Deputatul Ioan Turc, candidatul PNL în Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, a acordat în exclusivitate un interviu în Gazeta de Bistriţa, în care ne dezvăluie o altă faţă, cea a omului obişnuit.
De această dată politicul a fost lăsat la o parte, Ioan Turc vorbindu-ne despre familie şi planuri de viitor.
Ioan Turc: Sunt un om ca toţi oamenii. Am crescut şi am învăţat în Bistriţa, m-am reîntors în Bistriţa după terminarea facultăţii, a masteratului. Mă consider bistriţean, prietenii mei sunt aici, proiectele mele sunt legate de Bistriţa. Aici locuiesc împreună cu familia mea, cu soţia şi copilul meu, iar părinţii mei locuiesc tot în Bistriţa – mama este bistriţeancă – aşa că acest oraş este, până la urmă, universul meu.
Gazeta de Bistriţa: Ce v-a determinat să intraţi în politică?
Ioan Turc: Sunt un om de acţiune. Nu poţi schimba lumea în care trăieşti decât dacă eşti un participant la joc şi consider că am avut, am şi voi avea ceva de spus în acest joc prin care încercăm să facem lumea în care trăim puţin mai bună.
Gazeta de Bistriţa: Dacă nu aţi fi intrat în politică, ce carieră aţi fi urmat, pe ce drum aţi fi mers?
Ioan Turc: Aş fi fost cu siguranţă consilier juridic. Am studii juridice şi am început activitatea de consilier juridic pe platforma economică a Bistriţei, unde am făcut consiliere juridică pentru societăţi comerciale mari din municipiu. E o perioadă de care îmi aduc aminte cu mare plăcere, e o perioadă în care am câştigat multă experienţă din punct de vedere profesional şi, cu siguranţă, rămâne profesia mea de bază. Oricând, m-aş reîntoarce cu plăcere la profesia de jurist, de consilier juridic, mai ales că şi această profesie îţi dă foarte, foarte multe satisfacţii.
Gazeta de Bistriţa: Se întâmplă de multe ori ca românii să spună despre ei înşişi că nu sunt tocmai în regulă. Ba că sunt inconsecvenţi, ba comozi. Ne-am cam pierdut respectul de sine…
Ioan Turc: E adevărat. Trebuie să ne recâştigăm încrederea în noi, ca oameni, ca popor, ca români, mai ales că nu am auzit la niciun alt popor să se autocaracterizeze negativ. Trebuie să terminăm cu lamentaţiile. Suntem o ţară şi un popor cu un potenţial uriaş, suntem o ţară importantă în Europa şi cea mai mare ţară din sud-estul Europei. Suntem o ţară cu un potenţial natural extraordinar, care nu cred că este mai prejos decât cel al Italiei sau al Elveţiei din punct de vedere turistic. Uitaţi-vă la Transilvania, este un spaţiu mirific. Dar avem şi litoral, avem şi staţiuni balneoclimaterice. De asemenea, românii sunt oameni deosebit de inventivi, sunt oameni inteligenţi şi harnici. Avem în momentul de faţă milioane de români care muncesc în străinătate, oameni care susţin economiile ţărilor în care muncesc şi susţin economia României, susţinându-şi, bineînţeles, familiile pe care le-au lăsat în ţară. Cred că românii care sunt peste hotare sunt apreciaţi în comunităţile în care trăiesc şi muncesc, sunt oameni căutaţi pentru hărnicia lor, sunt oameni cinstiţi şi de cuvânt. Sunt şi excepţii, care sunt întotdeauna „valorificate” de presă, deoarece senzaţionalul este cel care atrage, cel care face un produs jurnalistic să se vândă, dar nu cred niciun moment că situaţii gen Mailat pot caracteriza România şi pe români. De asemenea, sunt absolut convins că suntem oameni cu foarte multe capacităţi şi cu foarte multe resurse şi cred că nu peste mult timp România va fi o adevărată forţă în Europa. Dezideratul nostru este ca România să ajungă a şaptea putere economică a Europei, pentru că din punct de vedere demografic şi din punct de vedere al populaţiei şi al întinderii ţării noastre suntem a şaptea ţară în Uniunea Europeană. Putem să ajungem a şaptea ţară în UE dacă vom fi consecvenţi, dacă nu vom face excese, dacă ne vom urmări cu foarte mare atenţie interesul naţional, dacă această creştere economică care durează de câţiva ani de zile va continua. Uitaţi-vă la alte ţări europene care au pornit dintr-un punct nu mai bun decât cel al României. Irlanda, Grecia, Portugalia sunt ţări care au înregistrat progrese după intrarea în UE. Am convingerea că şi România va avea peste un an de zile o faţă cu totul nouă.
