În urma aplicării Legii 10/2001 a retrocedărilor, jandarmii bistriţeni au rămas fără sediul din Bulevardul Independenţei nr.7, pe care l-au şi predat cu acte-n regulă proprietarului de drept.
Spaţiile părăsite din zona industrială a oraşului sunt la mare căutare, preferata conducerii Inspectoratului de Jandarmi a Judeţului Bistriţa-Năsăud (IJJ BN) fiind fosta clădire a Grupului Teraplast, care corespunde cerinţelor acestora din toate punctele de vedere.

Bistriţa, oraş săsesc, a intrat odată cu adoptarea Legii 10/2001 – Legea retrocedărilor, în rândul oraşelor cu multe clădiri de retrocedat. După exproprierea vechilor proprietari, denumiţi şi „chiaburi”, clădirile au intrat în patrimoniul şi administrarea statului român, fiind ulterior date spre folosinţă diferitelor instituţii. Un astfel de caz este cel al imobilului situat în Bulevardul Independenţei nr. 7, în care îşi desfăşoară activitatea Inspectoratul de Jandarmi a Judeţului Bistriţa-Năsăud.
Această clădire a aparţinut unei familii austriece, actualmente moştenitorul de drept al imobilului, cel care a şi revendicat şi obţinut în instanţă clădirea respectivă, fiind domiciliat în Viena.
După expropriere, clădirea a fost dată în folosinţa Ministerului de Interne, servind ca sediu fostei Securităţi şi Miliţiei de dinainte de 1989. Până la construirea actualului sediu al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Bistriţa-Năsăud, fosta Miliţie funcţiona în mai multe sedii, din care mai amintim pe lângă imobilul de pe Bulevardul Independenţei, şi pe cel construit de Ministerul de Interne al acelei vremi pe Bulevardul Republicii nr. 3-5, situat vis – a – vis de fosta cofetărie Magnolia.
După mutarea Miliţiei devenită după evenimentele din 1989 – Poliţie, în actualul sediu, pe bulevardul Independenţei au rămas structuri ale fostei Securităţi, mai apoi formându-se Jandarmeria.

Proprietari ai unui alt imobil, jandarmii plătesc chirie pentru actualul

Câştigat în instanţă de către proprietarul de drept, imobilul din Independenţei 7 a fost predat titularului cu acte în regulă. În luna noiembrie a anului trecut, o comisie formată din reprezentanţi ai Jandarmeriei bistriţene şi împuterniciţi ai proprietarului austriac, au purces la inventarierea clădirii şi la predarea acesteia pe bază de proces verbal. Conform declaraţiei comandantului IJJ Bistriţa-Năsăud – colonel Ioan Cimuca, tot ce înseamnă teren aferent precum şi clădirea în sine, cu toate îmbunătăţirile aduse acesteia, mai puţin mobilierul format din birouri şi aparatură specifică, au fost deja predate reprezentantului proprietarului.
Din momentul predării clădirii şi terenului aferent, IJJ BN plăteşte o chirie în cuantum de 2.050 euro, lunar, conform legislaţiei în vigoare. Deoarece în aceste cazuri mutarea imediată este imposibilă, legea prevede un termen de până la trei ani, timp în care utilizatorii imobilului sunt obligaţi să-şi găsească o altă locaţie, cu condiţia plăţii unei chirii conforme cu spaţiul utilizat, la tarifele stipulate de legislaţia în vigoare, fără dreptul de majorare a acesteia de către proprietarul de drept.
Imediat după începerea procesului pentru retrocedarea clădirii, conducerea IJJ BN a început demersurile necesare găsirii unui spaţiu în care să se facă mutarea în timp util. Astfel, încă din vara anului 2008, s-a apelat la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) în vederea alocării unui spaţiu propice desfăşurării activităţii specifice.
„Noi am venit cu o variantă, este vorba de acel sediu de pe Republicii, unde la ora actuală îşi desfăşoară activitatea Centrul Militar. S-a dorit această variantă pentru că această clădire a fost construită de Ministrul de Interne, deci din banii ministerului nostru, în anii ’70, cu scopul clar de a-şi desfăşura activitatea structuri ale Ministrului de Interne, unde a şi funcţionat Miliţia judeţului.” – a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, colonelul Ioan Cimuca.
Clădirea cu pricina, după mutarea Miliţiei în noua locaţie construită în celălalt capăt al Bulevardului Republicii, a intrat în administrarea primăriei, iar după 1989 în posesia Ministerului Apărării, în ideea înfiinţării unui Comandament General al Armatei. După mai multe reorganizări în structurile ministerului de resort, în clădire a rămas actualul Centru Militar Judeţean.
Varianta propusă de IJJ BN, Consiliului Judeţean, s-a şi materializat în 2009 când, în urma Hotărârii nr. 50 se prevede că: „Se retrage dreptul de administrare înscris în evidenţele de publicitate imobiliară în favoarea M.A.I. – potrivit încheierii CF nr. 1012/1971”, şi „Se transmite dreptul de administrare a imobilului proprietate publică a judeţului Bistriţa – Năsăud situat în municipiul Bistriţa, bulevardul Republicii nr.3-5, (…) în favoarea Ministerului Administraţiei şi Internelor prin Inspectoratul de Jandarmi Judeţean «Gelu Voievod» Bistriţa-Năsăud (UM 0565) denumit în continuare beneficiar.”
Astfel, IJJ BN intră în proprietatea acestui imobil pe care îl şi întabulează, în acelaşi timp plătind chirie proprietarului din spaţiul actual.
Ministerul Apărării atacă decizia CJ BN pe trei căi, două dintre procese fiind în curs de desfăşurare, unul fiind câştigat de Consiliul Judeţean, dar contestată decizia.
În clădirea din Republicii 3-5 îşi mai desfăşoară activitatea, tot în urma alocării de către CJ BN a spaţiilor, încă trei instituţii – Administraţia Naţionala a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Asociaţia Judeţeana a Veteranilor de Război şi o unitate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţa a judeţului Bistriţa-Năsăud.

