Inculpatul Ioan Scurtu, proprietarul societăţii Dimex 2000 Company, a câştigat în condiţii suspecte cinci licitaţii în doar 12 zile. Valoarea totală a proiectelor este de 19.408.612 lei, iar la majoritatea licitaţiilor s-au concurat doar pe ei înşişi, la unele dintre proceduri fiindu-le eliminată toată concurenţa din joc. Scurtu este trimis în judecată pentru fapte de corupţie alături de fostul prim-procuror Veturia Moldovan.
Comuna Rebrişoara a acordat un contract foarte bănos pentru firma Dimex 2000 Company. Contractul intitulat “servicii de proiectare faza PT+DE+DAAA, servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada derulării lucrărilor şi execuţie de lucrări pentru proiectul ”Reabilitare drumuri forestiere Rebra Axial şi Scăricele, reabilitare drum forestier” a fost câştigat de către firma lui Ioan Scurtu pentru 6,1 milioane de lei.
Comuna Romuli a acordat societăţii Dimex 2000 trei contracte în aceeaşi zi: 23 mai 2013. Firma a fost beneficiara unui noroc uluitor pentru că la două dintre proceduri a fost singura participantă, iar în cazul celui de-al treilea act au fost eliminate câte patru societăţi pentru ca să fie acelaşi câştigător. Acest caz de eliminare a competiţiei s-a petrecut la toate cele cinci loturi ale contractului intitulat “proiect integrat: alimentare cu apă şi canalizare, modernizare-renovare cămin cultural, construire grădiniţă şi reabilitare drum în comuna Romuli, judeţul Bistriţa Năsăud. Societatea Dimex 2000 Company şi-a adjudecat astfel toate loturile în valoare totală de 8,4 milioane de lei. Celelalte contracte sunt pentru “execuţie de lucrări suplimentare pentru proiectul: Proiect integrat: “Alimentare cu apă, Canalizare şi staţie de epurare, modernizare-renovare cămin cultural, construire grădiniţă şi reabilitare drum -Uliţa Poposală în comuna Romuli, judeţul Bistriţa Năsăud”, act evaluat la 427.609 lei. Societatea a avut singura ofertă depusă, respectiv cea câştigătoare. Un alt contract de achiziţie publică al cărui beneficiar a fost firma Dimex 2000 este cel intitulat ”execuţie de lucrări pentru proiectul: reabilitare drumuri forestiere în comuna Romuli.” Şi de această dată doar aceeaşi firmă “favorită” a participat la procedura de licitaţie, adjudecându-şi un fabulos contract de 5,9 milioane de lei.
Oraşul Năsăud este o altă autoritate publică locală care a acordat un contract de 74.998 lei pentru societatea Dimex 2000. Deşi surse ne-au declarat că lucrările de reparaţii curente de străzi au început de mai bine de o lună în oraşul năsăudean, achiziţia s-a semnat abia săptămâna trecută. De altfel, orăşenii sunt destul de nemulţumiţi de faptul că a început decopertarea creându-le numeroase probleme în trafic. Surse politice ne-au declarat că actualul primar al oraşului Năsăud, Mircea Romocea, este în relaţii bune cu inculpatul Ioan Scurtu, pe care l-ar fi ajutat în repetate rânduri chiar de dinainte de a intra în politică. După ce acesta a ajuns primar se pare că societatea Dimex 2000 a fost răsplătită cu diverse contracte din bugetul oraşului năsăudean ca un raport al bunei prietenii dintre cei doi oameni de afaceri.
Relaţia inculpaţilor cu Radu Moldovan
Firma Dimex 2000 Company a primit anterior printr-o licitaţie o lucrare care reprezintă construcţia unui pod pe DJ 173 B, acordată de Emil Radu Moldovan. În cadrul procedurii au participat şapte societăţi, iar deşi oficialii CJ se aşteptau să cheltuiască 650.000 de lei, cea mai scăzută ofertă a fost a firmei deţinute de Scurtu Ioan şi Scurtu Neluţa Lucreţia, arătam într-un articol anterior. Scurtu Ioan mai deţine şi societatea Dimex SRL, care a fost închisă în ultimii ani, adică nu a declarat nici o cifră de afaceri. Societatea se declară neplătitor de TVA, însă datoriile se ridică la suma de 27.000 de lei, iar profitul negativ tot în jurul aceleiaşi valori se învârte. Cei doi asociaţi mai au o societate, Jovial Delice, care are ca domeniul de activitate restaurantele. Suntem curioşi ce fel de restaurante pot fi dacă a avut în 2011 o cifră de afaceri de 8.315 lei, ceea ce reprezintă vânzări de 22 de lei în fiecare zi, cam cât patru cafele. Asta fără să mai punem că din acei bani ar trebui plătiţi angajaţii. Din câte se poate observa, o asemenea firmă ar putea avea un restaurant doar dacă ar beneficia de sprijinului Finanţelor bistriţene, iar Garda Financiara ar uita să îi controleze pentru o perioadă lungă de timp.
Dimex 2000 Company este o societate care nu a resimţit criza economica, având o creştere a cifrei de afaceri de la 11 milioane în 2009 la 12 milioane în 2010, iar anul trecut a realizat o cifră de afaceri de 28,3 milioane de lei. Profitul realizat anul trecut este de 724.862 lei, iar datoriile sunt de 11 milioane de lei.
La Rebrişoara îi merge bine lui Scurtu
Problemele anterioare din comuna Rebrişoara ale companiei Dimex 2000 au fost în legătură cu o porţiune de doi kilometri de drum comunal, care leagă centrul de comună de satul aparţinător Gersa, primăria trebuie să plătească peste două milioane de lei (peste 20 de miliarde de lei vechi) firmei Dimex 2000 Company SRL din Rebra.
Lucrarea nu a fost pentru o perioadă lungă de timp finalizată, fiind decontată doar o jumătate din valoarea contractului, se arată într-un articol anterior. La ora actuală, din cauza lipsei resurselor financiare cu care se confruntă administraţia locală, firma executantă a turnat doar primul strat de asfalt, iar cel de uzura încă lipseşte.
Corupţie pe bandă rulantă
Gazeta de Bistriţa a început relatările despre firma Dimex 2000 încă din anii 2005, când societatea ar fi fost implicată în afaceri suspecte de corupţie. O societate anonimă a participat în urmă cu aproape două săptămâni la licitaţia pentru pietruirea a 28 de drumuri din judeţ, valoarea totală a lucrărilor ridicându-se la peste 12 miliarde de lei de lei vechi, arăta articolul din februarie 2005 din Gazeta de Bistriţa. „Este vorba despre SC Dimex Company 2000 SRL, firma despre care GAZETA a scris în toamna anului trecut (n.r. 2004) că a fost implicată într-o licitaţie de masă lemnoasă trucată, organizată pe raza Ocolului Silvic Somes-Ţibles, cu sediul în Năsăud. Sursele noastre susţin că firma administrată de Ioan Scurtu a înaintat cele mai mici preţuri, chiar penibile, se continuă în articolul respectiv. Cele 12 miliarde de lei sunt alocate de la bugetul judeţului şi aşa cum era firesc, licitaţia a fost organizată de Consiliul Judeţean. Conform unor date oficiale, 12 firme au ridicat caietele de sarcini, dar la licitaţia propriu-zisă au participat doar 9 societăţi”.
Tiberiu Hrihorciuc