Ioan Botiş, candidatul PD-L în Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor a acordat un interviu în exclusivitate pentru Gazeta de Bistriţa, în care ne vorbeşte de spre familia sa, hobby-uri şi proiecte personale.

Gazeta de Bistriţa: Cine este Ioan Nelu Botiş?

Ioan Botiş
: Sunt un bistriţean. Sunt un om dintre cetăţenii acestui burg, un om care îşi doreşte să trăiască într-un oraş mai curat. Până la urmă, sunt un om obişnuit de lângă fiecare dintre dumneavoastră. Iubesc acest oraş foarte mult şi am avut şansa şi privilegiul de a fi viceprimar al acestui municipiu între anii 2000 – 2004. Cred că pentru mine a fopst o experinţă în administraţie extraordinară. A fost un punct de plecare pentru ceea ce s-a întâmplat mai departe, ulterior ajungând director al AJOFM BN. Am lucrat timp de patru ani şi jumătate în această funcţie şi cred că am reuşit să mă apropiu foarte mult de oameni, să cunosc oamenii cu problemele lor şi mai ales cred că am fost unul din oamenii care întotdeauna a ştiut să îndină o mână atunci când a fost nevoie. Când cineva a venit la mine am avut întotdeauna uşa deschisă şi să încerc să ajut atât cât a fost posibil. Poate că nu întotdeauna am reuşit să-i ajut pe toţi şi poate că nimeni nu reuşeşte să facă acest lucru, dare u am încercat să comunic foarte mult cu concetăţenii mei, să rezolv într-o anumită măsură problemele lor şi prin aceasta eu pot să fiu fericit că pot să întind o mână celor care au încredere în mine.

Gazeta de Bistriţa
: Domnule Botiş, deşi sunteţi o persoană cunoscută, suntem siguri că bistriţenii vor să ştie mai multe amănunte din viaţa dumneavoastră. Am dori să ne spuneţi câteva cuvinte despre familia dumneavoastră.

Ioan Botiş: Cred că am o familie foarte frumoasă, noi suntem oameni care cred unul în celălalt. Am o soţie minunată, este din Turda. Eu cred că familia mea este una dintre cele mai minunate familii, suntem foarte închegaţi ca familie. Avem doi copii, doi băieţi. Unul dintre ei este elev în clasa a şaptea la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu”, secţia germană, iar celălalt este în clasa a cincea, tot la “Liviu Rebreanu”, secţia germană. Cred că suntem una dintre cele mai frumoase familii, aşa cum eu şi soţia mea am visat. Locuim împreună cu mama mea. Noi am reclădit vechea casă şi acolo, practic, locuiesc de peste 40 de ani. Suntem o familie obişnuită, am reuşit să ne facem casa pe care ne-am dorit-o. Casa noastră este făcută pentru familia noastră şi acolo ne simţim bine toţi. Trebuie să vă spun un amănunut interesant, mie îmi place acest lucru şi cred că viţele nobile se recunosc în familiile nobile. Lucrul acesta îl amintesc în contextul în care soţia mea este nepoata domnului Ion Raţiu, este o turdeancă care provine dintr-o familie cu vechi tradiţii transilvănene. Sunt extrem de mândru pentru soţia mea, pentru că este un om deosebit şi este un om care are o personalitate aparte. Sunt un om fericit pentru că Dumnezeu i-a dat ceea ce a crezut de cuviinţă şi cred că ne-a dat multe.

Gazeta de Bistriţa: Cum v-a susţinut şi cum vă susţine familia în cariera politică, cu atât mai mult cu cât şi până în 2004 aţi fost activ în acest domeniu?

