Ioan Turc, primarul municipiului Bistrița, a acordat un interviu pentru Gazeta de Bistrița, în care trece în revistă realizările sale din ultimii patru ani în administrația locală, dar și viziunea sa pentru viitorul urbei.

Reporter: Care sunt cele mai mari realizări din mandatul dumneavoastră de primar?

Ioan Turc: Într-o perioadă de 3 ani de zile, am implementat proiecte importante, dar am și pregătit documentații pentru viitoare investiții care vor aduce multe beneficii orașului. Amintesc Linia Verde, Axa reconfigurată de transport Gării – Năsăudului, reabilitarea zonei de pământ a străzii Tărpiului, noua punte de pe strada Tudor Vladimirescu, refacerea străzii Mihai Viteazul cu sistem de preluare a apelor pluviale, modernizarea străzilor Simfoniei, Valea Ghinzii, Subcetate, punerea în funcțiune a unei noi stații de mixturi asfaltice și demararea unui proces de asfaltare a drumurilor de pământ, reabilitarea termică a 61 de blocuri și pregătirea documentației pentru alte circa 100.

Sunt multe. Cel mai recent e proiectul-pilot pentru transportul gratuit al elevilor cu microbuze electrice. Dar aș menționa și un eveniment care va rămâne un reper peste timp pentru orașul nostru: găzduirea Galei UNITER în 2022.

Rep.: Dar care au fost cele mai mari nereușite?

Ioan Turc: Mi-aș fi dorit finalizarea mai rapidă a lucrărilor la pasajul pietonal subteran din Decebal, dar au existat motive obiective pentru întârziere. Reamintesc că o sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcții, mai mult sau mai puțin cinstită, a blocat lucrările circa 6 luni. Cu toate acestea, în curând circulația pietonală și auto va fi reluată peste pasaj, urmând ca lucrările să continue în subteran, prin montarea lifturilor, a scărilor rulante și realizarea finisajelor.

Rep.: Prin ce se va deosebi noul mandat de primar al Bistriței față de cel care tocmai se încheie?

Ioan Turc: Am dobândit o experiență importantă, inclusiv de gestionare a șantierelor, deci îmi va fi mai ușor să continui decât mi-a fost să încep. Pe de altă parte, am gândit împreună cu echipa o serie de proiecte în care m-am implicat personal, pe care le cunosc în amănunt și pe care aștept cu nerăbdare să le implementăm.

Rep.: Cum vedeți dezvoltarea municipiului Bistrița în următorii 10 ani? Dar în următorii 20 de ani? În ce ar trebui să investească Primăria Bistrița pentru a face din oraș un loc în care să înveți și să locuiești cu plăcere?

Ioan Turc: În următorii ani, vom finaliza toate lucrările de infrastructură. Municipiul nu va mai avea străzi de pământ sau fără utilități de bază, iar Planul Urbanistic General, aflat în elaborare, va crea cadrul unei dezvoltări armonioase.

Centura ocolitoare va deveni realitate, vom respira un aer curat într-un oraș mai prietenos cu mediul.

Creșele, grădinițele și școlile vor oferi cele mai bune condiții. Orașul se va dezvolta economic prin industrii și servicii inovative, parcul pentru dezvoltare inteligentă și incubatorul de afaceri, care vor demara în curând, reprezentând pași importanți în această direcție.

Văd Bistrița ca pe un centru studențesc plin de viață. Oferta de recreere și divertisment ne va transforma într-o atracție regională și vom deveni cu adevărat o putere culturală la nivel național.

Spațiile verzi vor predomina, clădirile vechi vor fi în întregime restaurate și blocurile reabilitate. Vom folosi surse de energie regenerabilă, transportul în comun va fi integral ecologic, iar Bistrița va fi conectată de toate localitățile importante din zonă. Digitalizarea va fi omniprezentă și orașul va fi unul dintre cele mai sigure din România.

