Ministrul Muncii, Ioan Botiş a acordat un interviu Gazetei de Cluj în care explică care sunt prevederile noii legi a salarizării bugetarilor, cum va evolua şomajul anul viitor şi dacă se vor debloca posturile în sistem.

Reporter: Care vor fi beneficiile pe care le vor simţi bugetarii în urma adaptării noii legi a salarizării?
Ioan Botiş: În primul rând vor fi creşterile salariale cu 15%, începând cu 1 ianuarie 2011. Va fi o recuperare integrala până în 2012 şi apoi o creştere progresivă până în 2015, când legea se va aşeza în totalitate faţă de prevederile ei de astăzi.
Reporter: În 2015, cât vor fi creşterile salariale?
Ioan Botiş: Pot să vorbesc de o anvelopă totală care creşte cu 46,3% până în 2015.
Rep.: Luând în calcul inflaţia?
Ioan Botiş: Vorbesc despre o valoare absolută de creştere, dar trebuie să fac o remarcă în funcţie de posibilităţile pe care le are România: in funcţie de evoluţia economică din următorii ani putem creşte mai mult sau mai puţin.  Noi pe prognozele respective avem această creştere.
Rep.: V-aţi înţeles cu sindicatele la negocieri?
Ioan Botiş: Noi am negociat şi chiar am făcut o analiză. Am avut 48 de întâlniri pe legea salarizării şi ni s-a spus că am exagerat. Noi am negociat cu absolut  toate sindicatele, vorbesc despre cele care au dorit să vină la negocieri. Nu numai cu cele de reprezentativa naţională, ci şi cu cele locale.
Rep.: Câţi bugetari se vor concedia anul viitor?
Ioan Botiş: Nu se fac plecări, vor fi doar plecări naturale, adică ieşiri din sistem.
Rep.: Cu asumarea răspunderii ce şanse credeţi că aveţi?
Ioan Botiş: Vom depune miine legile în Parlament şi vom avea o angajare a răspunderii în următoarea săptămână. Depinde ce stabilesc birourile celor două camere.
Rep.: Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional sunt mulţumiţi de noua formulă a legii salarizării unitare?
Ioan Botiş: Nu-i vorba de o mulţumire. Nu am făcut legea ca să îi mulţumim pe cei de la FMI. Am negociat cu ei şi s-a obţinut “ok-ul”. Vreau să fiu foarte clar: nu am făcut legea ca să mulţumim pe cineva. Noi suntem un stat şi statul nu trebuie să mulţumească pe nimeni –  negociază. În cel mai rău caz poţi să spui lucrul acesta, dar nu că am mulţumit sau nemulţumit pe cineva.
Rep.: Există posibilitatea ca cei de la FMI să nu acorde următoarea tranşă având în vedere actuala formulă a legii?
Ioan Botiş: Nu. Pe negocieri s-a obţinut ok şi nu sunt observaţii din partea lor.
Rep.: Deblocarea posturilor va fi posibilă anul viitor?
Ioan Botiş: Va fi posibilă în măsura în care la şapte plecări va fi un post liber.
Rep.: În domeniul sanitar sau în alte sectoare vor fi făcute mai multe angajări?
Ioan Botiş: Sunt cazuri în care prin memorandum se pot aproba mai multe posturi, dar încă odată vă spun  în măsura în care  avem posturi libere în tot sistemul bugetar. Acele posturi vor fi suplimentare faţă de ce avem noi ca target: 1.290.000 de bugetari în sistemul public.
Rep.: Aceste angajări vor fi doar pe baza celor care pleacă din sistem, nu?
Ioan Botiş: Da. Am explicat. La şapte plecări din sistem un post se ocupă.
Rep.: S-a vehiculat varianta ca anumiţi bugetari mai performanţi să primească salarii mai mari, sau cei care au salarii mai mici să primească o compensaţie mai mare?
Ioan Botiş: Nu, este un fond de stimulare a performanţei de 2%.
Rep.: Şi în funcţie de cum îşi face fiecare bugetar treaba îşi va primi bani în plus?
Ioan Botiş: Ordonatorul principal de credite stabileşte cine primeşte, şi cine nu. Dar pentru 2011 este suspedat acest drept. Pentru 2011 vor primi numai 30% pe totalul ordonatorilor de credite.
Rep.: Cum credeţi că va fi şomajul anul viitor?
Ioan Botiş: Acuma sunt nişte evaluări pozitive. Din ce am văzut eu pe EUROSTAT se pare că industria îşi revine foarte bine. Asta înseamnă locuri de muncă ,şi cred că vom rămâne pe aceeaşi plajă. Fiind un tip extrem de optimist pot să garantez că o mică scădere a şomajului vom avea.
Rep.: O mică scădere cam cât ar însemna în procente?
Ioan Botiş: 0,5 % este o medie.
Rep.: Intenţionaţi să derulaţi şi alte ajutoare pentru şomaj?
Ioan Botiş: Nu. Eu sunt un tip care vede lucrurile în felul următor:stimulez întoarcerea pe piaţa muncii ,sau inserţia pe piaţa muncii. Deci este principiul meu fundamental. Oamenii trebuie să meargă să muncească.
Rep.: Dar dacă nu sunt locuri de muncă nu au unde să lucreze…?
Ioan Botiş: Locurile de muncă se crează dacă există presiune pe piaţa muncii ,şi în condiţiile în care vom avea creştere economică acest lucru se traduce prin creeare de noi locuri de muncă.
Rep.: Credeţi că misiunea dumneavoastră ca ministru este una dificilă? Vă consideraţi unul dintre cei mai încercaţi miniştrii?
Ioan Botiş: Nu, mă consider un om onest care vrea să îşi ducă la capăt reformele propuse. Eu cred că am o misiune pe care mi-am asumat-o, şi sper ca peste această perioadă să trecem cu bine.

Tiberiu Hrihorciuc

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.