Președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul de promulgare a Legii privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun. Aceasta interzice vânzarea de țigări electronice către minori.

Pe 27 februarie, proiectul a fost adoptat de către plenul Camerei Deputaților, forul decizional, cu o majoritate de voturi. În acest proces, au fost acceptate mai multe amendamente respinse inițial. Legea prevede reglementarea, modificarea și completarea Legii nr. 201/2016 și a Legii nr. 349/2002. Potrivit noilor norme, comercializarea țigărilor electronice prin automate va fi interzisă. De asemenea, aceste produse nu vor mai putea fi vândute tinerilor sub 18 ani, inclusiv flacoanele de reumplere pentru țigarete și dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Instituțiile de învățământ au obligația de a implementa un regulament propriu pentru nerespectarea regulilor de vânzare sau deținere a acestor produse. Astfel, elevilor nu le va fi permis să aducă aceste tipuri de țigări electronice în școli. De asemenea, se asigură alinierea definiției acestor produse conform legislației europene. Unul dintre amendamentele adoptate adaugă o definiție pentru dispozitivele electronice destinate încălzirii tutunului, incluzând țigările electronice, flacoanele de reumplere, pliculețele cu nicotină pentru uz oral și alte produse similare destinate inhalării fără ardere.

Un alt amendament prevede interzicerea utilizării produselor care conțin tutun în școli, astfel încât elevii să nu mai poată intra în incinta unităților de învățământ cu niciun tip de țigări. Potrivit noilor reguli, cei care comercializează aceste produse pot solicita cumpărătorilor prezentarea cărții de identitate.

Conform unui amendament, se interzice vânzarea prin dispozitive de tip easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigări electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a recipientelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.