Deputatul Ioan Ţintean, membru marcant al PNL BN, a acordat în exclusivitate un interviu „Gazetei de Bistriţa”, în care vorbeşte despre realizările sale şi proiecte de viitor. Liberalul atinge, printre altele, şi o temă fierbinte, cea a crizei economice.
Ioan Ţintean: Pentru mine în primul rând, anul 2008 a însemnat un cumul de realizări pe care le-am avut împreună cu PNL într-un mandat de patru ani la conducerea Finanţelor, şi, bineînţeles, realizările pe linie de partid, împreună cu colegii mei, din această perioadă. Atât timp cât am condus Finanţele judeţene, activitatea mea politică s-a diluat, având în vedere sarcinile mele de funcţionar public. Aşa cum am afirmat şi cu alte ocazii, n-am dorit să renunţ la activitatea mea politică şi legăturile cu partidul din care fac parte. După cum se ştie chiar am candidat în 2007 pentru funcţia de preşedinte al filialei judeţene. Am putea spune că am reuşit să îmbin destul de bine economicul cu politicul, fără să trasez neapărat o graniţă între acestea sau să stabilesc o prioritate între ele. Pe de altă parte, înclin să cred că situaţia în care ne aflăm datorită crizei actuale, pârghiile principale sunt la îndemâna politicului. În ceea ce priveşte partea a doua a întrebării, se cunoaşte faptul că PNL a obţinut rezultate bune în alegeri, dar nu sunt excepţionale, având în vedere că ne aflăm tot pe poziţia a treia în judeţ, deşi procentele obţinute au fost mai bune decât la alegerile anterioare. Va trebui să gândim împreună cu colegii din filiala judeţeană noi forme de abordare a activităţii politice, astfel încât să accedem pe primele două poziţii în judeţ.
Gazeta de Bistriţa: Cum vedeţi funcţionarea alianţei dintre PD-L şi PSD?
Ioan Ţintean: Această întrebare îşi aşteaptă răspunsul cel puţin din două puncte de vedere. În primul rând, dacă „preşedintele jucător” şi-a dorit o majoritate confortabilă, atunci nu mai este o surpriză pentru nimeni. Din punctul meu de vedere, Băsescu a reuşit să suprime o voce tăioasă, vehementă şi permanentă împotriva sa. Astfel, cu acestă formulă de guvern şi-a atins principalul scop, fapt ce-i este folositor pentru viitoarea sa candidatură la preşedinţie. Pe de altă parte, această refacere a FSN-ului a fost pentru toată lumea o surpriză, una neplăcută. Apoi, PD-L încă nu şi-a clarificat opţiunile pentru stânga sau dreapta politică. Dacă până mai ieri se raliase la Internaţionala socialistă, acum sunt alături de Popularii europeni. Alianţa este cam împotriva firii, dar vom vedea cât şi cum va rezista. Încărcătura clientelară este deosebit de mare şi ca atare greu de satisfăcut. Problemele dificile vor fi la rectificările bugetare, când cei din teritoriu vor avea „pretenţii”. Atunci se va deschide „cutia Pandorei”. De aici vor apărea neînţelegerile, după părerea mea.
Gazeta de Bistriţa: Cum apreciaţi votul uninominal?
Ioan Ţintean: Pot spune că acesta se încadrează într-o formulă parţial fericită. Personal, mi-am dorit ca oamenii să poată alege ceea ce-şi doresc, dar nu s-a dus până la capăt acest lucru. Cum a fost şi cazul meu, un candidat de pe locul doi sau trei poate fi alesul calculatorului. Eu mi-aş fi dorit ca cel de pe primul loc şi următorul să intre în turul doi, dacă nu s-a obţinut de către acesta 50% plus un vot. Cu această completare găsesc normal şi firesc uninominalul. În aceste condiţii câştigătorul face dovada că este câştigătorul real al electoratului şi reprezentativ pentru el. Cred că aşa se va face în final şi alegerile vor fi mai aproape de dorinţa reală a alegătorilor.
Gazeta de Bistriţa: Credeţi că actualii aleşi sunt mai reprezentativi decât cei din legislatura anterioară?
Ioan Ţintean: Evident. Dau în acest sens exemplul PNL, din cei 65 de deputaţi 40 sunt noi şi nu sunt nici sportivi, nici cântăreţi, ci oameni politici autentici, care şi-au câştigat pe merit locul în Parlament. Dacă aproape două treimi din deputaţi au fost aleşi în acest fel, rezultă că alegătorii au optat pentru calitatea politică a aleşilor şi nu pentru alte calităţi. A nu se înţelege că nu sunt apreciate calităţile sportive sau culturale ale candidaţilor, dar vreau să spun că între cei 40 de care vorbeam sunt oameni de mare calitate profesională şi reprezentativă pentru structura societăţii româneşti actuale. Revenind, pot spune că uninominalul a adus în Parlament oameni de o mai bună calitate.
