De la chestorul Nelu Pop, seful „mare” al Politiei de Frontiera, care detine o avere evaluata la o jumatate de milion de Euro, la simplii agenti, cei mai multi dintre politistii de frontiera sunt adevarati latifundiari, care detin terenuri, case si limuzine scumpe. In ciuda averii consistente, din declaratia de avere a „frontieristilor” rezulta ca veniturile sunt fie obisnuite, fie lipsesc cu desavarsire. Multi dintre angajatii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures nu si-au actualizat declaratiile sau le-au completat eronat, ascunzandu-si pana si cuantumul salariului. Coruptie, neglijenta sau fals in declaratii?

Legea e pentru prosti! In ciuda unui articol din Constitutie potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege, legea este incalcata chiar de „oamenii legii”. In dispretul legii si moralitatii, cei mai multi dintre politistii de frontiera maramureseni fie nu si-au actualizat declaratiile de avere, fie le-au completat eronat, sau, nici macar nu le-au semnat.
Daca ar fi sa ne luam dupa foile completate de politisti, ar rezulta ca cei mai multi au muncit moca, pentru ca n-au binevoit sa-si declare nici macar salariile incasate din bani publici. Altii au trecut cifre aiuristice, din care rezulta de exemplu ca o vila de 160 de mp, situata la o aruncatura de bat de Sighetu Marmatiei, are o valoare de impozitare de 80 de RON! Altii, desi au salarii medii, recunosc ca detin averi consistente: case, terenuri si masini de lux. Insa, in ciuda numeroaselor cazuri de coruptie care ii aveau in prim plan de politistii de frontiera, averile lor nu au fost luate la puricat decat de presa. Mai mult, in ciuda unui articol din Codul Penal care pedepseste falsul in declaratii cu inchisoarea de pana la 2 ani sau cu amenda, niciunul dintre politistii de frontiera care si-au completat eronat declaratiile nu au primit nici macar o mustrare.

Avem probleme la atingerea standardelor Schengen, avem contrabanda, trafic de migranti, de droguri si poate chiar de arme, avem baieti destepti care pot scapa de politie luni intregi si altii care se ascund chiar sub nasul lor, dar politistii de frontiera maramureseni tot exceleaza intr-un domeniu: la averi. Desi se plang de taierea sporurilor sau de salarii mici, din cateva milioane de lei vechi lunar, politistii de frontiera maramureseni au reusit sa adune averi impresionante: case, masini, terenuri. Altii au reusit performanta de a strange averi din nimic, pentru ca, potrivit propriei declaratii de avere, nu au avut niciun fel de venit. Desi legea ii obliga sa-si actualizeze anual declaratiile de avere, cei mai multi politisti de frontiera maramureseni nu s-au sinchisit sa completeze noi formulare.
Putini „frontieristi” care au completat noi declaratii ocupa in general functii de conducere. Primul pe lista, inspectorul sef Laurentiu Batin. Potrivit „foii de avere”, agoniseala familiei Batin a crescut considerabil anul trecut: un teren intravilan de 624 de mp in Sighetu Marmatiei. De altfel, inspectorul sef pare sa aplice principiul „niciun an fara un imobil nou”, pentru ca si in 2007 si-a cumparat o casa de locuit de 140 de mp in Sighetu Marmatiei. Sursele de venit, potrivit declaratiei, sunt, pe langa salariu, un credit si o vanzare anterioara. In 2008, Batin a vandut un apartament cu 46.000 de Euro. Ciudat e insa faptul ca imobilul instrainat figureaza in declaratia de avere de la inceputul lui 2007, iar in cea de la finalul aceluiasi an, nu. In fine, alt frontierist sef, Liviu Bute, prim adjunct al inspectorului sef a acumulat si el o avere importanta: un teren de 150 de mp intravilan in Sighetu Marmatiei, o casa de 112 mp si un Audi A4, fabricat in 2005. Si Bute are la activ un venit de tipul „vanzari anterioare”, 10.000 de Euro din cedarea unor bunuri. De asemenea, prim adjunctul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera a contractat, in 2007 un credit de 21.000 de Euro. Ion Oniga, alt adjunct al IJPF Maramures, detine un teren intravilan de 1001 mp, o casa de 200 de mp si un autoturism Wolksvagen. Seful de sector Simion Pascu a mostenit un teren de 4200 de mp si si-a construit o casa de 240 mp. Pascu detine si doua autoturisme. Dorel Ratanu detine o avere invidiata probabil de orice functionar public: terenuri intravilane, agricole si extravilane, un apartament si o casa in Poienile de sub Munte, plus un autorism Skoda. Si, mai mult, Ratanu trebuie sa plateasca ratele pentru trei credite. Mihai Podascu, seful sectorului Sighet detine un teren intravilan de peste 1000 de mp, dobandit in 2006. La capitolul, Podascu a trecut doua in loc de categoria imobilului, apartament, casa, spatiu comercial etc, „intravilan”! Stefan Danci, adjunct al sefului de sector detine un teren, o casa si un apartament in Viseu de Jos si doua autoturisme: o Dacia Solenza si o Skoda.

Sorin Danalache a reusit dintr-un salariu de functionar public sa-si cumpere doua apartamente in Sighet si doua autoturisme. E drept, Danalache are si doua credite, unul de 5050 de Dolari si altul de 6000 de Euro. Alt sef de sector, alta avere importanta: Sorin Filimon. Frontieristul detine un teren intravilan de aproape 3500 de mp in Sighetu Marmatiei dobandit in 2007, o casa de 358 de mp, dobandita in 2008 tot in Sighet si o autoutilitara Dacia.

