Binecunoscutul interlop bistrițean Marius Viorel Negrea și-a aflat de curând sentința pentru acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și mare risc, aduse de procurorii DIICOT – Structura Centrală, în septembrie 2017, când oamenii legii au efectuat descinderi la locuința acestuia. Negrea a primit 15 ani și 3 luni de pușcărie, pedeapsă în care este inclusă și o condamnare cu suspendare în Suceava, pentru constituire de grup infracțional organizat și contrabandă de țigări. Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Cluj.

Imediat după percheziții, Negrea a fost săltat de procurori și dus la București, reținut și ulterior arestat preventiv, în condițiile în care procurorii aveau indicii că bistriţeanul era implicat într-o reţea internaţională de trafic droguri – ketamină, cannabis şi cocaină – el având legături cu furnizori din America de Sud, dar şi din Marea Britanie.

În același dosar au fost inculpați încă patru tovarăși de-ai săi: Cociobea Alexandru, Pop Ilie-Sorin, Zsigmond Francisc și Costea Costel.

Cociobea a primit 7 ani de închisoare, Pop a fost condamnat la 13 ani de închisoare, Zsigmond a luat 9 ani, iar Costea a fost trimis după gratii pentru4 ani.

Viața mea nu a fost niciodată roz cu floricele …… Am dat de multe probleme și Belele și am trecut optimist peste ele și am să continui să o fac!!!!!!!!!!! VIAȚA E O LUPTĂ CONTINUĂ !!!!!!!!”, a scris pe Facebook, Marius Negrea, chiar a doua zi după ce a fost condamnat de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Aprovizionare din America de Sud și țări europene, și clienți în toată lumea

Potrivit procurorilor DIICOT, în luna decembrie 2016, Negrea Marius Viorel a constituit împreună cu inculpaţii Zsigmond Francisc și S. C. G. (cercetat de autoritățile germane), la inițiativa sa, un grup infracțional organizat, ce a acționat de pe teritoriul României dar și din străinătate, în cadrul căruia fiecare trebuia să desfășoare activități specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc și de mare risc până la destinatar, precum și predarea lor la destinație, pentru a obține importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (Ketamină și cannabis) și de mare risc (cocaină).

„Din cercetări, a reieșit că inculpatul Negrea Marius Viorel, liderul grupării, a avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie”, arătau anchetatorii.

Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiți conducători de autotrenuri cetățeni români, angajați la diverse companii de transport.

„Astfel, inculpatul a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantității de aproximativ 36 kilograme cocaină și transportul către destinatarii din Marea Britanie. Pe traseu, la data de 17.02.2016, în localitatea Golborne, Warrington, autorităţile din Marea Britanie (National Crime Agency) l-au depistat și arestat pe un cetăţean român în momentul în care a primit 18 kilograme cocaină de la doi şoferi ai unui autotren. Cu ocazia percheziționării autotrenului condus de către cei doi șoferi din Olanda/Belgia până în Marea Britanie, autoritățile britanice au mai găsit 18 kilograme cocaină. Inculpatul Negrea Marius Viorel l-a sprijinit pe cetăţeanul român arestat de către autorităţile britanice, prin angajarea unui avocat precum şi cu sume de bani pentru familia sa, pentru a-l vizita la locul de detenţie.

De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantităţii de aproximativ 54 kilograme ketamină și transportul către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, la data de 22.02.2017 inculpatul Zsigmond Francisc s-a deplasat din Olanda în Belgia cu un autoturism iar în parcarea unui supermarket din Veurne a preluat de la reprezentantul furnizorului ce a ajuns în parcare cu o autoutilitară înmatriculată în Olanda, trei genţi sport de culoare neagră în care se afla cantitatea de ketamină, ambalată în 52 pachete, învelite în folii din plastic, transparent.

