Deși pare greu de crezut, Business Park Bistrița încearcă să își revină solicitând în instanță anularea datoriilor fiscale impuse de instituție. De ce este această situație ciudată? Tocmai pentru că Primăria Bistrița este creatoarea acestui proiect, care încă nu și-a dovedit utilitatea și succesul.

Business Park Bistrița Sud SRL se află într-o situație nu tocmai roz, deja de câțiva ani buni. În ultimii doi ani a ieșit cu pierderi, ajungând chiar să fie executat silit de către Primăria Bistrița, care este tocmai acționarul unic.

Această acțiune a municipalității a dus la micșorarea capitalului social al firmei, fiind la un pas de imposibilitatea de funcționare. Așa se face că administratorul Business Park Bistrița Sud s-a gândit să scoată SRL-ul din budă tocmai cu ajutorul municipalității, pe care a acționat-o în judecată.

SRL-ul ar datora Primăriei Bistrița aproape 440.000 de lei. Procesul a fost înregistrat anul trecut, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Business Park Bistrița Sud contestă practic deciziile referitoare la obligațiile fiscale ale SRL-ului.

Este vorba despre taxele pe clădiri în valoare de 24.000 de lei, taxe pentru teren extravilan – 3.000 de lei și taxe teren intravilan în valoare de peste 400.000 de lei. La începutul acestui an, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate Business Park Bistrița Sud și a cerut Primăriei Bistrița să anuleze deciziile de impunere. Legislația pare să fie de partea SRL-ului care administrează Parcul Industrial:

„Pe de altă parte, prin art. 257 alin. 1 lit. 1) Legea nr. 571/2003 prevedea faptul că „Impozitul pe teren nu se datorează pentru: terenurile parcurilor industriale, științifice și tehnologice, potrivit legii.” Legea fiind și în acest caz, Legea nr. 186/2013, privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale, care la art. 20 alin. 1 prevede ca „Titlul de parc industrial conferă administratorului și rezidenților parcului dreptul la următoarele facilități: b) scutire de la plata impozitului pe terenuri, corespunzător terenului a ferent parcului industrial, potrivit prevederilor art. 257 lit. 1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în motivarea sentinței date de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Primăria Bistrița a contestat această hotărâre, procesul mutându-se la Curtea de Apel Cluj, care va avea ultimul cuvânt.

Inaugurat în 2015, parcul industrial nu prea are locatari

Firma a fost înființată de către municipalitate în 2012. Parcul Industrial a fost inaugurat în 2015, în urma unei investiții de 6 milioane de euro din fonduri europene.

Practic, în ultimii doi ani, după inaugurare, firma care administrează parcul industrial a înregistrat pierderi.

Dacă în Cluj, autoritățile au fost nevoite să prelungească parcul industrial din pricina solicitărilor firmelor, în Bistrița, la Sărata, producătorii nu prea s-au înghesuit.

În jur de 10 firme s-au arătat dornice să își mute activitatea acolo. Abia anul acesta primele două firme și-au și început activitatea în Parcul Industrial. Este vorba despre o firmă din București, care produce acolo componente din plastic pentru construcții și una de construcții metalice.

Se pregătește să înceapă activitatea și Centana, care va produce acolo produse lactate. Se pare că ar mai fi interesate încă patru firme să se mute în Parcul Industrial, însă încă mai așteaptă fonduri europene. În prezent este contractată între 15 și 20% din suprafața Parcului Industrial, care se întinde pe 20 de hectare.

Cei care aleg să își mute activitatea în Parcul Industrial beneficiază de mici reduceri, precum scutirea de la taxa pentru autorizația de construcție, care reprezintă 1% din valoarea investiției, la care se adaugă scutirea de impozit pe teren sau scutirea de impozit pe clădiri. Societățile comerciale ce urmează să se instaleze în Parcul Industrial au de plătit anual 32.075 de euro că funcționează acolo, 22.300 de euro pentru administrare și 9.775 de euro pentru concesiune.

În 2016 s-au înregistrat pierderi în valoare de aproape 400.000 de lei, iar în 2017, pierderile s-au diminuat, ajungând la 276.000 de lei. Datoriile acumulate inclusiv la bugetul local a determinat Primăria Bistrița, prin Direcția de Taxe și Impozite, să execute silit firma care administrează Parcul Industrial.

