Principele Nicolae al României s-a aflat, joi, în municipiul Bistrița, pentru a-și prezenta proiectul Istoria Regalității în Școli”. El a fost prezent în mijlocul elevilor de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și de la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda, dar și în mijlocul bistrițenilor care au participat la proiecția filmului „Regele Mihai: Drumul către casă”, eveniment organizat Palatul Culturii din municipiu.

Elevii celor două instituții de învățământ au avut parte de o adevărată lecție de istorie, luând un contact mai apropiat cu reperele trecutului monarhic al României.

„Uneori orele de istorie se desfășoară într-un alt spațiu decât cel convențional. Profesor pentru două ore la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, Principele Nicolae al României le-a predat elevilor din ciclul liceal o lecție despre naturalețe și a răspuns la întrebările acestora despre trecut, despre prezent și despre viitor. Nu s-au dat note, dar cu siguranță, pentru mulți dintre participanți întâlnirea aceasta a fost un bun context de învățare”, au transmis reprezentanții Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, pe pagina de Facebook a instituției.

„Alteța Sa Regală, Principele Nicolae al României, la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. O discuție despre viață la ora de religie, de istorie, de limba italiană sau limba engleză deoarece la întâlnire au participat atât elevi, cât și profesori ai școlii. Am avut ocazia să conversăm și să vedem obiecte din Casa Regală a României (fotografii, medalii, albume, etc.). Activitatea a fost coordonată de prof. Florin Bojor”, au notat și reprezentanții Liceului de Muzică „Tudor Jarda” pe pagina de Facebook a școlii.

În cadrul aceluiași proiect derulat la Bistrița, la Palatul Culturii a avut loc și proiecția filmului documentar „Regele Mihai, Drumul Către Casă”.

„Seară regală la Bistrița! În prezența principelui Nicolae, la Palatul Culturii a avut loc un eveniment deosebit: proiecția documentarului <Regele Mihai: Drumul către casă>, realizat în 2021, la sărbătorirea a 100 de ani de la naşterea regelui Mihai I al României.

Spectatorii au putut viziona interviuri cu familia regală, consilieri și prieteni apropiați ai regelui, dar și un interviu cu soțul reginei Elisabeta a II-a, prințul Philip. Totodată, documentarul a prezentat înregistrări din arhiva de familie filmate chiar de regele Mihai, documente desecretizate din arhivele Securității și CIA, precum și relatări ale istoricilor occidentali și români.

Merită menționat și faptul că Asociația Principele Nicolae a ajuns la Bistrița cu proiectul <Istoria Regalității în școli>, elevi bistrițeni având astăzi șansa de a se întâlni cu principele Nicolae și de a lua un contact mai apropiat cu reperele trecutului monarhic al României”, a transmis primarul Ioan Turc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.