Ioan Turc, primarul Bistriței, a efectuat, zilele trecute în Israel, în orașul Rehovot, înfrățit cu municipiul Bistrița, răspunzând invitației domnului primar Rachamim Malul.
„A fost o oportunitate de a cunoaște viziunea administrației locale cu privire la evoluția urbanistică, socială și economică dintr-un important oraș din Israel, aflat la 20 de km de Tel Aviv, dar mai ales modul în care se stabilesc aici prioritățile pentru investițiile publice. De asemenea, am avut ocazia să vizitez obiective importante, cum ar fi Institutul de Știință Weizmann sau companiile Aleph Farms și Applied Materials.
Un moment cu o profundă încărcătură emoțională l-a constituit prezența la Memorialul Victimelor Holocaustului din Ierusalim, un loc de purificare a conștiinței colective pentru dramele la care a fost supusă populația evreiască înainte și în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale”, a precizat edilul.

De asemenea, Ioan Turc a mai spus că a avut prilejul să cunoască membri marcanți ai comunității românilor din Rehovot.

„Așa cum se știe, evreii originari din România și-au adus o contribuție decisivă la structurarea și dezvoltarea noului stat israelian după 1948, prin nivelul de educație și experiența lor în multiple domenii, ei păstrând o puternică afecțiune pentru țara natală. Totodată, am avut onoarea să îl întâlnesc și pe Excelența Sa domnul Radu Ioanid, ambasadorul României în statul Israel, cu care am purtat discuții despre strângerea legăturilor conaționalilor noștri cu membrii comunității românești din Israel.


Le mulțumesc pentru buna primire prietenilor din Rehovot, domnului primar Malul, domnului viceprimar Yaniv Markovitz (un om politic și de administrație de mare perspectivă), doamnei Avital Regev-Kesar (șefa biroului de afaceri internaționale). De asemenea, adresez mulțumiri în mod special domnului Moshe Basch, care, alături de familia sa, reprezintă un pilon important al bunelor relații dintre cele două orașe.
În viitorul apropiat, o delegație din Rehovot, însoțită de reprezentanți ai unui mare ziar israelian, va vizita Bistrița și județul nostru, pentru a identifica oportunități de dezvoltare a cooperării bilaterale pe componenta de turism. Am convenit că vom face și schimburi de experiență la nivel școlar, pentru început câte 10 elevi din Rehovot și Bistrița urmând să ia contact direct cu realitățile din celălalt oraș înfrățit.
Putem spune cu certitudine că avem prieteni adevărați în Israel, iar parteneriatul instituțional dintre municipalitățile din Bistrița și Rehovot va deveni mai dinamic, cu avantaje sporite pentru ambele părți!”, a conchis Ioan Turc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.