Bistrițenii care au de plătit rate băncilor pentru creditele luate în moneda naţională, lasă câteva zeci de lei mai mult la ghişee, deoarece indicele Robor a crescut.
Creșterea este de 0,2-0,3 % comparativ cu ultimele săptămâni.
O creștere asemănătoare a avut loc la finele lunii aprilie. Deși nu este îngrijorătoare, această creștere poate aduna câteva zeci de lei la rata creditului ipotecar sau pentru Programul „Prima casă”. Oricine are un astfel de credit poate să afle singur cum se calculează indicele Robor. Mai exact, se poate folosi site-ul BNR, unde se afișează zilnic aceste schimbări de cotație. În aproape orice contract pe care l-ați semnat cu o bancă pentru un credit cu dobândă variabilă exista un paragraf în care se menționează și faptul că dobânda se calculează în funcție de Robor, care reprezintă dobânda la care 10 dintre cele mai mari bănci comerciale din România se împrumută între ele în lei. De asemenea, clienții ar trebui anunțați prin SMS, mail sau telefonic de către reprezentanții băncii la fiecare 3 sau 6 luni, despre această variație. De exemplu, la un credit de 200 de mii de lei și o cotație de 1,28 procente pentru indicele Robor în august, rata era de 930 de lei. Acum, la un nivel de 1,48 %, clientul plătește cu 23 de lei mai mult.
Chiar dacă indicele Robor a avut această creștere în ultima perioadă, analiștii economici spun că nu există motive de îngrijorare și că ratele românilor în moneda națională nu se vor mări în mod semnificativ. Apetitul bistrițenilor pentru credite în lei a crescut și nu doar pentru cele de consum, cât și cele imobiliare și programul „Prima Casă”. Se observă creșteri trimestriale de circa 20 de procente, ba chiar mai mult pe anumite segmente. Sunt mai mulți factori care determină creșterea finanțării. Cel mai important ar fi scăderea dobânzilor. Dacă anii trecuți se luau credite la dobânzi variabile, acum se preferă cele cu dobândă fixă. Dacă un credit imobiliar ipotecar se desfășoară pe o perioadă medie de 20-25 de ani, asta înseamnă că cei care se împrumută știu cu exactitate cât vor plăti pe jumătate din perioada creditului. Ulterior există posibilitatea refinanțării, astfel încât un credit contractat în acest an să se desfășoare și după 20 de ani la o dobândă fixă.