Dupa moartea lui Bartolomeu Anania

IPS Streza desface Mitropolia Clujului ca pe un puzzle

La sfarsitul saptamanii trecute, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca doua dintre cele mai mari si importante eparhii ale Mitropoliei Clujului sa treaca in jurisdictia Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu si pastorita de IPS Lucian Streza. Aceasta decizie este una asteptata intrucat Mitropolia Clujului a fost formata la cererea expresa a unuia dintre cei mai de seama ierarhi ortodocsi din ultimii ani, IPS Bartolomeu Anania. Dupa moartea lui, turma pe care a pastorit-o a fost destramata.

Vineri, la ora 17.00, dupa terminarea discutiilor din cadrul Sfantului Sinod a fost facuta publica decizia de dezmembrare a Mitropoliei Clujului.
“Sfantul Sinod a luat act de dorinta liber exprimata a clerului si credinciosilor din Adunarile eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei si Episcopiei Devei si Hunedoarei privind revenirea in jurisdictia Mitropoliei Ardealului. Ca atare, a fost aprobata modificarea jurisdictiei teritoriale a celor doua Mitropolii din Transilvania si a Mitropoliei Banatului, dupa cum urmeaza: Mitropolia Ardealului avand ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Episcopiei Covasnei si Harghitei si Episcopia Devei si Hunedoarei. Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului avand ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului si Episcopia Salajului. Mitropolia Banatului avand ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Timisoarei, Arhiepiscopia Aradului si Episcopia Caransebesului”, arata comunicatul oficial al BOR.
Dupa aflarea acestei vesti, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, nu a mai raspuns la telefon pentru a oferi detalii suplimentare vizavi de ruperea mitropoliei clujene, insa chestionat in trecut pe aceasta tema, el a sfatuit credinciosii “sa nu intre in panica”.

Inca de anul trecut, prea-cuviosii si-au dat in carti

Hotararea survine deciziei de rearondare a celor doua mitropolii din Transilvania, luata in cadrul sedintei sinoadelor reunite ale acestora din 16 decembrie, anul trecut.
„Eparhia Alba Iuliei va trece sub jurisdictia Mitropoliei Ardealului. In sinodul reunit al celor doua Mitropolii din 16 decembrie s-a luat aceasta hotarare, iar rearondarea se face in urma consultarii Adunarii Eparhiale”, a precizat pentru Radio TRINITAS parintele Liviu Stanciu, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Pentru a deveni efectiva, hotararea are nevoie de aprobarea Sfantului Sinod, a declarat consilierul juridic al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Ioana Maria Tutui. „Rearondarea propriu zisa va fi stabilita prin hotararea Sfantului Sinod potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane. Se va pune in discutia Sfantului Sinod, din Eparhie va pleca o solicitare si actul final prin care se va face rearondarea va fi hotararea Sfantului Sinod (…) acesta va fi pasul final”, a precizat consilierul juridic al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Ioana Maria Tutui. Arhiepiscopia Alba Iuliei este, in prezent, parte componenta a Mitropoliei Albei, Crisanei si Maramuresului. Situatia dateaza din 2006, de la infiintarea celei de-a doua mitropolii din Transilvania, sub conducerea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania.

IPS Andreicut ramane cu o mitropolie mai mica

Aceasta mutare, poate fi interpretata de laici si ca o lovitura “sentimentala” primita de Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, pentru ca sfanta fata bisericeasca a condus Arhiepiscopia Albei Iulia timp de 20 de ani.
Aceste zvonuri erau vehiculate inca de anul trecut. “Eu consider ca alipirea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, la Mitropolia Ardealului de la Sibiu este prematura. Eu nu am luat in calcul aceasta ipoteza, in primul rand, pentru ca nu este acum de actualitate. Ideea poate fi eventual luata in calcul si analizata doar dupa incheierea alegerilor pentru scaunul mitropolitan de la Cluj“, aprecia Andrei Andreicut, in martie 2011.
Insa, decizia va fi luata de Sfantul Sinod care se va intruni la jumatatea lunii viitoare.  
Aceasta cerere a venit din partea noului Arhiepiscop al Albei Iulia, IPS Irineu Pop, care, in mod ironic a fost pentru cativa ani vicarul lui Bartolomeu Anania. De altfel, o serie de voci spun ca Mitropolia Ardealului a fost special facuta pentru Bartolomeu Anania, iar, de la trecerea lui nefiinta ar urma un procesul de demontare a mitropoliei. Mai mult,  IPS Laurentie Streza, conducatorul Mitropoliei Ardealului, este unul dintre apropiatii Patriarhului Daniel.
Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a fost infiintata in 2005 la cererea lui Bartolomeu Anania, care a fost unul dintre “romanii de fier” al ultimelor decenii ortodoxe. Prin aparitia acestei noi mitropolii, Mitropolia Ardealului, cea traditionala, a ramas doar cu patru judete: Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna, unde romanii ortodocsi sunt foarte putini.
Pe langa Oradea si Alba Iulia, la Mitropolia Ardealului va mai adera si Episcopia Devei si Hunedoarei “A avut loc sedinta Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, intrunire in cadrul careia au fost convocati intiistatatorii eparhiilor sufragane din Mitropolia Banatului. Pe ordinea de zi a sedintei, printre altele, a fost analizat si Procesul verbal al Adunarii Eparhiale al Episcopiei Devei si Hunedoarei, intrunita in 19 ianuarie 2012, document care supune spre aprobare Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, revenirea Episcopiei Devei si Hunedoarei sub jurisdictia canonica a Mitropoliei Ardealului. In urma supunerii la vot, hotararea a fost aprobata, urmand a fi inaintata Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane care se va intruni in data de 16 februarie 2012, sub presedentia Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei”, arata reprezentanti ai Mitropoliei Ardealului.

Numarul total al credinciosilor ortodocsi al Mitropoliei Clujului (in conformitate cu datele recensamantului din 2002):
-Arhiepiscopia Clujului: 766.598 de credinciosi (522 parohii si 22 manastiri, 1 schit)
-Arhiepiscopia Alba Iuliei: 639.127 de credinciosi (581 parohii si 29 manastiri si 13 schituri)
-Episcopia Oradiei: 379.923 de credinciosi (351 parohii si 10 manastiri)
-Episcopia Maramuresului si Satmarului: 583.600 (442 parohii si 25 manastiri si 4 schituri)
-Episcopia Salajului: 143.562 de credinciosi (212 parohii, 5 manastiri si 2 schituri)

Mitropolia paralela
Infiintarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, cu sediul in Cluj-Napoca, in paralel cu aceea a Ardealului, cu sediul la Sibiu a fost propusa de sapte ierarhi ardeleni si a primit aprobarea Sfantului Sinod la 4 noiembrie 2005, cu 38 de voturi pentru si 2 abtineri. In sedinta sa de lucru, 18 ianuarie 2006 Sfantul Sinod i-a definit denumirea, teritorialitatea si locul ei in diptice, ea cuprinzand 5 eparhii, 8 judete, fiind a patra Mitropoliei in dipticul Bisericii Ortodoxe Romane, dupa Mitropoliile Munteniei si Dobrogei, Moldovei si Ardealului. La 1 martie 2006 Adunarea Nationala Bisericeasca a aprobat inscrierea ei in articolul 5 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.