Ulterior, inculpatul Zsigmond Francisc le-a introdus în același autoturism pe care l-a condus într-o zonă industrială din apropierea localității Veurne, unde i-a predat cele trei genţi cu droguri unui cetăţean român, şofer al unui autotren înmatriculat în România. Şoferul autotrenului le-a depozitat în cabină după care s-a deplasat către Marea Britanie, unde urma să le predea destinatarului, sub îndrumarea inculpaţilor Negrea Marius Viorel și , Zsigmond Francisc.

La data de 22.02.2017, în jurul orei 18:20 (ora Franţei), lângă localitatea Dunkerque (la terminalul Ferryboat Loon-Plage 59 pentru curse regulate între Franţa şi Marea Britanie – Dover), autorităţile vamale franceze au descoperit în cabina autotrenului cele trei genţi cu aproximativ 54 kilograme ketamină, împrejurări în care şoferul autotrenului a fost arestat, fiind condamnat de către instanța de fond la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu executare”, mai arătau procurorii.

Folosea șoferi de tir români

Anchetatorii au mai susținut că interlopul bistriţean a coordonat un alt transport către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, a preluat din Spania, de la furnizori, prin intermediul a doi cetăţeni români, (cercetaţi de autoritățile spaniole) 6,5 kilograme de cannabis. Tot Negrea ar fi coordonat transportul către destinatarul din Germania, sens în care, conform înțelegerii prealabile, doi şoferi, cetăţeni români, care au aderat la acest grup infracțional organizat, au preluat cantitatea de droguri urmând să o transporte în Germania.

Pe 1 martie 2017, în localitatea Junquera din Spania, aflată în apropierea graniţei cu Franţa, mai precizează procurorii DIICOT, lucrătorii de la Guardia Civil au depistat respectiva cantitate de 6,5 kilograme cannabis, aflat într-o sacoșă, disimulată în interiorul remorcii cu lămâi ce urmau să ajungă în România, droguri destinate lui S. C. G aflat pe teritoriul Germaniei.

De asemenea, tot Negrea a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, cât și transportul către destinatarii din Marea Britanie, a aproximativ 12 kilograme cocaină.

„În acest sens, inculpatul , Zsigmond Francisc s-a întâlnit cu transportatorul pentru a-i da instrucțiuni, iar la data de 26.05.2017, în jurul orei 15:45, şoferul unui autotren înmatriculat în România a intrat pe teritoriul Germaniei, dinspre Olanda, staţionând pe raza localităţii Viersen din Germania. La data de 27.05.2017 a intrat pe teritoriul Belgiei de unde a preluat cantitatea de cocaină, iar ulterior a trecut în Franţa continuându-şi traseul până în jurul orei 18:50 când s-a înregistrat la ferryboat-ul din localitatea Dunkerque pentru a se deplasa către Dover, Marea Britanie.

În jurul orei 21:45, după ce a coborât de pe ferryboat cu autotrenul menţionat, a fost oprit pentru control de către UK Police Border, ocazie cu care în patru cutii cu batoane de ciocolată aflate în semiremorca sigilată au fost găsite 12 pachete înfăşurate în bandă adezivă în care se afla cantitatea de 12 kilograme de cocaină, împrejurări în care şoferul autotrenului a fost arestat de către autorităţile britanice”, mai precizează procurorii DIICOT.

În ceea ce îl priveşte pe Alexandru Cociobea, procurorii susţin că acesta a aderat în luna ianuarie 2017 la grupul infracțional organizat constituit în luna decembrie 2016 de Negrea Marius-Viorel, Zsigmond Francisc și alții, grup infracțional organizat pe care l-a sprijinit prin acțiunile sale de pe teritoriul României dar și din străinătate.

În luna februarie 2017, Cociobea a recrutat doi cetăţeni români „pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracțional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel”, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9.500 euro).

„În cadrul grupului infracțional organizat, cu intenție, inculpatul a ajutat la traficarea a cantităţii de aproximativ 21 kilograme cocaină, prin sprijinul acordat conducătorului unui autotren, cetăţean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autoritățile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptușeala unei canapele, cantitatea de cocaină”, arată anchetatorii.

