Nume mari şi grele ale jurnalismului românesc se află într-o vacanţă de vis în Noua Zeelandă, la invitaţia şi pe banii Roşia Montana Gold Corporation.

Ioan T. Morar (Caţavencu), Emil Hurezeanu (Realitatea), Robert Turcescu, Floriana Jucan (Q Magazine), precum şi alte nume din presa centrală şi locală, au acceptat invitaţia de a petrece 10 zile în Noua Zeelandă, acolo unde RMGC au implementat deja tehnologia care se vrea aplicată şi în România, contestată pentru cianurile folosite în procesul tehnologic.

Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei (MMA), spune că deşi nu există o lege care să interzică astfel de deplasări, există totuşi coduri deontologice. „Ziaristul care pleacă pe banii uneia dintre părţi tinde să fie favorabil părţii respective pentru că se simte obligat. Nu e obligatoriu să se întâmple acest lucru, dar suspiciunea este foarte mare", afirmă Toma. 

Bogdan Baltazar – consultant de investiţii şi unul din susţinătorii proiectului crede că liderii de opinie îşi asumă riscul de a-şi pierde credibilitatea în urma participării la deplasarea în Noua Zeelandă, dar că acesta „este un risc asumat".

El spune că dacă un grup de lideri de opinie este dus la faţa locului, să vadă cum e mina de aur din Noua Zeelandă, poate fi benefic pentru documentarea lor, chiar dacă în ţară acest lucru se interpretează negativ. „O să vedem, când se vor întoarce în ţară, care vor fi reacţiile lor", a încheiat Baltazar. 

Proiectul Roşia Montană a început acum mai bine de 13 ani, „părintele" afacerii fiind considerat româno-australianul Frank Timiş. În 1997, Minvest Deva s-a asociat cu firma canadiană Gabriel Resources fiind înfiinţată compania Eurogold Resources. Demersurile pentru această asociere au fost intermediate de omul de afaceri Frank Timiş, în calitate de reprezentant al Gabriel Resources. 

În 1999, Eurogold Resources şi-a mutat sediul la Roşia Montană, compania schimbându-şi denumirea în Roşia Montană Gold Corporation, având ca principali acţionari societăţile Gabriel Resources (65%) şi Minvest Deva (33,8%). În acelaşi an, printr-o majorare de capital, participaţia regiei de stat a fost diminuată la 19,3%. 

Că e "mită" sau e doar simplă informare asupra unui sistem şi proces tehnologic, vom vedea când jurnaliştii se vor întoarce pe meleagurile mioritice, unde ne vor putea expune opiniile proprii.

 

sursa: adevarul.ro

 

Eugen Farcaşiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.