„În cursul anului 2017, Direcția de Taxe și Impozite, din cadrul Primăriei Bistrița a emis un titlu executor pentru suma de 438.591 de lei, reprezentând impozit pe clădiri, teren și penalități aferente, datorate bugetului local. Suma a fost contestată în instanță de către societate, sub aspectul legalității și corectitudinii calculului datoriei”, se arată în raportul întocmit de către Business Park Bistrița Sud SRL.

În 2018 a rămas fără director, administrator, consultant juridic și contabil

De parcă nu era suficient, în anul 2018, societatea comercială și-a pierdut un consultant juridic, contabilul, directorul executiv prin demisie și administratorul prin acordul părților. Atunci, SRL-ul raporta doar doi angajați.

Din cauza acestor schimbări, Primăria Bistrița, acționarul acestui SRL, care a ajuns să îl execute silit, a fost nevoită să renunțe la una dintre investiții. Este vorba despre incubatorul de afaceri.

Cu toate aceste „greutăți”, în 2018, pentru parcul industrial au fost alocați: 155.000 de lei pentru un sistem de compensare energie reactivă, 45.000 de lei pentru un sistem de supraveghere video, 10.000 de lei pentru un sistem de control la accesul auto, 9.000 de lei pentru dotarea cu paratrăsnet a stației electrice din Parcul Auto. 

Avocatul Diana Morar cere demisia noului director

Avocatul și consilierul local Diana Morar nu consideră că noul director este cu mult mai productiv, iar anul acesta îi cerea demisia. Potrivit acesteia, Ioan Magda, directorul societății ar fi produs o daună de 70.000 de lei.

„Solicit demisia domnului Ioan Magda, directorul Societății Bistrița Sud care a produs o daună de 70.000 de lei și care nu a demonstrat că știe să conducă Societate Bistrița Sud, deși PSD i-a oferit cadou un contract de management pe patru ani. Societatea care administrează Parcul Industrial este finanțată din bugetul local și este condusă de domnul Ioan Magda, un om de încredere al PSD care primește salariu din bani publici. În 2018, conform datelor de pe site-ul propriu, Societatea Comercială Bistrița Sud a înregistrat pierderi de 70.000 de lei și în acest ritm o să intre cât de curând în faliment. Este foarte greu să înțelegem ce activități realizează persoanele angajate de această societate și care sunt plătite din bani publici, având în vedere că salariul managerului Ioan Magda este peste 10.000 de lei pe lună și mai există un salariu part-time al contabilului, care sunt bani risipiți în vânt de la bugetul local”, a declarat Diana Morar.

Fostul administrator al Business Park Bistriţa, Iuliu Dumitru, se lauda cu 10 firme rezidente în parcul industrial, care ar crea nu mai puţin de 150 de locuri de muncă. Este vorba despre Roindra Internaţional SRL Bistriţa – fabricarea de construcţii metalice, Datacor SRL Bistriţa – lucrări de instalaţii electrice, Centana Com SRL Bistriţa – înfiinţare fabrică de procesare lapte, Geto-Dacia Construcţii Pasive SRL Bistriţa, firma consilierului local Sorin Hangan – fabricarea de elemente din lemn pentru case pasive, Eurocompozite SRL, Bistriţa, firma care îi aparţine lui Dumitru Tănase – fabricarea fibrelor din sticlă, Flaely Grup SRL, tot din Bistriţa – lucrări de construcţii, CarpathWeld Industries SRL Bistriţa, firma fostului consilier local Kozuk Andrei – producţia de rezervoare/cisterne/continere metalice, TerraquaWaterSystems SRL Bistriţa – lucrări de construcţii pentru fluide, Brandis Berg SRL din Satu Mare – fabricarea ambalajelor din carton, Proterm-Line SRL Bistriţa, firma ce îi aparţine consilierului local Mircea Archiudean– atelier producţie mobilier.

2 COMENTARII

  1. Poate ca urmele alea ” de extraterestrii ” din … xxx … au avut acelasi scop si neconcesionand nimeni terenurile respective, au ramas fara obiect… si astazi le vedem noi inexplicabil .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.