Incendiul care a avut loc în noaptea de marți spre miercuri la o casă de tip familial din Bistrița a fost provocat intenționat, potrivit șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență, col. Constantin Florea. Suspect este un tânăr în vârstă de aproximativ 17 ani, cu probleme de comportament.

În cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural care a avut loc miercuri la sediul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, șeful ISU Bistrița-Năsăud, col. Constantin Florea, a explicat faptul că incendiul care a avut loc azi noapte la o casă de tip familial din Bistrița de pe str. Ion Pop Reteganul a fost pus intenționat.

Potrivit acestuia patru fete au ajuns la spital. Cele patru au vârste de în vârstă 13, 15, 16, respectiv 19 ani.

La evenimentul de azi noapte, patru copii din acea casă de tip familial au fost duși la spital. Trei nu au stat mult la urgență. Un copil a rămas însă în spital pentru a i se face un consult pneumologic. Nu mai e în UPU. Sunt conștienți, starea e bună. Cauza probabilă a incendiului stabilită a fost o acțiune intenționată a unuia dintre copiii de acolo„, a declarat șeful ISU Bistrița-Năsăud.

Cele patru fete vor rămâne până mâine cel mai probabil în spital, trei dintre acestea fiind internate pe secția de pediatrie, iar cea de 19 ani la pneumoftiziologie. Acestea au suferit o intoxicație acută cu monoxid de carbon, însă starea lor este stabilă, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Camelia Strungari.

Potrivit informațiilor furnizate Gazeta de Bistrița de către directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud, Crina Andreica, ar fi vorba despre un tânăr în vârstă de 17 ani cu probleme de comportament.

Băiatul se află în sistemul de protecție din anul 2003, o perioadă fiind în grija unui asistent maternal, după care a a ajuns în Centrul pentru protecția copilului de la Năsăud. În momentul reorganizării respectivului centru, în urmă cu aproximativ un an, băiatul a fost mutat la casa de tip familial din Bistrița. Fiind depistat cu probleme de comportament, tânărul a primit îngrijiri de specialitate, însă potrivit Crinei Andreica, acesta nu este întotdeauna cooperant.

Legislația prevede că, dacă ei (n. r. – copiii aflați în sistemul de protecție) refuză psihoterapia, nu îi poți obliga„, a mai completat Crina Andreica.

Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud tânărul este audiat în aceste momente de către polițiști.

În ceea ce privește restul copiilor, aceștia au fost mutați încă de azi noapte în Centrul de primire în regim de urgenţă, de pe str. Toamnei, aflat în subordinea Centrului pentru protecţia copilului Bistriţa. Aceștia vor rămâne acolo până la remedierea lucrărilor care vor avea loc la casa de tip familial.

Casa de tip familial din municipiul Bistriţa a fost inaugurată în vara anului trecut, printr-un proiect derulat de administraţia judeţeană în colaborare cu fundaţia Hope and Homes for Children.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here