Judecatorul Valer Covrig-Cudrec din cadrul Judecatoriei Bistrita a primit de la Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) verdict de politie politica. Daca va fi gasi vinovat de Tribunalul Bucuresti acesta va fi exclus din magistratura si se va alege si cu un dosar penal pentru fals în declaratii, deoarece în declaratia anuala judecatorul a negat ca ar fi fost colaborator al securitatii sau ca ar fi facut politie politica.

Judecatorul Valer Covrig-Cudrec este unul din cei 20 de magistrati din tara care au primit verdict nefavorabil din partea CNSAS, aceasta în ciuda faptului ca din anul 1996, de când a fost numit în aceasta functie, a declarat ca nu a colaborat niciodata cu Securitatea. Cazul, însa, nu este unic la nivelul municipiului Bistrita. La sfârsitul anului trecut Ferenc Balog, procuror sef la sectia de urmarire penala în cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud, a primit de asemenea verdict de politie politica. Acesta însa a fost eliberat din functie prin pensionare în luna iulie a acestui an.

Judecator securist

Valer Covrig-Codrec a fost numit în functia de judecator prin decretul nr. 91 din 7 mai 1996 semnat de ex-presedintele Ion Iliescu. De atunci acesta activeaza în cadrul Judecatoriei Bistrita. Judecatorii depun anual o declaratie pe proprie raspundere potrivit legii penale, prin care trebuie sa spuna daca au facut sau nu politie politica. Covrig însa nu a consemnat niciodata ca ar fi colaborat cu fosta Securitate. În ciuda acestui fapt, Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a dat verdict de politie politica pe numele judecatorului bistritean, cazul sau urmând sa fie judecat de catre magistratii Tribunalului Bucuresti.

În total, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii are peste 130 de procese pe rol la Tribunalul Bucuresti, prin care cere instantei sa ateste calitatea unor persoane de colaboratori sau lucratori ai Securitatii. Dintre acestea, o cincime se refera la magistrati. În cazul în care instanta va decide ca judecatorul Valer Covrig-Cudrec a facut într-adevar politie politica, acesta va fi exclus din magistratura. De asemenea, acesta mai risca si un dosar penal pentru fals în declaratii.

Caz similar

Cazul judecatorului Valer Covrig-Cudrec nu este însa singular în justitia bistriteana. La sfârsitul anul trecut procurorul sef al Sectiei de Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud, Ferenc Balog, a primit de asemenea verdict de politie politica din partea CNSAS. Acesta însa a fost eliberat din functie la cererea sa. În data de 18 iulie a.c., presedintele Basescu semneaza un decret pentru eliberarea din functie a lui Balog, prin pensionare. Basma curata!

Riscuri…

Potrivit legii, nu exista nicio sanctiune juridica pentru cei aflati în situatia în care au fost declarati ca facând politie politica. Acestia însa vor fi exclusi din magistratura, nemaiputând ocupa vreodata functii de conducere. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis înca din 2005 catre CNSAS, în vederea efectuarii verificarilor, toate declaratiile pe proprie raspundere date de judecatori, procurori, magistrati asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor si personalul auxiliar de specialitate, iar verdictele nefavorabile acestora nu au întârziat sa apara. Un alt risc la care sunt supusi acestia este întocmirea unui dosar penal pentru fals în declaratii. Niciunul din magistratii carora CNSAS le-a dat verdict de politie politica nu a mentionat acest aspect în declaratia anuala pe proprie raspundere. Conform articolului 292 din Codul Penal, privind falsul în declaratii, declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Magistrati turnatori

În afara judecatorului bistritean, Valer Covrig-Cudrec, alti 19 magistrati au primit verdict de politie politica din partea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Judecatorii la care fac referire dosarele CNSAS sunt Petru Ciubotariu, presedintele Sectiei Penale a Curtii de Apel Iasi, Marius Cosma Daniel, judecator la Curtea de Apel Brasov, Dan Tabaltoc, judecator la Curtea de Apel Iasi, Lucian Cristea, judecator la Curtea de Apel Cluj, Eugen Marin, judecator la Curtea de Apel Suceava, Ioan Cozilec, presedintele Judecatoriei Lugoj, Veronel Aioanitoaie, fost presedinte al Judecatoriei Bârlad, actual judecator, Vasile Mos, judecator la Tribunalul Brasov, Sergiu Lupascu, judecator la Judecatoria Bacau si Pantelimon Chersa, judecator în Caransebes.

Totodata, procurorii care ar fi facut politie politica si care risca eliberarea din functii din magistratura sunt Mihaela Viorica Drexler, procuror detasat la CSM, Paul Dorin Radulescu, prim procuror la Buzau, Constantin Irimiea, procuror la Curtea de Apel Bacau, Ioan Haiduc, procuror la Tribunalul Timis, Teodor Iordache, procuror în Caras-Severin, Adriana Jeni Ispas, procuror la Tribunalul Mures si Teodoru Bostan, procuror la Judecatoria Buhusi. Pâna la închiderea editiei judecatorul Valer Covrig-Cudrec nu a putut fi contactat pentru a-si expune punctul de vedere privind cele sesizate de reporterul Gazeta de Bistrita.

Iulia Balazs

Legea 303/2004

CAPITOLUL II

Incompatibilitati si interdictii

Art. 6. – (1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa faca o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica.

(2) Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica declaratiile prevazute la alin. (1). Rezultatele verificarilor se ataseaza la dosarul profesional.

(3) Dispozitiile Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica se aplica în mod corespunzator.

Art. 7. – (1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

(2) Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza, anual, o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

(3) Consiliul Suprem de Aparare a Tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superioral Magistraturii ori a ministrului justitiei, realitatea declaratiilor prevazute la alin.

(4) Încalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.