Gazeta de Bistriţa: Fiecare persoană, indiferent de punctul pe care l-a atins în carieră are anumite pasiuni, hobby-uri. Care sunt pasiunile dumneavoastră, cum vă place să vă petreceţi timpul liber?
Ioan Turc: Încerc să-mi petrec timpul liber cu familia. Am un băieţel care din acest an este şcolar, am împărtăşit emoţia primei zile de şcoală cu el. Mărturisesc că folosesc fiecare moment pe care mi-l pot permite pentru a sta împreună cu fiul meu şi cu soţia mea. De câteva zile am cumpărat un avion teleghidat şi am reuşit să-l înălţăm împreună. A fost un moment cu totul şi cu totul deosebit. Nu este mai puţin adevărat că activităţile mele zilnice presupun foarte multă energie şi implică foarte mult timp. Încerc totuşi să creez o anumită armonie, să împart cât pot mai bine timpul pe care îl aloc activităţilor mele publice şi timpul pe care îl acord familiei. Îmi place mult să citesc. Indiferent la ce oră mă culc citesc câteva pagini. Îmi place, de asemenea, să înot. Mă bucur că în Bistriţa există un bazin şi atunci când am puţin timp liber merg cu băieţelul meu la bazin. De asemenea, îmi place foarte mult să schiez şi sper că în această iarnă voi putea să smulg câteva ore şi pentru schi.
Gazeta de Bistriţa: Cum vă susţine familia în cariera politică?
Ioan Turc: Prin multă răbdare şi printr-o foarte curată înţelegere, pentru că altminteri, recunosc, nu aş fi reuşit şi nu aş putea să continui activitatea mea politică. Mă bucur că soţia mea înţelege faptul că ceea ce fac implică foarte mult timp şi datorită acestui lucru am şi o stare bună de spirit, am tonus şi e foarte important atunci când te întorci seara acasă mediul în care intri să fie unul pozitiv.
Gazeta de Bistriţa: Care a fost cel mai greu moment din viaţa dumneavoastră şi care a fost cel mai fericit?
Ioan Turc: Cred că cel mai greu moment este întotdeauna cel care urmează. Cred că cel mai important şi cel mai dificil moment îl constituie alegerile care se apropie. Am investit mult, şi timp şi inteligenţă, am pus foarte mult suflet în toate proiectele pe care le-am demarat în municipiul Bistriţa şi la nivel judeţean şi sunt conştient că alegerile care urmează sunt deosebit de importante pentru mine ca om, dar şi ca politician. De aceea le aştept cu emoţie, dar şi cu încredere.
Dacă este să mă gândesc la cel mai fericit moment din viaţa mea, bineînţeles este momentul în care s-a născut băieţelul meu, Ion Alexandru.
Gazeta de Bistriţa: Ce proiecte personale aveţi, în afară de cele din viaţa politică?
Ioan Turc: Proiectele publice şi cele legate de familia mea au foarte multe suprapuneri. Atunci când proiectele mele vor fi gata vom avea un oraş mai frumos şi un oraş în care standardul de viaţă va fi mai bun. Este până la urmă şi oraşul în care trăieşte şi va trăi copilul meu. Vom avea un Centru istoric înfrumuseţat, reabilitat, vom avea o nouă zonă economică înfloritoare, vom avea un campus universitar, vom avea foarte multe spaţii verzi, vom avea un oraş curat. Toate aceste lucruri nu pot fi rupte unul de celălalt şi de aceea cred că planul personal şi planul public au foarte multe tangenţe.
Liana Mureşan
Foarte frumos interviu dar azi cat mai are valoare din ceea ce visa domnul Turc,cat e adevar si cat e minciuna?