Desi salariile „lucratorilor de rand” din cadrul IJPF Maramures sunt mult mai mici decat a sefilor, exista si agenti cu averi de latifundiari. De exemplu, Vasile Odageanu detine mai multe categorii de terenuri, o casa de 120 de mp dobandita in 2004 si o Solenza. Asta desi, potrivit propriei declaratii, nu a incasat niciun venit, nici macar salariul de la IJPF Maramures. De unde rezulta ca ori Odageanu manat de spirit civic a muncit gratis pentru comunitate, ori a incalcat legea, completand in fals declaratia de avere. Dar cum ar putea fi tras la raspundere din moment ce nici macar nu a binevoit sa o semneze?
In aceeasi situatie se afla si Simion Aboboaie, care detine un apartament si un Renault cumparate „din nimic”, pentru ca nici el nu si-a trecut niciun venit in declaratia de avere. In schimb, Aboboaie a inventat un nou mod de dobandire a bunurilor. In dreptul apartamentului, politistul a trecut „cocolit”. Alt functionar care, potrivit propriei declaratii nu primeste niciun leu de la Stat este Daniel Baias. In mod ciudat, fara niciun venit, si el a reusit sa dobandeasca un apartament si o masina. In schimb, colegul sau Viorel Birovet recunoaste ca a incasat un salariu, in total un venit anual de 20.800 de lei. Cum salariul sau este unul mediu, Birovet scrie in declaratia de avere ca bunurile pe care le detine sunt dobandite prin mostenire. In mod ciudat insa, valoarea de impozitare a unei case de 160 de mp situate in Vadu Izei, adica la o aruncatura de bat de Sighetu Marmatiei, e considerata de politist 80 de RON. Oare frontieristi n-or fi aflat ca valoare de impozitare nu inseamna impozitul platit statului sau la atat isi evalueaza casa?
Pe langa politistii-latifundiari, la IJPF Maramures lucreaza insa si agenti saraci lipiti pamantului. De exemplu, Maria Cheresteji a pus „x” in toate casutele declaratiei de avere, inclusiv la rubrica „venituri din salarii”. Deh, o fi facand parte din „clubul politistilor misionari”, la fel ca si colegii sai. In aceeasi situatie se afla si Paul Cuzdriorean, care nu detine nimic -nimic si nu incaseaza niciun leut de la Stat.

In fine, „comedia penala” a declaratiilor de avere completate de politistii de frontiera poate continua cu alte fircalituri, incurcaturi si calcule eronate. Insa, probabil tot din motive de penibilitate, cei mai multi politisti nu si-au asumat nici macar raspunderea semnarii lor. Oricum, in statul „european, de drept”, Romania, n-o sa-i traga nimeni la raspundere. Deh, legea e pentru prosti, la fel si pedeapsa pentru fals in declaratii.

Inchisoare pana la 2 ani!

* Art. 292. – Falsul in declaratii

Declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”
 
* Art. 289. – Falsul intelectual
Falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia, de catre un functionar aflat in exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului ori prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseste.

Chef cu epoleti

In ciuda numeroaselor probleme de la frontiera si a situatiei financiare dezastruoase a bugetului public, frontieristilor maramureseni le arde de cantec, joc si voie buna. Saptamana trecuta, a fost oficiata slujba de tarnosire a bisericii cu hramul ,,Sfantul Voievod Stefan cel Mare’’ din incinta IJPF Maramures. Ca si cum evenimentul religios nu era suficient, politistii s-au intins si la un spectacol artistic si o masa pe masura. Pe buna dreptate, unii dintre agentii seriosi, cu sporuri taiate pe motiv de criza s-au intrebat cum de sunt bani pentru astfel de chefuri dar pentru salariile lor, nu. Cum era „poezia” cu solidaridaritatea in fata efectelor crizei?

Azi, remember pentru ANI

 
La finele anului trecut, a fost destructurata celebra „Retea Pakistan”, specializata in trafic de migranti. Printre cei arestati se afla si un agent al politiei de frontiera, Petru Ulici.
In 2007 a fost descoperita « Reteaua Tisa », specializata tot in contrabanda de tigari si sprijinita de un politist de frontiera maramuresean.
In 2008 a fost anihilata o alta retea de contrabanda de tigari, din care facea parte un prosper om de afaceri sighetean si un fost politist de frontiera. Din comunicatul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures reiese ca: „Totul a inceput pe data de 29.12.2007, cand lucratori ai IJPF au prins in flagrant 3 membri ai gruparii infractionale la intrarea in localitatea Rona de Sus, in timp ce transportau cantitatea de 10.960 pachete tigari de provenienta ucraineana, in valoare de peste 50.000 lei, marfa provenind dintr-o actiune de contrabanda desfasurata pe directia localitatii Valea Viseului de catre cei in cauza. In urma cercetarilor efectuate de catre politistii de frontiera maramureseni s-a constatat, la acea data, ca din grupare mai fac parte inca 6 persoane. S-a stabilit ca membrii gruparii au fost sprijiniti in activitatea infractionala de catre R. Cristian, politist de frontiera in cadrul IJPF Maramures. Incepand cu data de 28.01.2008, ofiterului i-a incetat raportul de serviciu prin demisie, conform ordinului ministrului MIRA. Politistul de frontiera avea rolul de a asigura libera trecere a contrabandistilor pe anumite directii si intre anumite ore”. Cazurile de acest fel sunt mult mai numeroase insa, dupa astfel de actiuni, niciodata nu s-a dispus si luarea la puricat a averilor si vilelor politistilor de frontiera.

Ioana LUCACEL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.