Federatiile din învatamântul românesc ameninta cu neînceperea anului scolar daca Parlamentul nu va aproba un proiect de lege prin care salariile profesorilor sa fie majorate cu 50%. Astfel, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt si Federatia “Spiru Haret” spera ca prin solidaritate vor obtine ceea ce îsi propus.

Federatia Educatiei Nationale ameninta cu proteste înca din prima zi de scoala daca parlamentarii nu iau în discutie un proiect de lege care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Federatia i-a cerut luni, opt septembrie, presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sa introduca, în regim de urgenta, pe ordinea de zi proiectul de lege care prevede majorarea cu circa 50% a salariilor personalului din învatamânt, mentionând ca hotarârea a fost luata în urma Consiliului National Extraordinar al Federatiei, care a avut loc la Galati în perioada patru-sase septembrie. În conditiile în care conducerea Camerei Deputatilor nu se va conforma solicitarii FEN, membrii de sindicat sunt pregatiti sa înceapa protestele înca din prima zi a noului an scolar. Totodata, FEN mai ameninta ca, daca proiectul lor va fi blocat, se va deschide conflictul de munca. "De asemenea, membrii Federatiei Educatiei Nationale, prin reprezentantii lor, dar si prin chestionarele primite din teritoriu, au precizat ca sunt de acord cu orice forma de protest, inclusiv greva generala în conditiile în care majorarea de 50% nu se va aplica de la 1 octombrie",  se arata într-un comunicat semnat de directorul FEN, Dragos Neacsu.

Mai multe federatii cer acelasi lucru

FEN nu este singura care ameninta cu proteste. Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt si Federatia "Spiru Haret" cer si ele aprobarea urgenta a initiativei PSD de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice, altfel ameninta ca vor recurge la proteste si chiar la boicotarea alegerilor din noiembrie. Presedintele FSLI, Aurel Cornea, a afirmat  ca a facut demersuri scrise la conducerea PSD pentru ca initiativa de majorare a salariilor sa fie dezbatuta în plenul Camerei Deputatilor. "În sens contrar, dupa consultarea celor 190.000 de membri, vom stabili formele de protest", a declarat presei Cornea. De asemenea, presedintele executiv al Federatiei “Spiru Haret”, Marius Nistor a mentionat, ca federatia pe care o reprezinta a facut demersuri de aprobare a acestei initiative înca de la începutul vacantei parlamentare. "Sa nu uitam ca suntem în an electoral, iar protestele vor fi diverse daca nu se aproba majorarea propusa de PSD. Fiecare parlamentar va fi foarte bine mediatizat în toate scolile, asa ca avertizam toti parlamentarii, inclusiv ai PSD, daca nu sunt dispusi sa duca pâna la capat initiativa", a marturisit presei Nistor. Acesta a mai spus ca federatia din care face parte se bucura ca si FEN s-a alaturat protestelor lor si ca spera ca prin solidaritate vor reusi ceea ce si-au propus.

Motiune dupa motiune

Partidul Social-Democrat a depus luni, opt septembrie 2008, în plenul Camerei Deputatilor motiunea simpla "Guvernarea de dreapta, un esec pentru educatie", prin care cere demisia ministrului Cristian Adomnitei. Mai mult decât atât, PSD mai cere si majorarea salariilor profesorilor cu 50%, dar si publicarea criteriilor de alocare a resurselor pentru investitii. De asemenea, în urmatoarea zi, marti, noua septembrie si Partidul Democrat Liberal au depus o motiune simpla intutulata "Nesansa învatamântului românesc. Guvernul PNL si Cristian Adomnitei au adus educatia în pragul colapsului". Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a anuntat marti în plen ca aceasta motiune a fost depusa de 58 de deputati democrat-liberali. Bogdan Olteanu a precizat ca va verifica legalitatea acestei motiuni si va comunica dupa aceea data la care ea va fi dezbatuta. Emil Boc a oferit PSD varianta reunirii celor doua motiuni într-una de cenzura, dar propunerea sa nu a stârnit interesul social-democratilor.

Profesorii vor veni totusi la ore

Pâna la închiderea editiei, cei de la Inspectoratul Scolar Judetean Cluj nu primisera niciun comunicat din partea scolilor din judet care sa îi anunte ca pe 15 septembrie nu va avea loc deschiderea anului scolar. “Noi nu am primit nicio notificare de la vreo scoala prin care sa ne anunte ca nu ar începe orele de studiu. Daca nici pâna luni nu vom primi nimic înseamna ca toti profesorii vor veni luni la cursuri doar ca se va purta ecusoane în semn de protest”, ne-a declarat Anca Radu, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.