Ioan Botiş: Se spune că în spatele fiecărui bărbat puternic stă o femeie şi soţia mea este omul care m-a susţinut permanent în această carieră. Poate că au fost unele momente şi mai dificile, pentru că în viaţa politică trebuie să renunţi la multe din, să-i spunem, activităţile familiei. Trebuie să amintim că un om care intră în politică îşi sacrifică mult din timpul pe care îl petrece cu familia. Şi aici, cred eu, trebuie să pui în balanţă două lucruri – intri în politică şi îţi sacrifice timpul şi te dedici acestei activităţi lăsânduţi pe planul doi familia sau îţi pui pe primul plan familia şi stai retras. Eu mi-am dorit să intru în această activitate, îmi doresc ca la această vârstă să mai schimb încă multe. Am reuşit să schimb lucrurile la AJOFM BN, am reuşit să schim câteva şi atunci când am fost viceprimar şi că am puterea şi energia de a schimba ceva în societatea românească. Sunt un om în care s-a investit enorm. Au investit şi concetăţenii mei în perioada în care am fost viceprimar, şi vorbesc aici inclusive de investiţii financiare, au investit cei de la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, au investit în mine cei de la Comisia Europeană. Am urmat cursuri de pregătire în domeniul fondurilor structurale la Bruxelles, în Paris, în Austria, Lituania Germania, Polonia şi cred că ar fi păcat ca toate aceste experienţe să se piardă şi să nu poată fi recuperate într-un fel de societate. Familia este şi va fi întotdeauna lângă mine. Soţia, copiii, mama, întotdeauna m-au susţinut şi eu cred că acest suport este exterm de important. Până la urmă dacă atunci când te întorci în familie nu ai un climat plăcut, este mult mai greu să fi eficient în spaţiul public. Eu am acest cămin liniştit, am această şansă de a avea o familie lângă mine şi am bucuria de a avea sprijinul lor în totalitate.

Gazeta de Bistriţa
: Fiecare persoană, indiferent de punctul pe care l-a atins în carieră are anumite pasiuni, hobby-uri. Care sunt pasiunile dumneavoastră, cum vă place să vă petreceţi timpul liber?

Ioan Botiş
: Cea mai mare pasiune a mea a fost sportul. Am făcut handbal ani de zile, am fost vicecampion naţional. Am fost, cred unul din oamenii care ştiu să îmbine pasiunea cu şcoala, mai ales în perioada studenţiei. În acea perioadă aveam trei puncte importante: în primul rand şcoala, am fost un student foarte bun, am terminat ca şef de promoţie şi am fost angajat la CUG Cluj-Napoca şi am făcut o perioadă şi teatru; am făcut parte dintr-o echipă de teatru de amatori, iar lucrul acesta m-a ajutat deoarece la început eram un băiat extraordinar de timid. M-a ajutat să mă corectez, să mă descopăr şi să prezint ceea ce am învăţat. Aceasta m-a ajutat apoi foarte mult în viaţă. Revenind la sport, am practicat handbalul de la şase ani până la 24 de ani. Acolo am găsit şi am învăţat spiritul de echipă. Deci în zona teatrului am învăţat să comunic foarte bine, să pot să transmit ceea ce simt şi ceea ce cred, iar dincolo am învăţat ce înseamnă spiritul de echipă, ce înseamnă înfrângerea, ce înseamnă victoria.

Gazeta de Bistriţa
: Care a fost cel mai greu moment din viaţa dumneavoastră şi care a fost cel mai fericit?

Ioan Botiş: Şi fericirea şi momentele grele vin de la Dumnezeu. Pot să spun că am avut momente de dezamăgire atunci când după munca pe care am depus-o timp de mai bine de patru ani în PSD eu am fost dat la o parte. Am lucrat alături de foarte mulţi colegi din PSD, dar am fost dat la o parte. Era de datoria mea să lupt pentru o candidatură la Primăria Bistriţa, dar sunt lucruri pe care nu vreau să le spun. Nu a fost decizia mea de a mă retrage sau de a renunţa la luptă. Au fost mecanisme care au funcţionat la nivel naţional şi care m-au pus în această stare. Momente fericite au fost mai multe şi sunt legate de căsătoria mea şi naşterea celor doi copii ai mei.

Gazeta de Bistriţa: Ce proiecte personale aveţi, în afară de cele din viaţa politică?

Ioan Botiş
: Sunt legate de mica afacere pe care o avem din 1992. Avem un mic atelier de mobilă şi pe acesta îl dezvoltăm treptat. Nu ştiu dacă este o greşeală, dar nu ne-am gândit niciodată să creem lucruri mai, explosive. Ne dorim o afacere care să meargă şi pe care o construim an de an. Nu în ultimul rand am hgrijă de copiii mei ca ei să fie foarte bine educaţi.

Gazeta de Bistriţa
: Ce aţi vrea să schimbaţi în colegiul în care candidaţi, cum aţi dori să arate această zonă într-un viitor nu foarte îndepărtat?

Ioan Botiş: Multe, dar acum suntem şi în zona promisiunilor. Candidaţii sunt tentaţi să vină cu promisiuni extravagante, dar schimbările nu se pot face peste noapte. Eu am spus atât cât este realizabil şi finanţabil. Pentru orice propunem trebuie să avem finanţare. Ceea ce vreau este o zonă prosperă economică, care va adduce bunăstare oamenilor, pentru că asta îşi doreşte lumea până la urmă.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.