La data de 25 martie, au fost adoptate de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, modificările la Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor .

În anumite cazuri, este menționat în actul normativ, încheierea poliței de asigurare împotriva dezastrelor naturale (polița PAD) va putea fi condiționată, de către Poolul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), de efectuare a unei inspecții de risc.

„În cazuri bine determinate, PAID poate condiționa încheierea poliței PAD de efectuare a unei inspecții de risc a locuinței ce va face obiectul asigurării obligatorii”, scrie în proiectul de lege adoptat de parlamentari.

Inspecția de risc va fi făcută în conformitate cu normele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și costurile acesteia vor fi suportate de către societatea de asigurare-reasigurare PAID.

Societățile de asigurare vor elibera doar polița PAD la încheierea contractului, care este înscrisul în baza căruia asiguratorul se obligă să plătească despăgubiri asiguratului.

„Societățile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuință care nu are încheiat în prealabil o asigurare obligatorie PAD”, este precizat în documentul citat.

Proprietarii de locuințe care nu încheie asigurarea împotriva dezastrelor naturale pot fi sancționați, de primari sau persoanele împuternicite de către aceștia, cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Pentru a se aplica, legea trebuie promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Despre PAD se mai poate citi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.