Majoritatea avocatilor cu renume din municipiul Bistrita îsi datoreaza frumoasele cariere nu numai scolilor superioare, ci mai ales neamurilor. Nu putine sunt cazurile în care cercul pornit de la avocat, judecator se închide la cel de procuror. Justitia se bazeaza, din câte se pare, pe cumetrii, iar beneficiile materiale si renumele obtinut astfel nu sunt deloc de neglijat.
Toata lumea stie ca este imposibil sa ajungi notar într-un orasel mic ca si Bistrita. Pe acest plan te poti afirma doar daca cel putin unul dintre parinti este, la rândul sau, notar sau daca ai relatii sus puse. Exemplele sunt destul de concrete. Asa se întâmpla si în rândul avocatilor a caror copii devin si ei purtatori de roba sau a judecatorilor care mereu gasesc câte un post caldut în bransa pentru membrii familiei. Justitia se împaca destul de bine si cu administratia locala, unde, de asemenea, cercul vicios se extinde tot în functie de interesele celor care fac parte din el. Odata intrat în marea familie a justititiarilor din municipiu, beneficiile nu sunt deloc de neglijat…
Redl si ai lui
Secretarul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si, totodata, presedintele comisiei judetene de protectie a copilului, Iosif Redl este sotul judecatoarei Elvira Redl. Judecatoarea de la Tribunalul Bistrita-Nasaud, împreuna cu secretarul CJ au un fiu care, de asemenea, doreste sa le calce pe urme. Andrei Redl este si el la ora actuala un avocat de succes. De aceste încrengaturi din justitia bistriteana se teme chiar si avocata familiei Rostas al carui copil a fost ucis de asistenta maternala. Iosif Redl este cercetat penal în dosarul cu pricina, alaturi de directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Marin Rus, iar avocata familiei Rostas a cerut stramutarea dosarului de la Bistrita, considerând ca sotia lui Redl ar putea interveni în acest caz.
În familie…
Valer Covrig-Cudrec este judecator la Judecatoria Bistrita, în jurul acestuia iscându-se de curând scandalul legat de verdictul de politie politica dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Otilia Covrig-Cudrec este sotia acestuia, avocata de Bistrita. Tatal avocatei este nimeni altul decât ex-directorul de la SC Mebis SA Bistrita, Leon Cudrec. Si uite asa… Cum mai poate avea cineva încredere în justitie când sotul avocatei este un judecator, care la rândul sau cu ani în urma a fost un turnator?
Un alt exemplu de rudenie cu impact în justitie îl constituie cel din familia Denes. Adriana Viorica Denes este judecator la Înalta Curte de Casatie si Justitie, iar fiica acesteia Oana Andreea Denes este la rândul ei un avocat de succes. Merge bine afacerea…
Nimeni nu contesta capacitatea personalului din cadrul Palatului de Justitie din municipiu, însa este destul de ciudat sa gasesti rudele judecatorilor într-un post caldut, asta când altii stau la coada ani la rând.
Unul dintre aceste cazuri este si cel al lui Ciprian Salagean, care nu de mult timp a obtinut un post de grefier la Judecatoria Bistrita. Coincidenta…sora lui este judecator.
Afacerile sunt de preferat a fi pastrate în familie, fapt dovedit si de cei din familia Bria. Locurile pentru un post de notar sunt limitate, asa ca doar daca „împingi” sume cu multe zerouri sau te tragi dintr-o familie în care exista deja un notar poti obtine un asemenea post. Noul consilier local din partea Partidului Social Democrat, Alexandru Bria, este si el notar, doar nu era sa rupa traditia de familie formata tocmai de mama sa, notarul Eugenia Floarea Bria.
Avocati înruditi
Sotii Radacina sunt unii dintre cei mai vechi avocati din municipiu. Renumele creat este unul care merita dus mai departe, fapt pentru care si fiica lor mai mare, Cristina, este studenta la facultatea de drept.
Un alt duo cu renume este cel al sotilor Molnar. Laurentiu Molnar este de asemenea consilier local din partea PNL. Împreuna cu sotia Simona Iulia, acesta a obtinut venituri de aproape 200.000 de lei în ultimii doi ani din serviciile juridice prestate. Tandemurile familiale din baroul Bistrita sunt fie sot-sotie, fie parinte-fiu. Astfel mai amintim familia de avocati Milea, tata si fiu, sotii Stan, familia Cupsa care formeaza biroul de avocatura Aris Cupsa. De asemenea Aris Cupsa este membru PSD. Lista poate continua cu familia Toma, familia Suciu Tudor si Teodora, familia Petra si lista poate continua.
Afaceri prospere
Veniturile familiei Redl au ajuns la peste 190.000 de lei anul trecut. Anul 2007 a fost unul destul de prosper pentru cei doi, acestia achizitionând înca un apartament pe aceeasi scara de bloc. Mai mult, sotii Redl au primit, tot anul trecut, în donatie si un teren de 1.062 de metri patrati.
Nici sotilor Molnar nu le-a mers rau. Anul acesta si-au achizitionat un autoturism marca BMW cu anul de fabricatie 2008 si doua terenuri, dintre care unul de peste 10.000 mp în Bistrita.
Adriana Denes a obtinut anul trecut venituri salariale de peste 166.000 de lei, asta când sotul nu a obtinut nici macar 40.000 de lei de la APIA Bistrita-Nasaud. Judecatorul de la Înalta Curte de Casatie si Justitie a mai încasat si suma de aproape 18.000 de lei din închirierea unui imobil, suma care a mai rotunjit venitul familial.
Ex-ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, a fost prima care a vorbit în fata presei de existenta clanurilor din magistratura, consolidate pe legaturi de rudenie, dar si pe alte criterii. N-a dat însa niciun fel de exemple, desi le avea pe tava, primite atât la Inspectia Generala care exista pe atunci în Ministerul Justitiei, cât si de la "defuncta" SIPA. Din 1990 pâna în prezent presa a dat numeroase exemple de magistrati care au solutionat dosare în care rudele lor aveau interese. Desi codurile de procedura îi obliga pe magistrati sa se abtina când au dosare în care apar rubedenii de-ale lor, au fost semnalate cu duiumul asemenea cazuri de incompatibilitate. Nu s-a luat nicio masura însa.
Mihnea Rosenberg