Contractele pentru deszăpezirea drumurilor judeţene din Bistriţa-Năsăud au fost atribuite de administraţia judeţeană. Câştigătorii sunt, de altfel şi singurii participanţi care şi-au împărţit oarecum frăţeşte torul, SC LDP SA Bistriţa, firma subordonată Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi SC Dimex 2000 Company SRL din Rebrişoara, firmă abonată la banii publici din judeţ ce îi aparţine lui Ioan Scurtu. Nu este însă definitivată licitaţia în ceea ce priveşte deszăpezirea drumurilor naţionale din Bistriţa-Năsăud, care sunt la pachet cu cele din Maramureş. Acolo există deja contestaţii cu privire la desemnarea câştigătorului unor loturi, astfel că va mai trece oarecare timp până se va face public rezultatul final. Ideea de bază este în acest caz să nu cadă ninsorile care ar da bătăi de cap autorităţilor.

 

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), dar şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud au lansat la finele lunii august, respectiv septembrie licitaţiile pentru atribuirea contractelor de deszăpezire a drumurilor. Pentru zona care intră în competenţa Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, CNADNR a alocat circa 16,2 milioane lei, fără TVA. Pentru drumurile judeţene din Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean a alocat o sumă de patru ori mai mare – peste 2 milioane lei, fără TVA.

 

Ofertanţii şi-au împărţit frăţeşte banii

Administraţia judeţeană din Bistriţa-Năsăud a fost foarte harnică în ceea ce priveşte atribuirea contractelor de deszăpezire a drumurilor din raza sa de competenţă, deşi data limită de depunere a ofertelor a fost 29 octombrie. Nici nu i-a fost foarte greu, întrucât competitorii nu au fost numeroşi, ba din contră abia s-au prezentat doi, cu toate că suma pusă la bătaie de CJ BN nu a diferit faţă de anii trecuţi.

Valoarea estimată a contractului a fost de 2.135.540 lei fără TVA. Contractul a fost împărţit, ca de obicei în cinci loturi. Astfel, pentru lotul 1 Bistriţa, CJ BN a estimat valoarea contractului la 425.282 lei fără TVA, lotul 2 Beclean – 629.446 lei fără TVA, lotul 3 Năsăud – 314.226 lei fără TVA, lotul 4 Şieu – 372.027 lei fără TVA şi lotul 5 Lechinţa a fost estimat la 394.559 lei fără TVA.

Singurii participanţi – SC LDP SA şi SC Dimex 2000 Company SRL şi-au adjudecat fără emoţii contractele.

Astfel, SC LDP SA Bistriţa a depus oferte pentru toate cele cinci loturi, în timp ce SC Dimex 2000 Company SRL a depus oferte doar pentru două loturi, şi anume lotul 3 şi lotul 5, pe care, evident le-a şi obţinut. Prin urmare, se înţelege de la sine că firma subordonată CJ BN a rămas cu restul loturilor, adică 1, 2 şi 4.

SC Dimex 2000 Company SRL a câştigat cele lotul 3 Năsăud cu o ofertă de 295.695,78 lei fără TVA, iar lotul 5 Lechinţa şi l-a adjudecat cu o ofertă în valoare 362.112,86 lei fără TVA.

SC LDP SA a câştigat lotul 1 Bistriţa cu o ofertă de 414.382,89 lei fără TVA, lotul 2 Beclean cu 578.419,42 lei fără TVA şi lotul 4 Şieu cu 354.944,88 lei fără TVA.

 

În 2014, Frasinul şi Dimex au umflat potul

Anul trecut, contractul pentru deszăpezirea drumurilor judeţene a fost estimat la peste 2,1 milioane lei fără TVA, iar în cursă au intrat doar trei companii, toate trei abonate la banii publici ai judeţului Bistriţa-Năsăud – SC Dimex 2000 Company SRL, SC Frasinul SRL şi SC LDP SA.

Licitaţia a fost împărţită în cinci loturi, cel mai bănos fiind lotul 2, pentru zona Beclean, cu o valoare estimată de623.027 lei, fără TVA. Astfel lotul 1 Bistriţa a fost estimat la422.384 lei, fără TVA, lotul 3 Năsăud –304.732 lei, fără TVA, lotul 4 Şieu –368.234 lei, fără TVA, şi lotul 5 Lechinţa –390.535 lei, fără TVA.