Este esențială includerea în sistemul de autostrăzi, drumuri expres și căi ferate rapide. Construirea unui aeroport cargo în șesul Jelnei cred că ar fi foarte oportună, devenind astfel un centru logistic important, fiind pe ruta de legătură între Transilvania și Moldova. Vom depăși numărul de 100.000 de locuitori, care va accelera dezvoltarea economică și socială a Bistriței.

Rep.: Puteți numi niște proiecte pentru municipiul Bistrița care să se întindă pe parcursul mai multor ani nu doar în perioada unui mandat?

Ioan Turc: În 2021, am semnat un protocol cu CNAIR referitor la centura ocolitoare pentru preluarea la Primărie a proiectului tehnic și execuției după finalizarea studiului de fezabilitate, fapt care va grăbi implementarea proiectului. Apreciez că acest lucru va fi posibil în cursul anului viitor, dar realizarea efectivă a variantei de ocolire Bistrița ar putea dura circa 4 ani.

De asemenea, proiectul Linia Albastră va fi etapizat. Prima parte, cu finanțare asigurată, va trata noul culoar de mobilitate de lângă Dealul Cocoș până la strada Simpozionului, inclusiv viitoarea zonă de promenadă de la Podul Jelnei la Podul Budacului. A doua etapă va cuprinde perimetrul până la Sărata.
Totodată, proiectarea și construirea unui campus studențesc reprezintă un proiect amplu, pe termen mediu.

Extinderea și modernizarea actualului parc industrial și realizarea altor parcuri tehnologice inteligente, de asemenea, sunt cuprinse într-un proiect care se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp.

Rep.: Cum veți colabora cu un președinte de Consiliul Județean dacă va fi tot de la PSD? Ce nu ați mai face așa cum ați făcut în ultimii 4 ani?

Ioan Turc: Aș dori să colaborez în anii următori cu Robert Sighiartău în calitate de președinte al Consiliului Județean. Altminteri, așa cum am demonstrat deja, pentru mine, interesul orașului nu are culoare politică. Ce nu aș mai face? Nu aș mai relua proiectele altora, pentru a căror optimizare e nevoie de mai multă energie decât pentru proiecte noi și bine gândite.

Gazeta de Bistrița

1 COMENTARIU

  1. Având în vedere alegerea primarilor prin scrutin uninominal, într-un singur tur, cele mai mari sanse le are primarul aflat în funcție. Modificarea legislativă a fost inițiată pentru alegerile locale din 2012, de fostul PDL, partid controlat la vremea respectivă de Traian Băsescu și dispărut de pe scena politică după fuziunea prin absorbție cu PNL în 2014. La vremea respectivă, social-democrații, deși s-au numărat printre inițiatorii legii, au combătut proiectul în Parlament și au votat împotriva adoptării acestuia. La vremea respectivă, social-democrații, deși s-au numărat printre inițiatorii legii, au combătut proiectul în Parlament și au votat împotriva adoptării acestuia.
    Alegerea primarilor prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin ar fi trebuit asociat cu limitarea numărului de mandate la cel mult două.
    Prin urmare, dat fiind faptul că la alegerile dintr-un singur tur de scrutin câstigătorul este candidatul cu cel mai mare de voturi, chiar dacă procentual este mult sub 50% (vot minoritar).
    In cazul orasului Bistrita favorit este actualul primar Ioan Turc, mai ales că el se află la primul mandat si a demarat executia unor proiecte care nu pot fi încheiate în doar 4 ani, fapt pentru care cei mai multi alegători sunt dispuşi să-i acorde al doilea mandat pentru continuitate, conform principiului „un mandat e prea puţin, iar peste două sunt prea multe”.
    Au existat mai unele initiative legislative de revenire la alegerea primarilor din 2 tururi de scrutin la fel ca in cazul alegerilor prezidentiale dar nu s-a reusit, deoarece in parlament s-au opus de fiecare dată marile partide PSD si PNL care alcătuiesc „monstruoasa coalitie” de guvernare.
    Mult succes primarului Ioan Turc pentru câstigarea celui de-al doilea mandat la Primăria Bistrița!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.