Grup infracțional destructurat prin cooperare internațională

Cercetările au fost inițiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activității infracționale a fost demarată o cooperare internațională, prin intermediul Eurojust şi Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia și Olanda.

Astfel, în aceeași cauză, pentru documentarea activității infracționale, s-a acționat simultan în Germania, în Marea Britanie și în Olanda.

Acțiunea desfășurată în Germania s-a finalizat cu reținerea a doi cetățeni români și a unui cetățean german, care i-au sprijinit în confecționarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.

În Marea Britanie a fost reținut un cetățean străin cu statut de refugiat care a asigurat distribuția drogurilor în această țară.

Autoritățile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetățean român.

În Olanda a fost efectuată o percheziție solicitată de către autoritățile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autoritățile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) și contrabandă cu țigări, membri ai aceleiași grupări.

Până la data acțiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg de ketamină și 55 de kg de cocaină de către autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie.

A mai avut probleme

Bistriţeanul a mai avut probleme cu legea şi în trecut. Astfel, Negrea a fost inculpat într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud în 2009, an în care a fost trimis în judecată, alături de alte şapte persoane, într-un dosar vizând constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune. Practic, mai multe firme din Bistriţa au livrat unei firme materiale de construcţii, de parte din ele beneficiind Marius Negrea în vederea construirii casei de pe strada Codrişor, materiale care au fost plătite doar parţial.

Dosarul a fost judecat până în 2014, când Tribunalul Bistriţa-Năsăud a decis în ceea ce îl priveşte pe Negrea că acesta nu se face vinovat de acuzaţia de înşelăciune, astfel că a fost achitat.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud. la începutul anului 2007, Negrea Marius Viorel s-a hotărât să efectueze lucrări de renovare la casa pe care o deţinea în Bistriţa , pe str. Codrişor. Materialele de construcţie au fost achiziţionate prin intermediul firmei unui amic de-al său de la mai multe societăţi comerciale de profil din Bistriţa, printre care SC Ambient SA, SC Sălăuţa SRL, SC Macon SRL, SC Grup Taurus SRL, SC Stilexprima SRL.

„Având nevoie de mai multe cantităţi şi tipuri de materiale de construcţie, inculpatul a luat decizia de a achiziţiona aceste materiale în numele unor societăţi deţinute de cunoscuţi sau prieteni de-ai săi, prin emiterea de file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, fără a achita integral contravaloarea mărfurilor cumpărate. Astfel, inculpatul a acţionat în baza unor înţelegeri prealabile cu câte unul dintre învinuiţi, pe rând, sau cu mai mulţi învinuiţi în acelaşi timp, şi prin afirmaţii mincinoase – invocând pretextul că au contractate şi execută diferite lucrări de construcţii la mai mulţi beneficiari din oraş – au indus în eroare mai multe societăţi furnizoare, determinându-le să le livreze, în principal, materiale pentru construcţii, izolaţii termice, instalaţii de încălzire pe care, după plata unor sume de bani cu titlu de avans, nu le-au mai achitat. Inculpatul Negrea Marius Viorel a ales să procedeze în acest mod deoarece nu deţinea şi nu era administrator la vreo societate comercială şi avea nevoie, ca paravan pentru achiziţionarea de mărfuri pe care să nu le mai plătească sau să le achite doar parţial, de persoane care să aibă calitatea de administratori la societăţi comerciale şi care astfel să poată emite file cec sau bilete la ordin pentru produsele achiziţionate”, arătau procurorii la acea vreme.

În final însă, Negrea a scăpat cu bine din ghearele procurorilor, fiindcă instanţa bistriţeană nu l-a considerat vinovat cu absolut nimic.

„Simplul fapt că inculpatul Negrea Marius era beneficiarul final al materialelor nu este de natură a conduce la ideea existenţei infracţiunii respective”, au concluzionat judecătorii bistriţeni.

(Va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.