Vinul de Dumitra, unul dintre brand-urile care au revitalizat povestea vinului din Bistrița-Năsăud, se găsește în Bistrița, pe strada Crinilor.

Viţa-de-vie de la Dumitra are o istoria interesantă. În urmă cu peste 850 de ani, coloniştii saşi, venind din Valea Rinului, nu au uitat să aducă şi butaşi de vie, înfiinţând primele plantaţii pe dealurile însorite ale Dumitrei, în jurul anilor 1141-1142. Găsind condiţii pedoclimatice foarte favorabile, suprafeţele s-au extins, calitatea vinului fiind confirmată prin numeroasele diplome obţinute la concursuri interne şi internaţionale. Plantaţiile de vie din Dumitra au avut două momente de cumpănă: în 1880 – filoxera a distrus toate plantaţiile, în trei ani saşii reuşind replantarea lor, şi 1989, când viile au fost complet defrişate. Numai după 22 de ani, inginerul Harşian a reuşit să pună bazele noilor plantaţii, ce au devenit astăzi un etalon pentru viticultura românească.

Dacă vă place vinul bun și aveți nostalgia celui produs odată în Bistrița-Năsăud puteți sta liniștit. De vin bun Produs în Bistrița-Năsăud nu vom duce lipsă anul acesta. Pe dealurile de la Dumitra, Crama Harșian pregătește dintr-o producție record de struguri peste 40.000 de litri de vinuri de soi, alb, roșu și rose.

Trăim cel mai bun an de după 1989 pentru viticultura din județ. După zeci de ani în care n-am mai avut vii și nici vinuri de soi, certificate, a venit anul în care să numărăm peste 100 de hectare de culturi intensive de viță de vie la Lechința, Teaca, Jelna și Dumitra, unde investitori privați încearcă să reînvie tradiția vinului bun produs în Bistrița-Năsăud pe vremuri, de sași.

La Dumitra, Crama Harșian tocmai a încheiat recoltarea strugurilor. „Am făcut analize în care am măsurat concentrația de zahăr din struguri aproape în fiecare zi. Am recoltat pe rând, în funcție de fiecare soi și de cum au ajuns strugurii la nivelul de zahăr pe care noi ni-l doream. Este un factor important și decisiv dacă vrei să obții un vin bun, curat, în care să nu ai adaos de zahăr sau alcool care să-i ridice concentrația de alcool”, a declarat inginerul Octavian Harșian.

Și în acest an, producția de struguri de la Dumitra a fost una record, asta deși doar 5 din cele 10 hectare cu viță de vie sunt pe rod, restul urmând să intre în anii următori.

Crama Harșian este un proiect de suflet al inginerului Harșian, care și-a propus în urmă cu câțiva ani să reînvie tradiția vinului de la Dumitra, asta după ce înainte de 1989, ca șef al IAS-ului de aici a trăit anii de glorie ai viticulturii din acest areal. Sașii au adus la Dumitra în 1100 primele vițe de vie, iar în 1880 toate viile au fost distruse de filoxera, o insectă care face mari pagube în vii. Sașii au refăcut plantațiile de pe dealurile însorite ale Dumitrei, iar în 1930 Pinot Gris-ul de aici a fost medaliat ca fiind cel mai bun din Europa.

După Revoluție, toate viile de la Dumitra au fost distruse și istoria vinului de Dumitra s-ar fi putut încheia aici dacă Harșian nu ar fi adunat câteva parcele de teren pe locul vechilor vii, le-a unit și așa s-a născut crama care astăzi îi poartă numele. Chiar dacă a lucrat o viață în agricultură și ai putea spune că acest domeniu nu mai are secrete pentru el, tot ceea ce se face la Dumitra se face științific, Harșian fiind convins că este singura cale prin care poți să faci agricultură de performanță.  Astfel, nu ar trebui să mire pe nimeni faptul că scoate producții record la hectar de la un an la altul. 

La Crama Harșian munca se face în echipă, iar ing. Luminița Martița este omul care are de grijă ca în teren să fie respectate toate indicațiile lui Harșian, iar mai departe, tot împreună, supraveghează un proces tehnologic complex, în care strugurii culeși se transformă în vin, fiecare soi cu rețeta și secretul lui. Dacă în primul an, în 2015, Crama Harșian a avut o producție de 20.000 litri de vin, care s-a menținut în 2016, anul acesta, după ce o parte din vii au ajuns la maturitate, producția de vin este estimată la 40.000 litri. Totodată, soiurile s-au înmulțit, vom avea vinuri noi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.