Ioan Moldovan, unul dintre cei mai bogați bistrițeni cunoscut pentru afacerile sale din domeniul turistic, hotelier și prelucrarea cărnii, se reprofilează. Acesta se pregătește să inaugureze o stație PECO într-una dintre cele mai căutate și aglomerate zone din oraș.

Omul de afaceri Ioan Moldovan, cunoscut pentru hotelurile sale și afacerile din domeniul prelucrării cărnii, pregătește un nou business. Acesta va deschide o stație PECO într-una dintre cele mai căutate zone din oraș: Calea Moldovei.

Ioan Moldovan a început deja demersurile pentru a solicita avizele necesare de la Agenția pentru Protecția Mediului, iar instituția a dat deja undă verde pentru proiectul omului de afaceri.

Primăria municipiului Bistrița a dat avizul de oportunitate PUZ-ului încă din a doua parte a lunii martie a acestui an, iar certificatul de urbanism a fost eliberat și el în toamna anului 2018. Municipalitatea avea înregistrat terenul respectiv ca teren arabil.

Potrivit documentelor depuse la Agenția pentru Protecția Mediului este vorba despre o suprafață de 2.500 de metri pătrați. Stația include o clădire cu parter și un etaj și platformă cu pompe, acoperită cu copertină metalică, care se vor întinde pe 400 de metri pătrați.

Zonele carosabile și pietonale vor ocupa 1.312 metri pătrați, iar spațiile verzi vor ocupa 30% din teren adică 734 de metri pătrați. Stația PECO va avea 5 locuri de parcare, intrarea urmând a se face din Calea Moldovei.

„Pe terenul studiat se vor amplasa: clădire stație, depozit produse petroliere subteran – două rezervoare de carburanți cu capacitatea totală de 120 de metri cubi pentru benzină și motorină, cu pereți dubli, un cămin de descărcare carburanți și două pompe de alimentare a autovehiculelor”, se arată în documentația făcută publică pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului.

Culmea este faptul că deși omul de afaceri Ioan Moldovan deține mai multe firme, autorizațiile și avizele sunt cerute de la Agenția pentru Protecția Mediului nu în numele vreunei societăți comerciale, ci în nume personal.

Omul de afaceri a scos la vânzare toate hotelurile

În urmă cu mai bine de un an, Ioan Moldovan a șocat pe toată lumea când își și-a scos la vânzare toate hotelurile deținute, precum și spațiile comerciale mai mult sau mai puțin utilizate.

Omul de afaceri a început cu șocurile încă de la debutul anului 2018. Atunci, acesta a concediat jumătate din angajații abatorului din Șieu Măgheruș, fiind nevoit să anunțe Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, de unde, evident, a transpirat informația și a ajuns în presă.

Ulterior, Ioan Moldovan a scos la vânzare toate cele trei hoteluri deținute, începând cu Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuța și terminând cu Hotel Coroana de Aur și Hotel Codrișor. Au fost scoase la vânzare și fostul restaurant lăsat în paragină de lângă gară, clădirea de la han, dar și halele de la Odyseia.

Toate cele trei hoteluri au fost scoase la vânzare anul trecut, în cursul lunii februarie, chiar în perioada în care Moldovan concedia jumătate din angajații abatorului. Primul care a atras atenția a fost Hotel Castel Dracula, scos la vânzare pentru nu mai puțin de 7 milioane de euro, cu TVA.

Hotelul, o adevărată atracție turistică se întinde pe 4.097 de metri pătrați și are trei etaje. Acesta are 140 de locuri de cazare, un restaurant, o cramă, două bucătării, o terasă și o zonă specială de agrement, unde doritorii pot să în întâlnească pe contele Dracula.

Ioan Moldovan a pus mâna pe acest hotel în anii `80, când l-a preluat în gestiune. În prima fază, omul de afaceri a luat contact cu castelul ca simplu bucătar. La începutul anilor `90, acesta a reușit să cumpere hotelul.

