării preventive a inculpatului T.G. cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită prevăzută de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 289 alin. 1 Cod Penal, art. 35 alin. 1 Cod Penal (2 infracţiuni), trafic de influenţă prev. de art. 6 din Legea n. 78/2000 rap. la art. 291 Cod Penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal, contrabandă prev. de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal şi abuz în serviciu prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod Penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal , art. 38 alin. 1 Cod Penal, pe durata a 30 de zile, începând cu data de 21.02.2015 şi pană la data de 22.03.2015, şi inclusiv. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. ” se arăta în soluţia pe scurt din februarie 2015.

Ulterior, timp de aproape un an, acesta a fost în arest la domiciliu, prelungirea măsurii fiind făcută din 60 în 60 de zile, până în decembrie anul trecut când a fost plasat sub control judiciar. Gheorghe Talpă a petrecut trei luni în arest la IPJ şi altele şapte, la Penitenciarul din Gherla.

Aparent denunţătorul din dosar este un alt infractor ce a fost condamnat cu suspendare, Aurel Sitar. Acesta are trei procese rol, dintre care unul are ca obiect, traficul cu ţigări.

Avocatul lui Gheorghe Talpă, Jirghiuţă Gheorghe Nandor încearcă să dovedească nevinovăţia în faţa judecătorului de la Tribunalul Bistriţa, Alexandru Petrişor.

Contactat telefonic, avocatul a declarat că preferă să nu vorbească despre cazul clientului, deoarece este o speţă sensibilă şi speră ca judecătorul să nu îl aprecieze pe Talpă ca funcţionar public.

În data de 6 aprilie a acestui an, procurorii au obişnuit încă o prelungire pe 60 de zile pentru măsura de control judiciar asupra fostului gardian.

„ În baza disp. art. 208 alin. 5 Cod procedură penală, rap. la art. 215/1 alin. 7 Cod procedură penală şi art. 207 Cod de procedură penală, Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luată prin Decizia penală nr. 166/23.10.2015 a Curţii de Apel Cluj faţă de inculpatul T.G. şi menţine această măsură pentru o perioadă de 60 de zile.(…) Pronunţată în şedinţa publică azi 6.04.2016”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.