Fostul sediu a grupului Teraplast îi trage cu ochiul lui Cimuca

Resemnat oarecum faţă de situaţia creată de procesele pentru posesia clădirii de pe Bulevardul Republicii, Ioan Cimuca îşi îndreaptă privirile către zona industrială a oraşului, unde «inspectează» mai multe locaţii mai mult sau mai puţin părăsite ale fostelor fabrici, unele desfiinţate de faliment, altele mutate în noile parcuri industriale formate departe de oraş.
O astfel de clădire vizată este cea a fostei fabrici de sticlă, starea acesteia fiind una mai mult decât deplorabilă, şi unde ar fi nevoie de investiţii mari pentru a corespunde specificului activităţii jandarmilor.
O altă clădire, de data acesta mult mai tentantă din toate punctele de vedere – construcţie relativ nouă, spaţii generoase pentru birouri, platou suficient de mare pentru desfăşurarea activităţilor cu specific şi pentru un parc auto ca cel al IJJ BN, este cea a grupului Teraplast, mutat în proporţie de peste 90% în noul parc industrial de la Sărăţel.
O comisie din care au făcut parte, atât conducerea IJJ Bistriţa-Năsăud, cât şi reprezentanţi ai ministerului, au făcut o vizită la locaţia vizată. Surse neoficiale au declarat pentru Gazeta de Bistriţa că această vizită ar fi avut scopul unor negocieri directe în vederea cumpărării clădirii şi terenului, fapt infirmat însă, de comandantul jandarmilor bistriţeni, Ioan Cimuca: «Eu nu am puterea de a negocia. Aceasta cade în competenţa directă a Inspectoratului General al Jandarmeriei, eu fiind doar un ordonator terţiar de credite, deci cu puteri reduse din acest punct de vedere». Chiar dacă, aşa după cum sursele neoficiale susţin, s-ar fi purtat negocieri asupra unei posibile tranzacţii imobiliare, nu există banii necesari. Există şi posibilitatea cumpărării actualului spaţiu de la proprietarul austriac, dar suma pretinsă de acesta este una foarte mare. Dacă iniţial, cererea a fost de 1.100.000 de euro, după trecerea timpului austriacul a crescut la peste 1.250.000 de euro, motivaţia fiind oferta făcută de alţi cumpărători interesaţi de clădire.
Până la concretizarea unei eventuale negocieri cu unul sau cu altul, sau aşteptarea unor sentinţe definitive favorabile în procesele ce se pot întinde ani buni, jandarmii bistriţeni stau înghesuiţi în actualul sediu, în chirie, aşteptând momentul februarie 2012, dată la care expiră păsuirea dată de litera legii, moment în care trebuie să părăsească locaţia şi să se mute. Unde? Încă rămâne o enigmă, soluţiile pentru acest caz fiind prea puţine şi deloc optimiste pentru bravii noştri jandarmi.

Eugen Farcaşiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.