Dacă în prima fază Ioan Moldovan cerea 7 milioane de euro pe acest hotel-obiectiv turistic, un an mai târziu, acesta a lăsat 70% din preț, așteptând doar două milioane de euro pe „lăcașul” lui Dracula.

Tot după `90, Ioan Moldovan a pus mâna pe un alt simbol, de data aceasta al orașului. Este vorba despre Hotel Coroana de Aur, ridicat în anii `70 și considerat „hotelul partidului comunist”.

Pentru această unitate de cazare, Ioan Moldovan a cerut 14 milioane de euro, cu TVA. În preț este inclusă și casa din apropierea hotelului, în care a funcționat ani buni un pub și care este mai nou parte din terasa hotelului.

La cele două hoteluri scoase la vânzare se adaugă și Codrișor, situat la doi pași de ștrandul municipal. Unitatea în cauză asigura partea de alimentație publică când era deschis ștrandul și găzduia evenimentele dedicate promovării produselor din carne, realizate tot de o unitate de producție a lui Moldovan. Hotel Codrișor a fost scos la vânzare la prețul de 2,5 milioane de euro, cu tot cu TVA.

Motivele pentru care a vrut să își vândă Moldovan toate unitățile de cazare deținute sunt și la această oră neclare. Surse Gazeta de Bistrița spuneau încă din 2018 că se vehiculează două ipoteze. Una spune că Ioan Moldovan și-ar fi luat o țeapă importantă care i-ar fi adus datorii importante, iar cealaltă se referă la o reprofilare spre zona de imobiliare și un abandon al părții turistice.

Cert este faptul că Ioan Moldovan încearcă o reprofilare, însă nu spre imobiliare, ci spre piața de carburanți. Dacă va reuși să răzbată printre giganții din domeniu cu o stație PECO micuță, rămâne de văzut.

Firmele lui Moldovan pline de datorii

Faptul că Ioan Moldovan a fost într-un impas financiar s-a văzut și din situația în care se află firmele sale. Cumulat, datoriile firmelor sale trec de 100 de milioane de lei.

Agro Invest, pe care funcționa fabrica de prelucrare a cărnii, era societatea comercială cu cea mai mare cifră de afaceri. În 2017, aceasta ajungea la 84,8 milioane de lei. Atunci se înregistrau pierderi de 2,2 milioane de lei și datorii de 68 de milioane de lei.

Un an mai târziu, Agro Invest avea o cifră de afaceri de doar 28 de milioane de lei, pierderi de 22.595 de lei și datorii la fel de mari – 63,7 milioane de lei. De asemenea, dacă în 2017 erau 205 angajați, în 2018 au rămas doar 81, mai puțin de jumătate.

La fel s-a întâmplat și cu Combis, o altă firmă dedicată prelucrării cărnii. Dacă în 2017 aceasta înregistra o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de lei, în 2018 cifra de afaceri scădea la 34 de milioane de lei.

Ce s-a schimbat de la un an la altul în cazul acestui SRL este profitul. Astfel, dacă în 2017 firma era pe pierdere, înregistrând o gaură de 635.346 de lei, în 2018 aceasta a revenit pe profit înregistrând 3,7 milioane de lei. Datoriile în 2017 ajungeau la 36,7 milioane de lei, iar în 2018 au scăzut la 27,4 milioane. Numărul de angajați a scăzut doar cu 30 de la un an la altul.

Hotel Coroana de Aur SRL s-a menținut pe linia de plutire. În 2017 înregistra o cifră de afaceri de 14,8 milioane de lei și un profit de un milion de lei. În 2018, cifra de afaceri a ajuns la 15,3 milioane de lei, iar profitul net la două milioane de lei. Datoriile nu au lipsit nici ele, ajungând în 2017 la 4 milioane de lei, iar în 2018 la 3,3 milioane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.