Aproape jumătate dintre candidaţii care s-au înscris în Bistriţa-Năsăud la concursul de titularizare din acest an s-au retras din examen, ei părăsind sala după cel puţin o oră de la deschiderea plicului cu subiecte.
La proba scrisă a examenului, care a avut loc miercurea trecută, au fost prezenţi doar 453 de candidaţi din totalul de 874 care şi-au validat dosarele de înscriere la concurs. Alţi 421 de candidaţi s-au retras din examen din proprie iniţiativă, probabil speriaţi de camerele de supraveghere şi de subiecte.

Nici la nivel naţional situaţia nu este mai roz, în condiţiile în care, potrivit datelor centralizate la Ministerul Educaţiei, la proba scrisă a concursului de titularizare au fost înscrişi 38.101 candidaţi, dar la teste s-au prezentat doar 29.291 de persoane. Circa 5.500 de aspiranţi la un post în învăţământ au părăsit sala după ce au văzut subiectele.
Vasile Marc, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN) spune că cel mai probabil s-a ajuns aici pentru că unii dintre candidaţi au participat şi în anii trecuţi la examen şi au reuşit să prindă posturi de suplinitori, iar acum, de teamă că vor lua notă mică şi vor pierde continuitatea locului de muncă, au preferat să iasă din sală.

Mulţi au fost, puţini au rămas

Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Anamaria Leuca, pentru concursul de titularizare sesiunea 2011, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a scos la concurs 629 de posturi pe întreg judeţul. Dintre acestea, 105 sunt titularizabile, iar restul de 524 sunt netitularizabile.
Cei mai mulţi candidaţi au încercat să se titularizeze pe posturile de educatori, învăţători, profesori de limba şi literatura română, educaţie fizică şi sport şi limba şi literatura engleză.
La proba scrisă a concursului de titularizare desfăşurată miercurea trecută (n. r . -13 iulie 2011), din cei 874 de candidaţi a căror dosare au fost validate, 421 s-au retras din proprie iniţiativă, pe baza unei declaraţii, părăsind sala după cel puţin o oră de la deschiderea plicului cu subiecte, solicitând astfel anularea lucrării.
Examenul s-a desfăşurat în două centre: Şcoala Generală Nr. 1 şi Şcoala Generală „Ştefan cel Mare”. La primul centru de concurs s-au prezentat candidaţii care au optat să ocupe catedre de educaţie fizică şi sport, kinetoterapie, limba şi literatura română, limbi moderne, limba maghiară maternă, discipline tehnice, protecţia mediului şi învăţătorii. La Şcoala Generală „Ştefan cel Mare” au dat examen cei care doresc să ocupe catedre de biologie, chimie, fizică, istorie, geografie, socio-umane, matematică, informatică, învăţământ special, religie şi educatoarele.
Anamaria Leuca a mai precizat că rezultatele parţiale vor fi afişate pe 18 iulie, urmând ca în perioada 18-20 iulie să fie înregistrate şi rezolvate eventualele contestaţii, care se depun la centrele de concurs: Şcoala Generală Nr. 1 şi Şcoala Generală „Ştefan cel Mare”. Cât despre rezultatele finale, acestea vor fi afişate în data de 21 iulie 2011.
„În perioada 22-25 iulie 2011 se va desfăşura etapa întâi de repartizare – repartizarea în şedinţă publică, în sala de şedinţe a ISJ BN, a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota 7.00 la concursul din 13 iulie 2011, pe posturile didactice/catedrele vacante titularizabile. Din 5 august 2011, se emit şi se comunică deciziile de repartizare pe post / catedră”, a conchis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Cei care nu vor putea participa la şedinţa publică de soluţionare a completărilor de normă didactică au dreptul să desemneze, prin procură notarială în original, un împuternicit care să le reprezinte interesele. În cazul în care nici cadrul didactic şi nici împuternicitul nu sunt prezenţi la şedinţa publică, comisia îi atribuie din oficiu respectivului profesor/educator un post didactic/catedră din lista afişată, conform punctajului.

Vasile Marc: „Un elev de media 9-9.50 din clasa a XII-a putea obţine lejer un 7-8 la acest examen”

Întrebat ce părere are despre dificultatea subiectelor de anul acesta, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Vasile Marc, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că „nu mă pot pronunţa decât în ceea ce priveşte subiectul de la matematică, specialitatea mea. Cu toată responsabilitatea pot să spun că subiectele au fost foarte accesibile. Un elev de media 9-9.50 din clasa a XII-a putea obţine lejer un 7-8 la acest examen”.
Cât despre faptul că aproape jumătate dintre concurenţi au părăsit sala, solicitând astfel anularea lucrării, Marc crede că mulţi dintre ei s-au temut să nu ia notă mică şi să îşi piardă posturile de suplinitori obţinute în anii trecuţi.

Situaţie asemănătoare şi în ţară

Nu numai candidaţii din judeţul nostru au avut „emoţii” în faţa camerelor de supraveghere şi a subiectelor. Din cei 38.101 de candidaţi înscrişi la examen la nivel naţional, la teste s-au prezentat doar 29.29. Din cei din urmă, 5.460 au părăsit sălile de examen. De asemenea, 55 de persoane au fost eliminate din concurs pentru că au încercat să copieze. Anul acesta, peste 4.000 dintre candidaţii înscrişi pentru titularizare sunt absolvenţi din promoţia 2011.
Candidaţii care s-au retras după prima oră de concurs fără sa scrie nimic pe lucrare, dar care au semnat pentru faptul că vor sa plece din motive medicale sau personale, nu vor primi nicio notă, iar dacă au susţinut şi în 2010 un test similar, rezultatul obţinut atunci rămâne nemodificat. Cei care au rezolvat însă o parte din cerinţa de la concurs şi apoi au părăsit sala, vor primi nota pentru cât au scris.
La nivel naţional, numărul total de posturi didactice/catedre vacante titularizabile este de 4.471, iar de posturi didactice/catedre vacante/rezervate netitularizabile este de 42.731. La fel ca şi anul trecut, cele mai căutate catedre sunt cele de educatoare, institutori/învăţători, limba şi literatura română, limba şi literatura engleză, educaţie fizică şi sport, psihopedagogie specială, limba şi literatura franceză şi religie ortodoxă.

În 2010, 33,24% dintre candidaţii bistriţeni au luat peste 7

Pentru concursul de titularizare, sesiunea 2010, au fost scoase la concurs 838 de posturi. Dintre acestea, 185 au fost  titularizabile, iar restul de 653 au fost netitularizabile. La examen s-au înscris peste 1.100 de persoane, însă doar 740 s-au prezentat.
Din cei 740 de candidaţi la un post în sistemul de învăţământ, 246 dintre aceştia, adică 33,24%, au reuşit să ia note peste 7. Cei mai mulţi candidaţi – 301, adică 40, 67% , au obţinut note între 5 şi 7. Lor li se adaugă 193 de persoane, adică 26,08%, care au luat note sub 5.
Niciun candidat nu a fost eliminat anul trecut de la examenul de titularizare.

Iulia Bartha

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.