În urmă cu câteva zile, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei, a avut loc semnarea protocolului de colaborare între Jandarmeria Română şi Comisia Naţională Pentru Controlul Activităţilor Nucleare ( C.N.C.A.N.).

 

Protocolul a fost semat de general locotenentul dr. Olimpiodor Antonescu, Inspectorul General al Jandarmeriei Române şi de Borbala Vajda, preşedintele C.N.C.A.N. Principalul scop al protocolului îl reprezintă cooperarea celor două instituţii pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a misiunilor Jandarmeriei de asigurare a pazei şi protecţiei  instalaţiilor şi obiectivelor nucleare ale C.N.C.A.N.,  precum şi a transporturilor de materiale nucleare şi radioactive, stabilite prin lege, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţională sau penală. Jandarmeria Română asigură paza şi protecţia a 7 obiective ale C.N.C.A.N., dispuse pe întregul teritoriu al României, iar în cursul anului trecut jandarmii au asigurat paza şi protecţia a peste 40 de transporturi de materiale nucleare sau alte materii radioactive. În anul 2009 au fost desfăşurate activităţi pentru executarea misiunii de pază şi protecţie a transportului de combustibil nuclear uzat de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" în Federaţia Rusă. Securitatea acestui transport de la Platforma Măgurele la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni a fost asigurată de 200 luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
         

 

 

 

Dispozitivul de securitate a fost sprijinit de un aparat de zbor care a filmat toate activităţile desfăşurate pe timpul deplasării. În urma acestui transport, România a devenit prima ţară din care este evacuat uraniul puternic îmbogăţit, după ce preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obamma şi-a exprimat angajamentul de a securiza în 4 ani materialul nuclear de risc din întreaga lume.
Totodată acesta a fost primul transport de uraniu puternic îmbogăţit, uzat, efectuat pe calea aerului.
Transporturile au fost efectuate în cadrul iniţiativei de reducere a ameninţării globale a Administraţiei Naţionale pentru Securitate Nucleară (NNSA), care a asigurat, de asemenea, repatrierea uraniului puternic îmbogăţit de origine americană în S.U.A., în anul 2008. Astfel, România se aliniază Rusiei şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică cu care NNSA a colaborat strâns în vederea repatrierii materialelor nucleare.

 

 

Iulia STUPINEAN 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.