Gazeta de Bistriţa: Cum credeţi că se va rezolva situaţia critică din Consiliul Judeţean?
Ioan Ţintean: Situaţia la care vă referiţi nu este una de invidiat. Eu cred că dacă se respectă protocolul încheiat această problemă, se rezolvă foarte simplu. În cazul judeţului nostru se poate rezolva în prima şedinţă. Eu am citit o declaraţie a liderului PD- BN unde vorbea ceva despre o broască şi asta nu mă face să cred că rezolvarea este simplă. Finalizarea ar însemna să avem vicepreşedinţi şi comisiile legal alese şi să funcţioneze conform organigramei pentru acestea. Problema vine şi din altă parte. Partenerii noştri au ales să plutească în altă barcă fără să ne consulte. În aceste condiţii, ca partid de opoziţie, noi ne vom strădui să obţinem maximum posibil din situaţia în care ne aflăm şi în acest fel să ne putem ţine promisiunile făcute în campanie.
Gazeta de Bistriţa: Profilul dumneavoastră profesional v-ar fi îndreptăţit să faceţi parte din Comisia de Buget-Finanţe în Parlament, dar faceţi parte din altă comisie, cum comentaţi aceasta?
Ioan Ţintean: Da, Comisia de cercetare a abuzurilor şi modul de rezolvare a petiţiilor, dar nu mă nemulţumeşte acest lucru, fiind o comisie nouă şi foarte interesantă unde eu voi afla lucruri importante pentru activitatea mea ulterioară. Vă pot spune că în această comisie pot fi audiate orice persoane cu excepţia Preşedintelui. Regret că din această poziţie nu pot face foarte multe pentru alegătorii mei şi pentru judeţ. Am promisiuni ca începând cu luna februarie să ajung la buget-finanţe, opţiunea mea fiind cunoscută de liderii noştri. În opoziţie fiind, nu voi avea un rol foarte activ în niciuna din comisii, sper că am fost înţeles.
Gazeta de Bistriţa: Ce planuri de perspectivă v-aţi făcut pentru această legislatură în noua calitate pe care o aveţi?
Ioan Ţintean: Încă de la începutul campaniei mi-am propus să rezolv unele probleme cu care se confruntă administraţiile locale şi pe care eu le cunosc. Mă gândesc să fac o inventariere a problemelor din colegiul în care am candidat, pe care să le ordona şi clasifica în funcţie de importanţă şi domenii, şi cu acestea să „bat la uşile” unde se pot rezolva şi să le rezolv. Nu voi mima munca de parlamentar şi, aşa cum sunt obişnuit, voi face să se vadă ceva în urma muncii mele. Nu fac parte dintre cei ce se mulţumesc cu puţin.
Gazeta de Bistriţa: Ce perspective vedeţi pentru ţară şi pentru judeţ în condiţiile crizei care se accentuează?
Ioan Ţintean: Desigur şi ţara noastră va fi afectată de criza economică. Va fi afectată mai ales în zonele puternic industrializate. În judeţul nostru efectele vor fi mai reduse decât în Galaţi, de exemplu, dar vor fi. Efectele se vor resimţi mai acut pe domeniul ocupării forţei de muncă şi în domeniul pieţelor de desfacere a produselor. Se vorbeşte de programe anticriză. Am la mine programul de guvernare, pe care l-am studiat, dar nu am găsit măsuri concrete care să mă facă să cred că sunt măsuri anticriză, şi nu spun acest lucru din dorinţa de a critica pentru că sunt în opoziţie. Unele măsuri chiar m-au făcut să zâmbesc. Dau exemplul deficitului bugetar unde se vorbea de doi şi ceva la sută, iar aici găsesc cifre de patru şi ceva la sută din PIB şi că va creşte. Deficitul bugetar poate creşte, dar nu oricum.O ţară poate avea un deficit mare, dar poate să nu fie în dezavantaj. Uneori se poate crea voluntar un deficit bugetar mai mare, iar în criză se practică această formulă. Însă nu dând slobozenie consumului, salariilor, etc., ci mergând în zona cheltuielilor pentru infrastructură de exemplu, adică voit faci cheltuieli mari, dar într-o zonă care îţi aduce ceva. Astfel, ocupând forţa de muncă încasările la buget vor creşte şi efectul crizei se diminuează. Achitarea datoriei publice neapărat nu este o soluţie, la fel şi reducerea de personal sau alte măsuri coercitive nu pot aduce relansarea economică şi depăşirea impasului în care ne aflăm. Există pericolul ca efectele acestei crize să degenereze şi să se mute în spaţiul psihologic în care poate deveni mult mai periculoasă. Este nevoie ca cei ce doresc să rezolve aceste probleme să aibă cunoştinţe de fiscalitate care nu are puţine secrete.
Alexandru Tohati
Ce faceti d-le Tintenu il mai tineti pe Turc in partid sau il trimiteti inapoi in PD…