Indicele Nikkei, al principalelor companii listate la bursa de la Tokyo, a scăzut miercuri cu 9,4%, cel mai mare declin zilnic de la prăbuşirea burselor din anul 1987, în contextul intensificării temerilor privind intrarea în recesiune a economiei mondiale.
      Panica legată de răspândirea rapidă a crizei financiare a condus la scăderea burselor din Asia, iar Nikkei a încheiat şedinţa de miercuri la minimul ultimilor cinci ani. Indicele a scăzut cu 19% în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare. Indicele Nikkei a înregistrat o scădere zilnică record, de 14,9% la data de 20 octombrie 1987, la o zi după Lunea Neagră. Pe 19 octombrie 1987 bursele din întreaga lume s-au prăbuşit, pierzând valori uriaşe într-o perioadă foarte scurtă de timp. Criza a început în Hong Kong şi s-a extins apoi în Europa şi SUA.
      "Deteriorarea perspectivei economice şi adâncirea crizei financiare împing sentimentul de frică la limită. Investitorii vor să scape de acţiuni întrucât aversiunea pentru risc a crescut semnificativ, dar nimeni nu vrea să cumpere chiar dacă titlurile sunt ieftine", a declarat Mitsushige Akino, manager de fond la Ichiyoshi Investment Management.
      Nikkei a finalizat şedinţa de miercuri în scădere cu 952,58 puncte, la 9.203,32 puncte, cel mai scăzut nivel de închidere din 2003. Indicele de referinţă al bursei de la Tokyo, Topix, a scăzut cu 8%, la 899,01 puncte. Temerile privind intrarea în recesiune a economiei mondiale au fost susţinute de anticiparea scăderii profitului Toyota şi de aprecierea yenului. Acţiunile Toyota au scăzut cu 11,6%, la 3.280 yeni pe unitate, după ce cotidianul Nikkei a arătat că există o posibilitate ridicată ca producătorul auto să raporteze o scădere de 40% a profitului anual, din cauza evoluţiei nefavorabile din America de Nord şi încetinirii creşterii în China. O sursă apropiată Toyota a declarat pentru Reuters că grupul ia în considerare reducerea perspectivelor privind profitul anual, din cauza evoluţiei nefavorabile a cererii. Yenul a atins maximul ultimelor şase luni faţă de dolar, întrucât investitorii s-au îndepărtat de bursele de acţiuni şi de poziţiile riscante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.