Patru din cele cinci loturi, mai precis Bistriţa, Beclean, Năsăud şi Şieu, au fost adjudecate de SC Dimex 2000 Company SRL, motiv pentru care în conturi i-au intrat nu mai puţin de 1,5 milioane lei. SC Frasinul SRL şi-a adjudecat un singur lot – lotul 5 Lechinţa, pentru care a încasat circa 300.000 lei fără TVA, în timp ce LDP SA a rămas total pe dinafară.

 

LDP SA a dus-o bine ani la rând cu deszăpezirile

Au fost însă şi ani în care LDP SA a luat partea leului. Astfel, în iarna 2012 – 2013, firma al cărui acţionar unic este CJ BN a câştigat toate contractele pentru cele cinci loturi unde trebuiau să se desfăşoare lucrările de deszăpezire şi combatere a poleiului pe drumurile judeţene, şi astfel a câştigat de pe urma acestor contracte nu mai puţin de 1.953.112,57 lei, fără TVA.

LDP SA a câştigat însă şi în 2011 astfel de contracte pentru lucrări de deszăpezire. Astfel, la licitaţi organizată în toamna acelui an pentru iarna 2011 – 2012, trei din cele cinci contracte au fost adjudecate de SC LDP SA, valoarea cumulată a acestora fiind de peste 1,25 milioane lei, fără TVA. Celelalte două contracte au fost adjudecate de alte două firme, abonate la banii publici, SC Diferit SRL din Cluj Napoca şi SC Frasinul SRL din Anieş (366.867 lei, fără TVA).

Pentru deszăpezirea drumurilor din Bistriţa-Năsăud din iarna 2010 – 2011, SC Frasinul SRL a primit două loturi în valoare de 277.584 lei, fără TVA, respectiv 330.37 lei, fără TVA.

 

Drumurile naţionale mai aşteaptă din pricina unei contestaţii

Până la această dată nu au fost atribuite însă contractele de deszăpezire pe drumurile naţionale, licitaţie care a fost lansată la jumătatea lunii august şi se află în curtea CNADNR. Pentru acest an, CNADNR a estimat valoarea contractului aferent serviciilor de deszăpezire pentru drumurile naţionale de care răspunde DRDP Cluj din zona Maramureş şi Bistriţa-Năsăud la 16.298.395,07 lei fără TVA.

Licitaţia este împărţită pe două loturi: Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Pentru serviciile de deszăpezire din judeţul Maramureş, valoarea estimată a contractului este de 7.803.680,32 lei fără TVA, iar pentru Bistriţa-Năsăud la 8.494.714,75 lei, fără TVA. Licitaţia a intrat în impas din cauza lotului din judeţul Maramureş, atribuirea contractului fiind contestată de unul dintre ofertanţi. Contestatarul este, culmea, o firmă din Bistriţa-Năsăud, al cărui nume este foarte des întâlnit la licitaţiile pe bani publici – Construct Perom.

Anul trecut, pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din Bistriţa-Năsăud, CNADNR a estimat contractul la 7,2 milioane lei, fără TVA, acesta fiind adjudecat de Construct Perom din Bistriţa la circa 7 milioane lei. Potrivit contestaţiei depusă de firma bistriţeană pe 3 noiembrie, firma care s-a clasat pe locul 1 – SC Ardelean Company Nord-Vest SRL din Baia Mare – şi-ar fi modificat „nepermis oferta financiară în etapa de evaluare a ofertelor de la 5.147.990 lei la 4.888.617 lei”. În plus, cifra globală medie de afaceri pe ultimii trei ani ar fi fost de circa patru ori mai mică decât nivelul minim impus de autoritatea contractantă. Adică, în loc circa 8, 9 milioane lei, SC Ardelean Company Nord-Vest SRL ar avea doar aproximativ 2,6 milioane lei. De asemenea, mai arată SC Construct Perom în contestaţie, comisia de evaluare a ofertelor nu a verificat nici valabilitatea firmei susţinătoare a SC Ardelean Company Nord-Vest SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.