La începutul saptamânii trecute, conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita al judetului Bitrita-Nasaud (ISU BN) a raportat „Activitatea inspectoratului în primul semestru al anului 2008”.
În cadrul acestei analize s-a facut referire la trei aspecte principale: activitatea inspectiei de prevenire; activitatea pe linia protectiei civile si alte actvitati desfasurate de inspectorat.
Colonelul Stefan Condrate, seful ISU BN, a facut precizari si despre teribilul incendiu care a curpins Biserica Evanghelica din municipiu.
Evaluare a primului semestru
În principiu, când vorbim despre ISU ne vin în minte actiunile pompierilor, pe seama carora, în timp, s-au facut unele glume, asa cum românul face despre toate lucrurile. Mai putina lume are însa imaginea activitatii complexe care se desfasoara în spatele acestei moderne institutii din structura MIRA.
În primul semestru, ISU a avut 223 de situatii de urgenta – 27 de cazuri de urgenta asistate de SMURD, 21 de incendii, 13 arderi necontrolate, 42 alte evenimente, 31 asistente persoane si 19 actiuni de protectie a comunitatilor. Un simplu calcul ne arata ca, aproximativ, în fiecare zi au avut loc doua situatii de urgenta. La acestea se mai adauga alte 61 de evenimente si 14 aplicatii tactice la diferite institutii si societati comerciale din Bistrita si din judet. Avem astfel un tablou sumar al activitatii ISU din prima jumatate a acestui an.
Sanctiuni si amenzi
Ca o concluzie rezultata din analiza evenimentelor, numarul situatiilor de urgenta au crescut comparativ cu perioada similara a anului trecut aproape la toate categoriile. Putem deduce faptul ca activitatea inspectiei de prevenire nu a fost tocmai eficienta, desi ISU a avut avut si are obiective si scopuri foarte bine structurate, care se pretinde ca au fost îndeplinite la parametri care depasesc media pe tara în domeniu. Vom exemplifica cu datele din domeniul controlului de stat pentru apararea împotriva incendiilor. S-a executat control în 57 de localitati din judet, la un numar de 216 institutii, agenti economici si obiective economice, ocazie cu care s-au constatat 1.015 deficiente, unele remediate pe loc – 514. Pentru altele s-au aplicat sanctiuni dupa cum urmeaza: 167 avertismente, 14 amenzi contraventionale în valoare de 36.500 lei.
Dintre alte activitati desfasurate de Inspectorat, seful acestuia s-a oprit asupra a doua dintre cele mai importante: cel al relatiilor internationale si întarirea relatiilor cu comunitatea locala. Cu referire la primul aspect, care îsi are originea în anul 2000, acesta s-a dovedit a fi unul benefic.
Din relatia cu omologii din Olanda, Germania, Elvetia, ISU BN s-a ales cu noua autovehicule speciale, utilaje pentru descacerare si alte echipamente specifice de mare utilitate a activitatii acestei institutii, care nu a mostenit pe linie materiala o situatie roz. La cel de-al doilea aspect s-a subliniat colaborarea îmbunatatita cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Inspectoratul de Politie Judetean BN, Inspectoratul de Jandarmi Judetean BN, unitatile militare, etc.
Perspectiva optimiste
Am aflat cu satisfactie despre perspectiva unei dotari cu autospeciale noi pâna la sfâsitul anului 2013, ceea ce este o veste buna, desi orizontul este destul de îndepartat. Aceasta ne aminteste de tristele planificari cincinale.
Într-o perspectiva mai optimista – în 2012 – centrele din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Tulcea vor beneficia de elicoptere echipate special pentru stingerea incendiilor. Exista promisiuni ca tot pâna în 2102 sa se mai înfiinteze doua, trei centre dispuse în locatii, deocamdata necunoscute. Efortul financiar pentru aceste dotari este destul de mare, având în vedere ca dotarea pentru un asemenea centru este de jumatate de milion de euro. Foarte probabil centrul de la Cluj-Napoca va acoperi si nevoile judetului nostru.
În ceea ce priveste sinistrul incendiu care a cuprin Biserica Evanghelica, au fost lamurite câteva aspecte, pe care colonelul Condrate le-a numit esentiale. În timpul incendiului, unii dintre cei responsabili din judet, mai mult sau mai putin avizati, au reclamat folosirea elicopterului în combaterea flacarilor.
Nimeni în lume, însa, nu foloseste elicopterul într-o situatie de genul incendiului de la Biserica Evanghelica, din cauza a doua motive esentiale. Unul este deversarea a trei tone de apa peste un obiectiv incendiat, ceea ce ar produce pagube cel putin duble. Al doilea motiv ar fi zborul elicopterului deasupra cladirii incendiate stimuleaza flacarile prin curentul de aer creat de elice.
Elicopterele de aceste sunt eficiente în stingerea incendiilor din paduri si vegetatie.
Salvarea Bisericii Evanghelice poate fi datorata curajului cu care pompierii au reusit sa evite extinderea focului la structura acoperisului principal, care are o înaltime de 17 metri si este compus din zeci de metri cubi de lemn uscat, pe de o parte, iar pe de alta parte absenta vântului în timpul incendiului, precum si existenta vegetatiei arboricole din jurul edificiului.
Este cunoscut faptul ca reteaua de distributie a apei din municipiu este construita pentru a se asigura distributia fara folosirea statiilor de pompare. Presiunea în conductele principale este de aproximativ doua atmosfere. O autospeciala cu jet puternic care se alimenteaza din retea, la o presiune de peste 15 atmosfere, face ca presiunea din conducte sa scada instantaneu. Este clar faptul ca o asemenea autospeciala poate fi folosita pentru un timp foarte scurt. Greu de remediat o asemenea situatie, atât pentru edili, cât si pentru cei ce folosesc asemenea tehnici.
Alexandru Tohati